Hanko keväällä, off-sesongin tunnelmia

Kävimme kevätlomalla tutustumassa Hankoon ja hakemassa ideoita myös Råmossa Lodgen kehittämiseen. Olemme vaimoni Outin kanssa pikkuhiljaa oppineet, että offsesonki-matkailu on tosi kivaa. Olemme reissanneet mm. Kreikan saaristossa, Ahvenanmaalla ja Lapissa juuri silloin, kun paikanpäällä on vielä hiljaista. Nyt tutustuimme Hankoon maaliskuun alussa ja jälleen kerran totesimme, että kyllä todellakin kannatti! Ohessa havaintojamme, kokemuksiamme ja erityisesti fiiliksiämme Hangosta, kun jäät ovat juuri lähteneet. Kuten aiemminkin, matkailublogimme ei sisällä kaupallista yhteistyötä.

Hangon Plagen jäidenlähdön aikaan.

Hangon Plagen jäidenlähdön aikaan.

Näitä Hangon rantoja on kiva kävellä.

Näitä Hangon rantoja on kiva kävellä.

Vartiovene hommissa Hangon itäsatamassa.

Vartiovene hommissa Hangon itäsatamassa.

Majoitus. Vuokrasimme sataman “ravintolakadun” yläpuolelta Korkeavuorenkadulta Hanko Surf and Turf -huoneiston; toimii! Huoneisto on raikas, toimiva ja laadukas. Tärkeintä oli se, että reissu-jeeppimme oli koko matkan ajan tiukasti kadun varressa. Kaikkialle pääsi jalan, parhaimmillaan kävelimme reilut kymmenen kilometriä päiväreissullamme. Hotelleista ainakin Regatta oli auki ja erityismaininnan saa samassa kiinteistössä sijaitseva Cafferia Hanko. Kahvila on läpi vuoden auki, tuoretta kahvia ja evästä, ja väljä terassikin tuli testattua. Rannan kauniit vanhat huvilahotellit ja B&B-paikat ovat vielä kiinni lukuunottamatta Villa Auroraa.

Rakkaudenpolulla (emme vieläkään löytäneet hiidenkirnua). Hangon keskustan luonto on monipuolista ja itse kiinnitän aina huomiota erityisesti puustoon. Ikivanhat saaristomännyt ovat huikeita, niistä näkee ilmaston karuuden ja aavan meren vaikutuksen. Lähdimme, luonnollisesti, kävelemään rakkaudenpolun ja etsimään hiidenkirnua. No hiidenkirnua emme löytäneet, mutta upeat kalliot ja vaihtelevan maaston kylläkin. Retken kruunasi kolme valkohäntäpeuraa. Saimme tarkkailla niitä muutaman kymmenen metrin päästä kaikessa rauhassa.

Hangonkylän Kråkhamnsuddenin kallioita

Hangonkylän Kråkhamnsuddenin kallioita

Ravintola Bravaksen loistavia jälkkäreitä.

Ravintola Bravaksen loistavia jälkkäreitä.

Satamat elävöittävät. Hangon itä- ja länsisatama tuovat kaupunkiin elämänmakua. Itäsatama elää vielä hiljaiseloa ja odottaa huviveneitään. Eräänä aamuna olimme todistamassa, kun rajavartioston reittivene särki jäätä ja reitin satamaan, tarmokkaasti aina vauhtia ottaen. Nastan näköistä hommaa, ja miehistön on mukava kertoa kotona mitä tuli päivällä tehtyä! Itäsataman ravintola Bravaksessa saimme maistaa uutta menuuta sen ensimmäisenä päivänä. Tuodessaan ruoat pöytään keittiöpäällikkö totesi, että taidetaan tykätä äyriäisistä. No kyllä! Syötiin Navarran valkoviinissä haudutettuja sinisimpukoita, jättikatkarapuja Gambas Pir Pir ja paella Valenciana. Hyvin tehtyä, maistuvaa ja raflan palveluasenne on välitön ja reipas.

Länsisatama on aivan toinen maailmansa; rahtilaivat saapuvat hitaasti lipuen satamaan ja niiden kontit puretaan vauhdilla ja uudet nostetaan tilalle. Suosittelemme kävelemään aivan alueen päähän saakka vanhaan tiiliseen voimakasiiniin saakka. Sieltä löytyy lounaspaikkojen ehdoton helmi eli Smörmagasinet. Reilun meiningin lounasta syödään vuonna 1908 valmistuneessa aikanaan edistyksellisessä, jäähdytysjärjestelmällä varustetussa, Suomen ensimmäisessä betonielementtirakennuksessa. Paikkaa isännöi aikaansaava ja toimelias kaveri nimeltään Anders. Siellä syötiin yksi parhaista käristyksistä ikinä, mutta kokki onkin Oulusta. Osaan jotenkin arvioida käristyksiä, sillä olen viimeiset kuusi vuotta työskennellyt osan vuodesta Utsjoella Vallen Lomakylässä.

Hangon pohjoisrannikolla oli vielä vahvat jäät.

Hangon pohjoisrannikolla oli vielä vahvat jäät.

Valtavasti simpukankuoria talven jäljiltä Hangossa.

Valtavasti simpukankuoria talven jäljiltä Hangossa.

Sodan historian aistii. Hangon eteläinen sijainti on myös sotilaallisesti ollut ja tulee aina olemaan merkittävä. Sen aistii ja näkee Hangossa monin eri tavoin. Erityisen hiljaiseksi vetää ajatus siitä, että Hanko oli talvisodan jälkeen vuodesta 1940 vuoden 1941 loppuun saakka vieraan vallan alla. Onneksi tällä kertaa ei poltetun maan taktiikkaa käytetty rannan vanhojen puuhuviloiden osalta. Sodan muistomerkkejä ja muistoja näkyy Hangossa useita; kannattaa pitää nöyränä silmät auki niille. Eräänä hiljaisena aamuna kuulimme kaukaa rannikkotykistön tykkien kuminan kuin muistutuksena menneestä.

Palvelin aikaan Merivoimissa ja miinalaiva Keihässalmi tukeutui usein Hangon satamaan. Jos kävi tuuri, oli oma vahtini iltalomavuorossa. Silloin juostiin ja kovaa Pub Grönaniin oluelle. Kerroin tästä Grönanin baarimikolle ja hän totesi, että kuulee usein tarinaa Grönanin positiivisesta vaikutuksesta varusmiesten maanpuolustushenkeen. Grönan ei pahasti ole vuodesta 1983 muuttunut, selkeä ja konstailematon paikallisten lähipubi.

Tekemistä. Sitä on paljon. Ensinnäkin ota kiikarit mukaan, niillä on mukava tiirailla vesilintuja, laivoja ja saaria. Me näimme mm. varpushaukan metsästystouhuja ja lukuisia kyhmyjoutsenia. Visit Hangolla on hauska “etsi patsas” -kisa ja bongasimme kaikki sen patsaat. Minulle vaikea rasti oli vesitornin kalapatsas; etsin sitä huolellisesti lähimaastosta ja en löytänyt millään. Vinkki, katso ylös vesitornin huipulle.

Uimari Hangossa sadan vuoden takaa.

Uimari Hangossa sadan vuoden takaa.

Kiikarointia Hangon kallioilla.

Kiikarointia Hangon kallioilla.

Kävele Hangossa kaikkialle eli ota mukaan hyvät retkikengät; olimme varustautuneet repulla, jossa oli evästä ja vesipullo. Puhelimessa oli mainio Harha-sovellus/appi. Harhasta voi katsella ja kuunnella Hangon opastuksia. Kävellen näkee paljon ja löysimme junaradan pohjoispuolelta mm. koulun urheilukentän vierestä ulkona olevat hyväkuntoiset kuntoilulaitteet. Matkailutoimistosta kannattaa hakea opaskirjanen “Arkkitehtuurikävely Hangon keskustassa” ja bongata sen rakennuksia. Muutenkin infossa oli hyvä ja ystävällinen meininki ja se on auki vuoden ympäri. Luonnollisesti aina Hangossa käydessämme käymme katsastamassa taiteilijaystävämme Hessun lapsuudenkodin.

Meren rannalla. Aavan meren läheisyys, näkymät, tuoksut, veneet, laivat, merilinnut ja saaret ovat Hangon sielu ja juttu. Laineiden ääni rantaan ja kävely meren äärellä rauhoittaa mielen. Se on parasta mielelle näin keväällä.

Loppusanat. Offsesonki-aikaan reissaaminen kyllä kannattaa. Saat liikkua rauhassa ja nauttia tunnelmista, joita ei sesonkiaikana havaitse. Näet pääosin paikallisia, sillä turistit uupuvat maisemasta. Kävelymme tyhjillä ja autioilla rannoilla kruunasivat päivämme. Kaduilla näki lähinnä hankolaisia liikenteessä, ja kahviloissa tai kaupoissa oli väljää. Näin korona-aikaan tämä oli selkeä etu.

Hyvää kevään jatkoa ja vinkatkaa meille muista mielenkiintoisista kohteista off-sesonkireissulle.

Terveisin,

Jussi J. Pekkinen
Råmossan tilan isäntä
Råmossa Lodge, Porvoo

Bongattu Hangossa: selkälokki, harmaalokki, kyhmyjoutsen, telkkä, tukkakoskelo, varpushaukka ja sinisorsa.

Bongattu Hangossa: selkälokki, harmaalokki, kyhmyjoutsen, telkkä, tukkakoskelo, varpushaukka ja sinisorsa.

FI
EN