Lumikenkäily on hieno laji

On kertakaikkiaan mainiota, että tuli kerrankin kunnon lumikenkäilytalvi! Lumikenkäily on siitä erityisen kiva laji, että siinä ei tarvitse voidella ja pitoa riittää. Lisäksi alamäissä ei vauhti nouse liian kovaksi ja ylämaissa ei lipsu. Tässä vinkkejä suht pitkän ajan kokemuksella ja jälleen kerran kantapään kautta oppineena.

  1. Lumikenkäilyvarusteet. Lumikengät pitää olla helpot laittaa ja säätää jalkaan ja siteiden pitää olla varmatoimiset sekä tukevat. Itse olemme päätyneet TSL:n komposiittirunkoisiin jokapaikan lumikenkiin. Ääriolosuhteisiin ja “hifistelyyn” hyvä ystäväni lahjoitti suurikokoiset putkirunkoiset lumikengät. Niissä on hieman erilainen tekniikka, mutta syvässä hangessa ne ovat loistavat. Älä osta halpismalleja. Laadukkaiden ja kestävien hintataso alkaa noin 150 eurosta per pari.

Kohta kevätaurinko paistaa Råmossan omalla järvellä.

Kohta kevätaurinko paistaa Råmossan omalla järvellä.

2. Sauvat. Me käytämme aina sauvoja; tiedän pro-tason tyyppejä, jotka tykkäävät lumikenkäillä ilman. Sauvat kuitenkin tuovat varmuutta kävelyyn, auttavat tasapainossa ja samalla treenaantuu yläkroppa. Hanki laadukkaat teleskooppisauvat, itselläni on Black Diamondin Traverse Ski -sauvat. Muutama huomioitava seikka. Sauvoissa pitää olla riittävän suuret ja tukevat sommat, sauvojen säätömekanismin tulee olla idioottivarma ja rannelenkin on oltava tarpeeksi leveä. Tässä sama homma, älä osta halpiksia, kunnon sauvat saat noin 50-70 eurolla.

3. Kengät. Miellyttävän lumikenkäilyn ehkä tärkein homma on kunnon tukevat ja varrelliset kengät. Itse käytän täysnahkaisia ja erityisesti nilkkaa tukevia retkeilykenkiä. Lumikenkäillessä tulee jalkoihin harvoin kylmä, koska lähtökohtaisesti olet liikkeellä koko ajan. Varren pitää olla riittävän korkea (voit käyttää myös säärystimiä), ettei lunta tule varresta sisään ja ennenkaikkea kenkä pitää saada nyöritettyä nilkkaa tukevaksi. Tässä pätee sama homma kuin vaelluksilla, eli käytä vanhoja sisään ajettuja kenkiä ja lankkaa ne kunnolla.

4. Vaatteet. Joustavat, tuulenpitävät ja mielellään kirkasväriset vaatteet. Suosi kerrospukeutumista ja liikkeelle lähtiessä pitääkin tuntua hieman jopa viileältä. Lämpenet varmasti, kun pääset vauhtiin. Hanskojen alla on hyvä olla silkkiset ohuet käsineet, jos joudut pakkasessa riisumaan päällihanskat välillä pois. Pidempää taukoa varten on hyvä olla mukana kuiva pipo ja taukotakki. Vaatetuksen värikkyys tulee tärkeäksi, kun ilta hämärtää tai tuiskuaa ja haluat erottua maastosta.

Råmossalumikenkäily.gif
Råmossan omalla järvellä pääset pilkkimään rauhassa.

Råmossan omalla järvellä pääset pilkkimään rauhassa.

5. Reppu. En lähde lyhyellekään retkelle koskaan ilman reppua. Reppu tuo turvaa ja kuuluu olennaisena osana varustukseen kuten turvavyö autossa. Repun ulkonäöllä tai koolla ei ole väliä ja pikkureppu sopii mainiosti normihommiin. Itse käytän kanalinnustusreppua yhdellä olkaimella, riittää ihan mainiosti muutamankin tunnin retkiin. Tärkeintä on se, mitä repussa on mukana. Tässä tärkeimmät. Termospullossa kuumaa juotavaa, vaikkapa hunajateetä ja juomapullossa janojuomaa. Energisoivaa purtavaa esim. pähkinöitä tai energiapatukoita. Ensiapuvälineet, erityisesti sidetarpeet, laastaria ja särkylääkettä. Puukko, monitoimilinkkari sekä narua tai pari nippusidettä. Ota mukaan pidemmälle retkelle myös kompassi ja alueen kartta, sillä kännykkä voi hyytyä pakkasessa. Laita varalta reppuun myös tulentekovälineet eli tiivis pussi, jossa tikut, tuohta ja pari sytytyspalaa. Eräopaskaverini sanoin; kun tilanne on päällä ei tyylillä ole väliä, kunhan saat nuotion syttymään.

Råmossa.gif
Råmossa.gif

6. Tekniikka. Lumikenkäily on suht helppo laji, mutta se vaatii kuitenkin tiettyjen perusasioiden hallinnan. Jos mahdollista, mene ensin opastetulle lumikenkäretkelle. Lumikengillä liikkumisessa ei ole paljoa eroa normaalista maastokävelystä, mutta suuremmissa lumikengissä on kuitenkin oma tekniikkansa. Aloita suht pienillä lumikengillä, sillä ne ovat helpot käyttää. Painavammille lumikenkäilijöille ja paksumpaan puuterilumeen tarvitaan suurempi lumikenkä. Sauvat tuovat liikkumiseen varmuutta ja sauvan oikea pituus on oma pituus miinus n. 50 cm. Lumikenkien pohjassa on pitkät nastat ja metalliset etupiikit, jotka estävät lipsumisen ja pitävät kiinni jäisessä maastossa. Mäkeä ylöspäin kulkiessa nojaa eteenpäin ja vastaavasti alaspäin kulkiessa nojaa hieman taaksepäin. Kun ylität ojaa, laita ensi sauvat toiselle puolelle ojaa ja sitten astu rauhassa sen ylitse. Kyllä se siitä. Ja tässä lajissahan ei haittaa vaikka kaatuu, vauhti ei ole kova. Juttu jatkuu kuvien alla.

Kuuma juoma maistuu lumikenkäretken päätteeksi.

Kuuma juoma maistuu lumikenkäretken päätteeksi.

Avantouinti rentouttaa Råmossan omassa yksityisessä järvessä.

Avantouinti rentouttaa Råmossan omassa yksityisessä järvessä.

Lumikenkäily on kivaa ja palkitsevaa. On vaan jotenkin niin mukavaa kävellä hangen päällä! Laadukkaita varusteita meillä on kymmenelle henkilölle. Talvella on palkitsevaa päättää onnistunut kokouspäivä lumikenkäilyyn talvisessa taianomaisessa metsässä ja mennä sen jälkeen kuumaan saunaan ja pulahtaa avantoon. Keittömestarimme Simona Milazzon valmistama päivällinen maistuu taatusti päivän päätteeksi Råmossan hirsisen päärakennuksen tunnelmallisessa tuvassa, takkatulen äärellä. Tervetuloa Råmossaan nauttimaan talvisesta luonnosta.

Sydäntalven terveisin,

Jussi Jaakkima Pekkinen
Råmossan isäntä
puh. 050 568 8017
Porvoo


FI
EN