Kreikassa saarikierroksella; Sifnos, Milos ja Kimolos

Kesäkuussa 2022 lomailimme jälleen Kreikan Kykladien saaristossa ja sen lounaisosassa. Tällä kertaa olimme yhden viikon Sifnoksella ja pari viikkoa Miloksella. Milokselta teimme lisäksi päiväretken viereiselle hiljaisuutta huokuvalle Kimoloksen saarelle. Aiemmilla reissuillamme olemme lomailleet laivayhteyksiä käyttäen mm. Serifoksella, Paroksella, Naxoksella ja Miloksella. Nyt matkasimme Milokselle jo kolmatta kertaa ja näyttää vahvasti siltä, että tämä seutukunta Kreikasta on noussut suosikkiemme joukkoon. Tervetuloa lukemaan tunnelmista saarilla ja käytännön vinkkejä matkan suunnitteluun näille kauniille Kreikan saarille.

Matka saaristoon starttasi klo 8.00 Pireuksen satamasta Ateenan kyljestä. Laivan reitti: Serifos-Sifnos-Kimolos-Milos.

Kimolos-saaren laivalla

Laivamatkailu Kreikan saaristossa on helppoa. Loma on rennompaa, jos matkassa ei kuitenkaan ole liian montaa saarikohdetta.

Lautalle Kimolokselle

Miloksen ja Kimoloksen välillä voi vuokra-auton ottaa mukaan saarelta. Normaalisti se on kiellettyä. Kuva: Pollonian pikkusatama, Milos.

Miksi tykkäämme reissata Kreikan saaristossa laivoilla?

Saapuminen Kreikan saaristokohteisiin laivalla on kyllä aivan omanlaisensa juttu. Lisäksi tietämys siitä, että muutkin matkailijat saapuvat meriteitse saareen lisää tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä. Miloksen saarella on toki pieni kenttä potkurikoneille ja suurempaa suunnitellaan. Lentoja Ateenasta on kesäsesonkina viisi päivässä. Kun uusi isompi lentokenttä aikoinaan valmistuu, Miloksen matkailun luonne muuttuu tyystin ja saari ehkäpä jää pois reissuiltamme. Sen näkee sitten. Laivat ovat suhteellisen korkeasta iästään huolimatta tip top -kunnossa ja homma toimii kuin junan vessa. Kun peräkansi avautuu ja raahaa omat matkatavaransa rantaan, on tunnelma ja ilmapiiri vähintäänkin kohdillaan. Laivamatkoilla olemme yleensä yläkannella ja annamme raikkaan merituulen tuivertaa ihmetellessämme Välimeren uskomattomia värejä.

Omatoimisessa saarimatkailussa on riittävästi “slow travel” -tunnelmaa ja kieltämättä paljon valmistelua sekä myös vaivaa. Mutta tämä kuuluu hommaan! Outi aloittaa selvitystyön yleensä alkuvuoden lyhyinä ja pimeinä päivinä. Siitä homma edistyy vaihe kerrallaan; kohteiden ja reitin päättäminen, lennot, yöpymisvaraukset (eihän ole valkoisia muovituoleja terassilla, kirkkoa kelloineen tai kapakkaa ihan vieressä!), väliyöpymiset, laivamatkat, lentokenttäkuljetukset, vuokra-autot. Yöpymisvaraukset hoidamme aina kun mahdollista suoraan omistajien kanssa sähköpostilla ilman välikäsiä. Kertaakaan meille ei ole tehty ohareita, vaikka ennakkomaksuja pokkana maksetaan tileille.

Olemme sopineet autonvuokrauksen aina etukäteen, koska tarjonta pienillä saarilla on rajattua. Useimmiten vuokraus aloitetaan jo satamasta ja paperitöiden jälkeen hyppäämme autoon ja matka jatkuu. Suosimme pieniä nelivetoja kuten esim. Fiat Panda 4 WD/Crossia tai Suzuki Jimnyä. Niillä pääsee myös huonoille teille ja auton pienuus on ahtailla kaduilla ehdoton etu. Vinkki; kysy majoittajalta etukäteen, mitä autovuokraamoa hän suosittelee ja ota vuokraamoon suoraan yhteyttä. Luultavasti saat nettihintaa paremman hinnan ja palvelu pelaa. Suosituksella on ihmeellinen voima ja paikallista luottamusta ei haluta missään nimessä pettää. Kreikkalainen ajokulttuuri on oma lukunsa, paikalliset kannattaa päästää suosiolla ohitse. Teiden varsilla on tasaisesti muistomerkkejä kolareissa menehtyneille.

Uimaranta Glyfos, Sinfos

Glyfos-rannan rauhallista iltapäivän tunnelmaa, Sifnos. Käynti rantaan on Faros-kylän kautta.

Paliochoran rannan ravintola

Paliochorin ranta Miloksen etelärannalla on ehdottomasti yksi suosikeistamme, pohjoistuulisena päivänä se on myös suojaisampi kuin pohjoisrannikko. Kuva: suosikkiravintolamme Pegasos.

Milos on täynnä toinen toistaan ihanampia ravintoloita! Taidonnäytteenä mustekalaa: Ravintola Astakas, Klima, Milos.

Miten pääset saariin ja pois?

Aloitimme tämän matkan lentämällä Helsingistä Ateenaan. Olemme tykästyneet Olympic Airin lentoihin, mutta toki mikä vain aikatauluihin sopiva mieluiten suora lento käy! Laivat Sifnokselle kulkevat taatusti omaperäisen Serifoksen saaren kautta ja lähtevät Ateenasta jo aamulla. Niinpä useinkaan lentojen ja laivojen aikataulut eivät mene ihan yksiin. Tällöin kannattaa suosiolla yöpyä yksi yö Pireuksen satamassa ja vastaavasti paluumatkalla Ateenan lentokentän lähellä. Olemme yöpyneet Pireus Port Hotellissa; siisti ja selkeä palvelukonsepti, tosi hyvät patjat sängyissä ja sopivan monipuolinen aamiainen. Laadukkaan kodikkaita tavernoja on lähietäisyydellä, joten samantien pääsee paikalliseen tunnelmaan! Aamulla taksin tilaus sujuu respan kautta, ja koska satama on älyttömän laaja, ei kannata ottaa riskiä ja etsiä itse laivan lähtöpaikkaa aamuhässäkässä. Kesäkuussa 2022 taksi hotellilta satamaan maksoi vain kuusi euroa.

Mikäli paluumatkalla lennät Ateenasta Suomeen ja lentoaikataulujen takia yövyt kaupungissa, ota kätevä majoitus läheltä lentokenttää. Olemme yöpyneet Natalie Apartmentsissa, jonne ajomatka on noin 15 minuuttia taksilla Aegean terminaalista. Jos jotain voi sanoa kodinomaiseksi paikaksi niin tämä on juuri sitä! Vehreä sisäpiha kissoineen ja koirineen, suuret siistit omaperäiset huoneistot ja palveluasenne kohillaan. Hintataso noin 65-75 €/yö. Hotellin pitäjät hoitavat myös lentokenttäkuljetukset noin 20 euron hintaan sivu. Perheiden pitämät lentokentän läheisyydessä olevat hotellit ovat konsepteiltaan selkeitä. Yksi vaihtoehto paluuseen on napata suora lento joltain lentokenttäsaarelta kuten vaikkapa Santorinilta Suomeen.

Laivamatkojen vinkit

Laivaliput kannattaa varata etukäteen varsinkin heinä-elokuussa. Itse teemme varaukset esim. www.ferryscanner.com:in kautta. Jos haluat nopeaa, mutta hieman sääaltista laivamatkaa, ota ns. speedboat-katamaraani. Jos taas haet enemmän tunnelmaa ja tuulesta riippumatonta matkantekoa, ota hitaampi ja perinteinen laiva. Homma toimii seuraavasti: mene matkalaukkujen kanssa oikeaan laivaan (henkilökunta laitureilla neuvoo) ja näytä kännykästä matkalippu sisään mennessäsi. Lautassa isot matkalaukut jätetään autokannelle suuriin hyllyihin, jotka ovat vartioimattomia. Eipä niitä kukaan ole vienyt. Ota kannelle mukaan käsimatkatavarat ja kipua rappuset ylös. Maskipakko oli kesällä edelleen voimassa sisätiloissa, missä mukavia penkkejä ja ilmastointi. Katamaraaneissa voit varata istumapaikat myös premium-luokkaan, jonka hyötyjä emme ole testanneet. Itse tykkäämme näet istua ihan vaan kannella ja katsella Välimerta sekä kuulostella eri kansallisuuksia. Katamaraaneissa on siis lipussa merkityt omat istumapaikat, hitaissa laivoissa ei ole. Laivoissa on myös kahvila perusantineen. Kahvi on aina tosi hyvää ja syötäväksi löytyy mm. tuhteja piirakoita. Olut- ja sipsivalikoima on kummallisen monipuolinen, jos niitä halajaa.

Matkahuumassa ole tarkkana, että astut laivasta varmasti oikeaan saareen. Kuulutukset ovat kovaäänisiä ja eivät aina täydellisellä englannilla. Ennen satamaan tuloa mene ajoissa, kun lupa annetaan, alas autokannelle ja hae matkatavarat. Laiva ei ole pitkään satamassa ja homma hoituu tosi tosi ripeästi. Henkilökunta antaa ohjeita riittävän kovalla volyymilla pois lähtiessä. Tässä on matkanteon tunnelmaa!

Sifnos kävelypolku

Sininen näkymä merkityltä kävelyreitiltä Glyfoksen rannalta rinteelle, Sifnos.

sifnos

Sifnoksen Heronissos on kalastajakylä, jossa pieni uimaranta. Ihanassa savenvalajan pajassa iäkäs herra on tehnyt saviastioita vuosikymmenet. Tavernoja on kaksi, skippasimme karttoihin merkityn kalatavernan ja suosittelemmekin sitä toista:)

Sifnos, Glyfoksen rannalta lähtee hyvä kävelyreitti, jota pitkin pääsee yhdelle Sifnoksen 365:sta kappelista.

Sifnos ja sen autottomat kylät

Sifnos on uusi saarilöytö meille ja suurin osa sen pienistä kylistä on täysin autottomia. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että myös kaikki matkatavarat on kannettava välillä hankaliakin polkuja pitkin kämpille. Ei haittaa vaikka hikeä kylläkin pukkaa, sillä koska autoton keskusta on sen väärti. Sifnoksella ei ole edes potkurikonekenttää, jollainen löytyy Miloksella, mutta helikoptereille on hätäkenttä. Ajoimme viikossa kaikki Sifnoksen päätiet lävitse, ja saari on yllättävänkin kookas ja vaihteleva. Sifnoksella on noin 365 kappelia ja useimmiten maisemaa ihaillessa on näköpiirissä ainakin yksi niistä. Laskujemme mukaan kävimme Sifnoksella kahdessatoissa kappelissa. Sifnos on tunnettu jopa kreikkalaisittain erinomaisesta keittiöstään ja sieltä tulee kuuluisa keittiömestari Konstantinos Vassalos.

Asuimme Faroksen kylässä Glyfoksen rannan yläpuolella Airbnb-huoneistossa, josta oli 31 askelmaa alas putipuhtaalle rannalle. Siellä odotti aurinkovarjoina tamarispuut ja ihana rauha! Aamulla naapurin kukko kiekui reippaasti artikuloiden ja aamuvirkut uimarit polskuttelivat meressä. Suojaisella lahdella oli ankkurissa tosi suuriakin veneitä. Faroksen kylässä on vain kolme tavernaa ja yksi kahvila/baari, sekä yksi hyvinvarusteltu minimarket. Glyfoksen kylässä ei muuten ole yhtään ns. turistikauppaa eikä edes postikorttaja, ja saaren ainoa löytämämme postilaatikko on Apolloniassa. Lisäksi Faroksen satamassa oli useita aitoja kalastusaluksia, jotka eivät ole siinä minään turistirekvisiittana! Kalastajat toivat saaliin aikaisin aamulla rantaan. Valitettavasti saalis on pienemään päin, johtuen pitkälti menneiden vuosien valtavien troolarien harjoittamasta liikakalastuksesta. Pohjaa pitkin vedettävä vetonuotta ei kaloille ja merenpohjalle paljoa armoa anna.


Milos, mene ennen kuin kansainvälinen lentokenttä valmistuu


Miloksen saaren matkailuorganisaatiot ovat viime vuodet tehneet aktiivisesti markkinointia mm. some-vaikuttajien ja isojen brändien kanssa. Louis Vuittion oli juuri käynyt kuvaamassa Miloksen kuu-maisemaisella Sarakinikon rannalla mainosvideon. Mene siis Milokselle nyt, ennen kuin saaresta tulee liian suosittu! Hotellit ovat edelleen pieniä ja tähän geologisesti kiinnostavaan maastoon istuvia. Saaren rakennusprojekteja estää etenemästä maan alta alati paljastuvat muinaisjäänteet, joiden löytyminen kieltää rakentamisen. Näin oli käynyt keväällä 2022 lentokentän laajennuksen suunnittelutöissä, mikä ei ainakaan kaikkia paikallisia tuntunut harmittavan. Matkailun kasvu on kaksiteräinen miekka. Lentokenttä toisi saarelle laivaliikennettä varmempaa, ei säästä riippuvaa ja suurempaa turismivirtaa. Sesonki voisi alkaa aiemmin keväällä ja päättyä myöhemmin syksyllä. Mutta väistämättä saaren aitous, rouheus ja rauha vähenisivät ja neitseellisille hiekkarannoille rakennettaisiin isompia hotelleja.

Adamas

Adamas on Miloksen oma pieni satamakaupunki eli sinne tulevat sekä lähtevät yhteyslaivat. Adamaksessa sijaitsee myös Miloksen suurin vierasvenesatama. Adamas on sesonkiaikaan vilkas ja eläväinen paikka. Tavernoja, baareja, kahviloita ja kauppoja piisaa. On hauskaa seurata rantakahvilasta yhteysalusten taidokkaita manöövereitä satamassa. Lisäksi vierasvenesatamassa on mielenkiintoista tarkastaa, millaisia veneitä on saapunut ja katsastaa eri kansallisuudet. Tähän mennessä emme ole nähneet yhtäkään venettä Suomesta, jokunen on ollut Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista.

Adamaksessa on laaja valikoima hotelleja, huoneistoja ja vuokra-asuntoja. Itse olemme yöpyneet Hotelli Elenissä (info@hoteleleni.gr) ja Villa Venus Apartmenteissa (info@milos-villavenus.gr). Eleni on suht lähellä satamaa sijaitseva supersiisti hotelli ja sitä emännöi äärimmäisen sydämellinen Eleni. Kaikki toimii ja tilausaamiainen on tosi monipuolinen ja runsas. Koita saada huone puutarhaan eli sisäpihalle päin, jossa on mahdollista saada varjoa iltapäivän auringolta. Villa Venus on taas satamasta etelään rauhallisella alueella, mutta kuitenkin lähellä kaikkia palveluita. Venuksessa on oma pieni varjoisa puutarha, jossa pelasimme iltapäivisin korttia. Huoneemme “deluxe studio” oli kunnon kokoinen hotellihuone, omalla pikku keittiöllä, kivalla kylppärillä ja tukevalla terassilla varusteltu. Koita varata studioista se, joka on merelle päin. Yläkerrassa oli vielä Junio Suite, joka kannattaa napata jos se on vapaa -hintaerot ovat todella pieniä. Isäntä Christos asuu hotellin yhteydessä ja on erittäin palvelualtis. Kummassakin hotellissa saa vuokra-auton parkkiin aivan hotellin viereen.

Mantrakian kylä

Mene Mantrakian kylään Miloksen pohjoisrannikolla varhain aamulla ja kävele rantaan kylän ainoan tavernan vierestä ja portaita alas. Meren ääressä on pieni suojaisa venesatama ja vanhoja kallioon louhittuja kalastajien tukikohtia/venesuojia. Paikalla on myös itse kalastajia, mutta ei ehkä vielä muita. Laiturin vierestä pääset uimaan ja snorklaamaan. Huom! Ota uimakengät mukaan, sillä pohja on kivinen ja laiturit ajoittain älyttömän liukkaita. Olimme juhannuksena poukamassa aamulla pitkälti kahdestaan ja nautimme uskomattoman voimakkaasta juhannustunnelmasta. Iltapäivisin paikka on pitkälti täynnä, suosio on taattu julkkiskäyntien takia. Kyllä, mm. Justin Bieber ja Hollannin kuninkaalliset ovat käyneet tällä kokemassa upeinta Kreikkaa. Kylässä on myös kuuluisa taverna, jonka ruoka (erityisesti höyrystetty mustekala) on todella maukasta ja näkymät upeat. Palvelu on valitettavasti vaihtelevaa ja kreikkalaisittain poikkeuksellisesti epäystävällistä ja ylenkatsoista. Todella harmillista ja kilpailu tekisi palvelun tasolle hyvää.

Embourios ja sen vuohiravintola

Embourious on merenrannalla pieni paikka, jossa on vuohia, muutama majoitushuone ja taverna. Se sijaitsee pitkälti melko autiolla läntisellä puolella Miloksen saarta. Aja ensin Agia Marinan kirkolle, mielellään nelivetoisella autolla. Kirkon vierestä alkaa jyrkkä kivestä tehty ajoluiska melko syvän rotkon vierestä alaspäin. Luiska muuttuu pöllyäväksi, kiviseksi ja jyrkäksi hiekkatieksi. Rohkeasti vaan moottorijarrutusta käyttäen alaspäin ja kohti merta. Matkan varrella ei pahasti asutusta ole. Alhaalla tie päättyy mereen, ja kannattaa kääntyä jyrkästi vasemmalle ennen sitä! Kivetty tie menee kapeana rantaa pitkin, toinen puoli tiestä rajautuu siis mereen ja, jos on aallokkoa, aallot iskevät autoosi ja saat kaupan päälle puhtaat autonkyljet. Tie kulkeutuu tavernan pihaan ja tiedät sen, kun näet joka puolella pirusti vuohia. Olet perillä. Jos jokin taverna on meren äärellä, niin tämä on! Ruoka on loistavaa, palvelu ystävällistä ja toimivaa. Tarjolla on monipuolisesti kreikkalaista ruokaa. Jos syöt lihaa, tilaa vuohta, se on lähiruokaa. Lahden toisella puolella näet Adamaksen eli Miloksen “pääkaupungin”. Tänne olisi helppo tulla veneellä, vaikeampi maitse. Maksa varuiksi käteisellä, ajoittain maksupäätemaksamisessa on ollut pientä häikkää.

Mandrakia Milos Kreikka

Mantrakias, kalastajamajoja, Milos-saaren pohjoisrannikolla.

Emporium Restaurant

Emporium-taverna, Milos, on pölyisen ja jännittävän automatkan väärti!

Polonnian white small house

Ensin tarina taustaksi. Olimme ensimmäistä kertaa Miloksella huhtikuussa 2019, jolloin kävimme myös Polonniassa. Kyläkävelyllä huomasimme kodikkaanoloisen pienen valkoisen talon oliivilehdossa, meren ääressä. Otimme kyltistä kuvan, jossa oli puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Talo ja paikan tunnelma jäi kummittelemaan mieleen. No niin, kirjoitan nyt tätä blogia sattumalta löytämämme white small housen puutarhassa oliivipuun alla. Tunnelma on erityinen: sitruunapuita, pari aurinkotuolia merenäärellä, meri joka pilkottaa joka kulmasta, niin ja, oliivipuita. Talon alakerrassa on makkari, kylppäri ja hyvin varusteltu kodikas keittiö. Ylhäällä on kattoterassi, kaikki on siistiä, kaunista ja toimivaa. Kuin sisustuslehdestä.

Aika paljon ollaan kierretty, mutta nyt löytyi pieni valkoinen kreikkalainen tukikohta. Samassa paikallisittain valtavassa pihapiirissä asuvat isäntä ja emäntä, ja suuressa kotitalossa heillä on lisäksi vieraille kaksi vuokrahuoneistoa. Kaupan päälle pääset seuraamaan talon mukavia kissoja, kuuntelemaan kovaäänisiä kaskaita ja keräämään sitruunat pihapuista. Lämpimän vahva suositus. Helpoimmalla pääset, kun laitat suoraan sähköpostia emännälle annamilo@otenet.gr.

House in Milos

Valkoinen pieni talo Polloniassa Miloksella.

Koruja ja muita käsitöitä Amadas Milos Kreikka

Ihanan Kellya-kaupan pieni ovivahti, Miloksen Adamaksessa.

kimolos

Horion kylässä Kimoloksen saarella.


Kimolos-saari, ajassa taaksepäin

- “Kuin Kreikka ennen”, sanoi Miloksen ystävämme Eleni

Kimoloksen saarelle pääsee joko reittilaivoilla tai sitten Milokselta Pollonian kylästä suht pienellä mutta kovaäänisellä yhteyslautalla. Me menimme Polloniasta lautalla ja homma toimi hyvin. Lautta menee päivisin muutaman kerran edestakaisin ja me menimme yli ensimmäisellä klo 08.30 vuorolla. Polloniasta lähtiessä lautta maksetaan ennen lähtöä lauttalaiturilla ja takaisin tullessa laivalla “lippukassalla”. Lautta on muuten silmiinpistävän siisti ja tarpeeksi lujasti miehitetty. Vuokra-autoa ei saa ottaa mukaan saarelta toiselle, mutta Milos-Kimolos on poikkeus!

Kimoloksella kävimme mm. Brasan upealla ja kesäkuussa vielä autiolla hiekkarannalla ja vanhassa Horionin kaupungissa. Tunnelma oli tyystin toisenlainen kuin muissa käymissämme saarissa. Täällä oli jonkin verran kaivosteollisuutta, kapeat tiet ja suhteellisen vähän palveluita. Kivestä tehtyjä rakennelmia oli kaikkialla ja tunnelma positiivisesti hieman pysähtynyt. Vanha kaupunki oli fiilikseltään kuin Kummisetä-elokuvan vanha sisilialainen vuoristokylä. Kapeita katuja (taas), ei autoja, suuria jylhiä pihapiirejä, unohdettuja taloja, pieniä aukioita ja pikkukahviloita. Jos asuisimme Kimoloksella, menisimme Horioniin.

Kimolos on pieni ja rauhallinen, entisaikojen saari, jossa vastaan tulevat mopo-papparaiset morjestavat. Saaren lauttaranta on on myös tosi symppis paikka, jossa on tietenkin hyviä kahviloita. Tulee vertailuna mieleen esim. Santiorinin kuuma “helvetinkolo”, johon lukuisat laivat saapuvat. Rivien välistä voi lukea, että Santorini ei todellakaan kuulu valtavassa massaturistisuudessaan ja vilkkaine lentokenttineen ykkössuosikkeihimme. On muuten ainoa paikka Kreikassa, jossa meitä on huijattu ravintolalaskussa.

Liikuntarajoitteisten uimapaikka Kreikassa, Milos saarella

Miloksella oli muutamalla rannalla puitteet liikuntarajoitteisille uimareille. Kuva Miloksen Pollonian kylän rannasta.

greek cat

Kreikkaan ei kannata matkustaa, jos ei pidä kissoista! Kukapa ei pitäisi tästä söpöläisestä?

Mitä ainakin mukaan?

Reppu, iltaan ja mahdollisiin sähkökatkoksiin taskulamppu, hellehattuja, peruslääkevarasto, puukko, hyönteispistoksiin tarvittavat voiteet (vinkki; paikallisista apteekeista saa loistavia pistospuikkoja), kyypakkaus, EA-laukku ja kylmäpussi. Snorklausvälineet, uimakengät ja rantapyyheet (osassa kämpistä saa rantapyyhkeet talon puolesta). Pienissäkin saarissa on käteisautomaatteja ja edelleen täällä käteistä kannattaa myös käyttää, cash is king. Pohjoismaisten luotto/pankkikorttien debit-ominaisuus on täällä paikallisille hieman outo asia ja kaikki maksupäätteet eivät debit-puolta kunnolla tue. Mitään keinokuituvaatteita on turha ottaa mukaan, sillä hellettä piisaa. Todettakoon, että emme ole ikinä nähneet saarilla kyitä tai kokeneet sähkökatkoksia.

Mitä kaikki maksaa?

Alkusesongin yöpyminen hyvässä huoneistossa 100-150 eur/yö, autovuokra pikkuautolle noin 40-50 €/päivä ja nelivetoon voi varata 70-80 €/päivä. Lauttamatkat perinteisellä laivalla noin 8 €/matkustaja ja nopealla katamaraanilla noin 70 €/henkilö. Kahdelle hengelle tavernalounas juomineen 30-40 euroa ja päivällinen 50-60 euroa. Rantapedit (jos ylipäätään löytyy) 15-20 €/kaksi petiä ja varjo. Minimarketit ovat halpoja, hedelmät ja kasvikset loistavia. Osta suoraan lava-auton takaa viljelijältä, jos näet myyjän tienposkessa.

Lopuksi

Kun reissaamme Kykladeilla, yritämme olla matkassa riittävän pitkään eli useamman viikon kerrallaan. Tällöin pääsee kunnolla sisälle saarten tunnelmaan ja ei ole sitä kiireen tuntua. Kreikkalaiset ovat kansakuntana ystävällisiä ja avuliaita; huono palvelu jää kyllä mieleen, jos sitä sattuu ylipäätään saamaan. Varkaudet saarilla ovat erittäin harvinaisia ja uimaan mennessä uskaltaa hyvin jättää tavaroita rantaan.

Laittele viestiä, jos haluat lisää vinkkejä tai tahdot viettää kreikkalaiset juhlat Porvoon maaseudulla Råmossa Lodgessa ystäviesi kanssa keittiömestari Simona Milazzon ruokien parissa!


Terveisin,

Outi ja Jussi Pekkinen

www.ramossa.fi

info@ramossa.fi

FI
EN