Kahdeksan vuodenaikaa

Metsän vuodessa on kahdeksan vuodenaikaa, jotka noudattavat luonnon omaa luontevaa rytmiä. Käsite on alunperin tullut Lapista poromiehiltä.


Hirsilaavu_talviluonto_Råmossa_Lodge.jpg

Talvi

Tammikuun alusta helmikuun puoleenväliin. Vieraamme saavat nauttia tuvan tunnelmallisesta kookkaasta varaavasta takasta, sitä pidetään lämpimänä aamusta iltaan. Mikäli hirsiä tarvitaan lisää on sydäntalven täydenkuun aika parasta rakennuspuun kaatoaikaa.

Vieraamme pääsevät nauttimaan talvisesta luonnosta lumikenkäillen, pilkkien tai vaikka tulilla istuen ja kuumaa juotavaa nauttien. Lumikenkäily on kätevin tapa liikkua luonnossa. Ei tarvitse voitelua ja pääsee pahoistakin paikoista. Suosittelemme sauvojen kanssa liikkumista ja oppaalla on mukana reppu, jossa mm. kännykkä, puukko, tulitikut, narua, kompassi, kartta, EA-välineet, energiapatukoita ja kuumaa juotavaa. Kun olet talvisessa metsässä yksin, on syytä kunnioittaa luontoa ja varautua säänmuutoksiin tai yllättävään tilanteeseen. Näytämme kuinka lumisessa metsässä sytytetään tulet kelistä riippumatta ja selviydytään luonnossa.

kevättalvi_Råmossa_Lodge.jpg

Kevättalvi

Helmikuun puolestavälistä maaliskuun loppuun. Tilalla tehdään ensimmäisiä kevättöitä. Pöllöjen huhuilu alkaa, huuhkaja on uusin tulokkaame tässä aivan lähimaastossa. Ketut haukkuvat reviireitään, ketunhaukku läheltä kuultuna voi aluksi tuntua jopa hieman pelottavalta. Lähin haukkuja on ollut päärakennuksen terassista 5 metrin päässä.

Vieraamme saavat nyt nauttia jo pitkistä päivistä ja nauttia raittiista ilmasta. Metsäretkillämme bongaamme ensimmäisiä muuttolintuja ja muita pian saapuvan kevään ensimerkkejä.

 Hienoa aikaa metsässä! Talvi taittelee selkäänsä, vieraamme pääsevät lumikenkäilemään ja tarvittaessa vaikka avantoon uimaan. Kokouksissa voi olla riskinä, että katse menee väkisinkin tuvasta avautuvaan maisemaan.

nuotiopaikka_jarvi_Råmossa Lodge.jpg

 

Kevät

Huhtikuun alusta ja toukokuun puoleenväliin. Eläinten touhut kuumimmillaan, joka paikassa elämää. Kurjet pitävät soidinta, hiirihaukka palaa tutulle reviirilleen, sammakot kutevat. Vieraamme pääsevät täysillä nauttimaan metsän keväästä. Näytämme miten koivunmahlaa kerätään ja vieraamme pääsevät tätä raikasta voimajuomaa juomaan ja saavat sitä mukaansa. Järvestä vieraamme saavat itse kokea katiskat ja savustaa saaliin rannassa.

Tilalla on muutoinkin työteliäs kausi. Polttopuuta pilkotaan, raivataan vesakoita, valmistellaan mahdollisia kesähakkuita. Kasvimaille istutetaan salaatit, yrtit, juurekset ja varhaisperunat. Tuntuu, että tekeminen ei lopu millään.

kevät-kesä-18_metsämaisema_Råmossa_Lodge.jpg

Kevätkesä

Toukokuun puolestavälistä ja kesäkuun loppuun. Teiden kunnostusta roudan jäljiltä ja tierumpujen tarkastus. Riistapellot kuntoon. Korvasieniaika parhaimmillaan, metsän hienoa herkkua. Suosittelen kolmea keittämiskertaa a 8 minuuttia. Mielestäni ei vaikuta makuun. On aika suunnitella kasvimaata ja istuttaa.

Vieraillemme metsän tuoksut ovat voimakkaita ja raikkaita, valo virkistää mieltä. Rohkeimmat hyppäävät jo raikkaaseen lähdeperäiseen järveemme, SUP-laudat ja soutuvene otetaan esiin ja käyttöön. Suosittelemme vahvasti ulkona tapahtuvia kokouksia ja metsäjoogaa.

Kesä

Heinäkuun alusta ja elokuun puoleenväliin. Kanttarelliaika alkaa. Marjastusta, villivadelmaa, metsämansikoita, mustikoita, puolukoita ja lakkoja. Kasvimailta nousee uutta perunaa, salaatteja, porkkanaa, tilliä, persiljaa ja muita lähiherkkuja. Kasvimaa kannattaa perustaa mahdollisimman lähelle keittiötä, niin sitä tulee myös käytettyä. Tilan kasvimaat ovat laatikoissa ja ruokapöydästä on niihin matkaa kahdenkymmenen metriä.

Vieraamme pääsevät uimaan, saunomaan ja nauttimaan kesäisestä luonnosta. Järjestämme opastettuja retkiä Ilolan salattuihin pihoihin, Postimäelle, Pellinkiin tai vaikkapa vanhaan Porvooseen.

Juurekset_Råmossa Lodge.jpg
Herkkutatti_luonto_Råmossa Lodge.jpg

Syyskesä

Elokuun puolestavälistä ja syyskuun loppuun. Hirvien nuolukivet ja riistakamerat paikoilleen. Sieniaika parhaimmillaan. Kuivaamme sienet uunin pankolla lautojen päällä ja kuivatut sienet laitamme lasipurkkeihin. Kestävät useita vuosia ja sienet ovat erinomainen, sekä terveellinen ruoan lisä.

Metsästyskausi alkaa. Porvoossa rauhoitettu metso on komea näky ja lentoonlähtö kuuluu kauas. Tilan metsokallion pitkäaikainen valtias eli suuri urosmetso löytyi jokunen vuosi sitten kuolleena metsästä. Pikimustista sulista on ystäväni tehnyt lohiperhoja Utsjoelle. 

Vieraillemme on tarjolla opastettuja syysretkiä, sienestystä, marjastusta ja ohjattua kalastusta. Ruoan voi poimia ja valmistaa vaikka itse tulipaikalla tai keittiössämme.

Syksy

Lokakuun alusta ja marraskuun puoleenväliin. Lokakuun puolessa välissä aloittaa Ilolan hirvijoukkue hirvijahdin. Vieraillemme on tarjolla hirvipataa! Tilalla raivausta ja talveen varautumista mm. kasvimaiden kääntö ja polttopuuhuoltoa. Polttopuuta pitää olla puuliiterissä talvea varten noin 20 mottia. Koivua, kuusta ja mäntyä. Itse pidän väheksitystä kuusesta polttopuuna. Pitää palaessaan meteliä, mutta syttyy varmasti ja tilalla kuusta riittää! Erityisen oivaa polttopuuta on pystyyn kuivunut kuusi, se ei niinkään räisky poltettaessa.

Vieraamme pääsevät nyt nauttimaan tuvan lämmöstä ja nuotiopaikoilla tarjottavasta aidosta nokipannukahvista. Viemme vieraita otsalampuilla varustettuna pimeään metsään nauttimaan syksyn pimeydestä ja rauhasta. Teemme opastettuja retkiä saaristoon tai vaikkapa salaisiin paikkoihin Porvoon vanhasssa kaupungissa.

syksy_sammal_Råmossa Lodge.jpg
talvimaisema_Råmossa Lodge.jpg

Syystalvi

Marraskuun puolestavälistä joulukuun loppuun. Hirvestys jatkuu kuumimmillaan ja pakastin täyttyy tästä todellisesta luomulihasta. Yleensä ensilumen aika. Tilalla tehdään viimeiset syystyöt ja mönkijään isketään aura kiinni.

Valmistaudutaan jouluun, tarjoamme vieraillemme jouluista kokouspäivää. Päivään kuuluu mm. kansainvälistä ja erilaista joulunajanruokaa, kokousta tuvan lämmössä, glögiä nuotiolla ja jouluista saunaa vihtoineen. Meillä pikkujoulupakettiin kuuluu itse valittu aito metsän kuusi.

Syystalvella vieraamme pääsevät irti kaupungin ja arjen kiireestä. Meillä pääset hämärään metsään kuulostelemaan syystalven metsän ääniä ja valoja. Meillä joulunajan rekvisiitta ovat kylässä tehtyjä ovikoristeita, käsintehtyjä ja harkittuja yksityiskohtia.