Matkamessut uusin silmin.

Matkamessut valtaavat taas Helsingin messukeskuksen ensi viikolla. Kun viisi vuotta sitten osallistuin messuille ensi kertaa oli kontrasti vanhaan elämääni aika kova. Olin vuosikymmenten varrella osallistunut lähinnä vene- ja rahoitusalan messuille. Matkamessuilla minulle aukesi täysin toisenlainen ja eläväinen maailma. Muistan kun Outi esitteli minua tutuilleen ammattilaispäivänä (oli uusi termi minulle)messuilla ja totesi hyväntuulisena “nää on Jussin ekat matkamessut”. Kiertelin osastoja ja ihmettelin suhteellisen positiivista ja elävää meininkiä. Erityisesti jäi mieleen Karibian osasto drinkkibaareineen ja Eckerö Linen after work -bileet. Kiva tunnelma kaikenkaikkiaan!

Nyt olen taas menossa Outin kanssa messuille ensi viikolla. Oma roolitus on kyllä aikalailla muuttunut. Päällä meillä on upouudet Råmossa Lodge -hupparit ja mukana tietysti tarvittavat brosarit. Råmossan lisäksi tietysti edustan myös Holiday Village Vallea Utsjoelta; tervetuloa osastolle 6e48. Iltapäivällä menen Vallen porukan kanssa juhlistamaanVallen saamaa Laatutonni sertifiointia ja pidän vielä “Muuttuva laatu” -puheenvuoron. Näin entisestä pankkimiehestä on kuoritunut ihan aito matkailualan yrittäjä. Motivaatio korkealla!

Jussi ja Siiri Victoria de la Rinconin rannalla, Malagasta itään.

Jussi ja Siiri Victoria de la Rinconin rannalla, Malagasta itään.


Olimme reissun päällä pyhät ja nauttimassa Espanjassa Malagan auringosta. Muutama kommentti paikallisesta matkailukulttuurista. Ihan ensiksi Espanja on tosi kiva maa ja palvelukulttuuri toimii! Itselläni ei ollut ennakko-odotuksia suuntaan tai toiseen. Asuimme Malagan ydinkeskustassa paikallisten asuttamalla alueella, jälleen kerran AirBnb toimi loistavasti. Asuimme kolmisin ja kämpässä oli kolme makkaria, iso olkkari, hyvinvarustettu keittiö, parveke ja kaksi tilavaa kylpyhuonetta. Lisäksi vuokra-autollemme oli parkkipaikka talon alla olevassa parkkihallissa. Kyllä hotelliasumisen voittaa mennen tullen. Söimme pitkälti paikallisten käyttämissä ravintoloissa ja vältimme turistirysiä. Palvelu oli ystävällistä, asiantuntevaa ja ammattimaista. Asiaa kyllä edesauttoi se, että Outi ja Siiri puhuvat sujuvaa espanjaa. Siltikin kokonaisuus oli kyllä tosi hyvä! Kiertelimme autolla ranta- ja vuoristokyliä. Liikenne sujui hyvin, kylät ja rannat olivat siistejä. Maisema on huikean kaunis. Olen aiemmin ollut kirkkaasti etelän maista Kreikan kannattaja. Nyt nousi Espanja rinnalle, Italiasta puhumattakaan.

Jonkinasteinen muutos oli siirtyminen Malagan 18 asteen lämmöstä tähän pakkastalveen, sekä lumipyryyn. Nyt normaali arki on alkanut ja on taas kivasti suhinaa päällä. Ensi viikolla tuleekin Matkamessujen tiimoilta iso kansainvälinen lehdistöryhmä Råmossaan. Saadaan taas uusia kävijämaita mm. USA, Ruotsi (!) ja Arabiemiraatit. Eilen kun puski muutaman tunnin lumityöt niin tunsi, että kyllä tää on ihan mun juttu olla arjessa Porvoossa.

Seuraava blogi 24.1.2019

Hyvää vuotta 2019!

Jussi Jaakkima

Porvoo / Utsjoki


Majapaikka tuntemattomalle? Airbnb ja luottamuksen rakentuminen

Majoituspalveluiden ja jakamistalouden ikoniyritys Airbnb sai alkunsa vuonna 2007 San Franciscossa, kun kaverukset Joe Gebbia ja Brian Chesky päättivät majoittaa satunnaisia matkailijoita olohuoneeseensa, ilmapatjoille. Vieraiden majoittaminen toi heille lisätuloja kalliissa kaupungissa. He tarjosivat vierailleen myös aamiaisen ja siitä muodostui nimi AirBnB (AirBedandBreakfast). Nyt Airbnb-yrityksen arvo on noin 30 miljardia dollaria. Aikamoinen harppaus olohuoneen patjalta maailman suurimmaksi majoitusalan yritykseksi. 

Olemme perheen yhteisillä matkoilla käyttäneet Airbnb-majoitusta Tanskassa, Italiassa ja Espanjassa kaiken kaikkiaan kuusi kertaa, ja onnistuneesti. Täytyy myöntää, että kulutan asunnon valintaan melkoisesti aikaa. Tahdon olla varma, että valinta vastaa paitsi tiettyjä kriteereitä, se tarjoaa myös mahdollisimman ainutlaatuisen elämyksen. Mietin, pystynkö luottamaan aiempien asiakkaiden mielipiteisiin, ovatko jotkut suositukset sittenkin vuokraajan itse kirjoittamia (kaikissa systeemeissä on aukkonsa)? Mitä jos asunto onkin susi, mitä tehdä perillä? Etsin suosittelijoiden joukosta hengenheimolaisia ja luen rivien välistä ja zuumailen karttoja. Asunnon välittäjän tiedot ja suositukset syynään tietenkin suurennuslasilla. Aikaa siinä menee. Mutta loppujen lopuksi luottamukseni ansaitsee asunto, jota on varattu vähintään kymmenen kertaa ja, jonka referenssit ovat loistavia. Loppupeleissä on kuitenkin luotettava omaan intuitioon. 

Minusta Airbnb on loistava systeemi, vaikka tiedän, ettei se ole kaikille reilu ja aiheuttaa vähintään päänvaivaa monissa kaupungeissa. Airbnb tekee kuitenkin mahdolliseksi elämykset, joiden myötä voimme perheen kanssa sukeltaa hetkeksi paikalliseen elämänmenoon, vaikka ruokaostoksilla lähitorilla muiden asukkaiden kanssa. Kivasti sisustettu ja sopivan tilava asunto on myös mukava tukikohta isolla porukalla reissatessa.

Toinen Airbnb:n omistajista, Joe Gabbia, toteaa TED-puheessaan, että Airbnb-filosofian ytimenä on ennen kaikkea luottamuksen rakentuminen matkailijan ja asuntoaan tarjoavan ihmisen välille. Ja juuri onnistumista tämän luottamuksen synnyttämisessä palvelun muotoilun (eli suunnittelun) keinoin hän pitää tärkeimpänä syynä yrityksen menestykselle. Tässä pari esimerkkiä. Tutkimusten perusteella luottamuksen syntymiseen pitää saavuttaa vähintään kymmenen suositusta (minähän sanoin, että luku on kymmenen!). Myös viestikenttien pituuksia on tutkittu ja optimoitu. Liian lyhyt tai toisaalta liian pitkä viesti, esimerkiksi yhteydenotoissa vuokranantajille, vähentää luottamuksen syntymistä. Esimerkkejä on monia, joten tarkkailenpa tätä näkökulmaa vielä tarkemmin seuraavalla varauskerralla. Näiltä luottamusbisneksen ammattilaisilta kannattaa ottaa oppia. 

Airbnb on muuttunut ammattimaiseksi majoitustoiminnaksi. Välitettävät asunnot eivät enää ole pelkästään ihmisten omia koteja, vaan tarjolla on puhtaasti kaupalliseen majoitusbisnekseen tarkoitettuja kiinteistöjä. Välityksen ympärille on syntynyt uusia lisäpalveluita, mikä on sinänsä positiivista. Yksi firma käy siivoamassa, toinen tekee huoltotyöt, kolmas hoitaa välityksen ja lähikauppa luovuttaa avaimet. Useissa suosituissa Airbnb-kaupungeissa luottamus Airbnb-systeemin ja paikallisen yhteisön välillä on pettänyt, ja paikallisten asukkaiden mitta on täyttynyt. Airbnb-turisteja on pakkautunut liikaa tiettyihin kaupunginosiin. He metelöivät, roskaavat ja ravaavat portaikoissa. Vuokramarkkinoilta on kadonnut valtava määrä asuntoja, kun Airbnb tarjoaa moninkertaiset tulot normaaleihin vuokramarkkinoihin verrattuna (case New York). Airbnb-asuntojen vuokraaminen alkaa olla kaukana alkuperäisestä jakamistalouden ideologiasta. Mm. Barcelonassa, Berliinissä ja New Yorkissa on jouduttu laatimaan uusia sääntöjä kiinteistöverotukseen liittyen, listattu laillisia välityskohteita, ja yksinkertaisesti rajoitettu Airbnb:n toimintaa.

Uusin tulokas jakamistalousmarkkinoilla on FairBnb, joka manifestissään pyrkii luomaan reilun matkailun hengessä mielikuvaa jakamistaloudesta, jossa paikallisella yhteisöllä on aktiivinen rooli. Ja kyllä, sekin taitaa olla pystyttämässä omaa kodinvuokraussysteemiä.  

Jakamistalous kehittyy ja kasvaa, ja siitä on nähty vasta alkusoitto. Systeemin hyvänä puolena pidän ehdottomasti kosketuspintaa paikallisuuteen ja monesti vajaakäytöllä olevien kohteiden kuten veneiden, autojen, asuntojen ja loma-asuntojen käyttöönottoa. Joe Gebbian ajatus siitä, että ”jakamistalous on kaupankäyntiä, jonka lupauksena on ihmisten välinen yhteys”, toteutuu toivottavasti tulevaisuudessakin. Kotikaupungissani Porvoossa on tarjolla toinen toistaan viehättävämpiä Airbnb-asuntoja. Niiden omistajat tuntuvat luottavan siihen, että vieraat osaavat kunnioittaa vuokrattavana olevia idyllistä asuntoja. Ja kaupunkiin saapuva vieras puolestaan luottanee siihen, että väliaikainen koti Porvoossa on kuvissa ja suosituksissa kuvaillun kaltainen, ja vuokraaja on vastassa hymyssä suin.

Connection (between people) beyond transaction, 
is exactly what sharing economy is aiming for.

Sharing economy is commerce with the promise of human connection.
What if travel was a buffet of local experiences? What if homes were designed to be shared?

- Joe Gabbia, Airbnb


Nämä ajatukset mielessä pitäen, toivottavasti matkailun myötä avautuu jatkossakin uusia ovia ja ihmiset kohtaavat toisensa avoimin mielin. Siinä kai se, matkailun ja jakamistalouden ihanuus.

Kiinnostavia matkoja! 

Outi Pekkinen
Råmossa Lodge

Seuraava blogi ilmestyy 10.1.2019