Tuli ja jää.

Meillä oli viikko sitten vierailulla kansainvälinen toimittajaryhmä ja samalla tuli täyteen 20 eri kansallisuutta, ketkä ovat käyneet meillä. Uusia maita oli mm. USA ja Arabiemiraatit. Edellisenä päivänä oli talven kovin lumipyry mikä toi tullessaan pientä haastetta. Päätie talolle saatiin sovitun mukaan aurattua kylän luottomiehen toimesta. Aamulla varhain vielä pimeän aikaan sitten aurasin mönkijällä vielä mm. polut auki ja parkkipaikan pikkubussille. No, siinä aamuhämärässä sain mönkijän oikein kunnolla metsään jumiin. Oli kyllä vähemmän kiva irrotella siinä itsekseen mönkijää irti. Jälkikäteen nauratti, muttei pimeässä aamussa hieman ennen vieraiden saapumista paikalle hiestä märkänä ei hymyilyttänyt yhtään.

Meillä oli luottotiimi koossa vieraita varten eli Outi, keittöpäällikkö Georg, eräopas Daniel ja minä + Siiri-koira ja Susi-kissa. Alkuun tarjolla oli kirpeää puolukkamehua ja toast skagenia tuvassa. Sen jälkeen varusteiden tarkastus ja parannus talon puolesta. Ei muuta kuin porukka ulos ja rannalle. Rannalla oli päivän tukikohta ja kaksi (myöhemmin kolme) roihuavaa nuotiota, Råmossan tyylin ns. kunnon tulet. Porukalle lumikengät jalkaan ja opastus. Ranskalainen herra jäi hetkeksi aikaa jäälle pilkkimään ja muu porukka lähti opastetulle lumikenkäretkelle korkeimman kallion laelle. Osa porukasta näki muuten reissullaan ensi kertaa lunta, lumienkeleitä jäi matkan varrelle useita. Suuri kunnioitus, että vieraat lähtivät saman tien maastoon. Ranskalainen lehtimies hiihti vielä perässä Altai Ski-suksilla metsään. Asiaa!

Tunnin jälkeen punaposkinen tiimi palasi rantaan nuotion ääreen juomaan kuumaa mehua. Olin sillä välin virittänyt nuotion jäälle ja siinähän riitti ihmettelemistä. Miten voi tuli olla jään päällä, aivan kuten Pat Benatarin kappaleessa “Fire and ice”. Olen itse oppinut Utsjoen kaveriltani Ekiltä jäänuotion tekemisen pilkkiretkellä Kaldoaivin erämaassa Hannojärvellä. Jäänuotio tehdään seuraavasti. Kaiva jään päältä lumi pois kovaan jäähän saakka. Ohje ei toimi välttämättä Utsjoella, missä lunta voi olla päälle metrin hanki. Utsjoella tee jäähän reilun kokoinen tasainen tampattu kuoppa. Tee nuotio niin, että halot muodostavat keon. Rakenna ja pohjusta nuotio niin, että varmasti syttyy keralla. Itse otin kaksi päivää aiemmin sisälle pientä koivua, tuohta ja kaarnaa kuivaamaan ja otin nämä alkusytykkeeksi mukaan jäälle. Ei muuta kuin kunnon tulet ja homma toimii. Tämä nuotio kuvattiin aika moneen maahan somelevitykseen.

Ulkoilun jälkeen porukka saapui päärakennuksen sisälle tuvan lämpimään. Tarjolla oli Georgen valmistamaa hirvikeittoa paikallisesta hirvestä. Tämä oli muuten se jättiläishirvi, mikä saatiin tuossa marraskuussa. Lihapaino reippaat 250 kiloa, metsässä juostessaan ollut sellainen päälle 350 kiloinen otus. Kun pyydettiin palautetta oli se taas kyllä tosi mukavaa luettavaa. Kun kysyin mitä voitaisiin tehdä paremmin, oli vastaus hanki kelkkahaalareita. Pitääpä miettiä jos jonain päivänä talvimatkailujoiden määrä kasvaa josko Utsjoen tapaan tarvitaan vieraille lämpimät haalarit niskaan.

Olin viime viikolla puhumassa matkamessuilla muuttuvasta laadusta. Esitykseni ydin oli siinä, että yksityiskohdat ja tunnelma ratkaisevat. Lehtimiesvieraiden kanssa tämä tarkoitti sitä, että olimme valmistautuneet huolella ennalta ryhmän tuloon mm. lippu salossa, lyhdyt pihalla, paikat tip top kunnossa ja lämpimiä lisävaatteita varattuna. Tunnelman loi luonnollisesti paikka ja Råmossa tiimin jäsenet. Meillä on kyllä kiva ja reipas meininki. Vieraiden ja omasta mielestä.

Jos nyt haluaa kokea lumikenkäilyä kuvankauniissa talvimaisemassa, ota yhteyttä. Me hoidetaan homma.

Seuraava blogi 7.3.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

Matkamessut uusin silmin.

Matkamessut valtaavat taas Helsingin messukeskuksen ensi viikolla. Kun viisi vuotta sitten osallistuin messuille ensi kertaa oli kontrasti vanhaan elämääni aika kova. Olin vuosikymmenten varrella osallistunut lähinnä vene- ja rahoitusalan messuille. Matkamessuilla minulle aukesi täysin toisenlainen ja eläväinen maailma. Muistan kun Outi esitteli minua tutuilleen ammattilaispäivänä (oli uusi termi minulle)messuilla ja totesi hyväntuulisena “nää on Jussin ekat matkamessut”. Kiertelin osastoja ja ihmettelin suhteellisen positiivista ja elävää meininkiä. Erityisesti jäi mieleen Karibian osasto drinkkibaareineen ja Eckerö Linen after work -bileet. Kiva tunnelma kaikenkaikkiaan!

Nyt olen taas menossa Outin kanssa messuille ensi viikolla. Oma roolitus on kyllä aikalailla muuttunut. Päällä meillä on upouudet Råmossa Lodge -hupparit ja mukana tietysti tarvittavat brosarit. Råmossan lisäksi tietysti edustan myös Holiday Village Vallea Utsjoelta; tervetuloa osastolle 6e48. Iltapäivällä menen Vallen porukan kanssa juhlistamaanVallen saamaa Laatutonni sertifiointia ja pidän vielä “Muuttuva laatu” -puheenvuoron. Näin entisestä pankkimiehestä on kuoritunut ihan aito matkailualan yrittäjä. Motivaatio korkealla!

Jussi ja Siiri Victoria de la Rinconin rannalla, Malagasta itään.

Jussi ja Siiri Victoria de la Rinconin rannalla, Malagasta itään.


Olimme reissun päällä pyhät ja nauttimassa Espanjassa Malagan auringosta. Muutama kommentti paikallisesta matkailukulttuurista. Ihan ensiksi Espanja on tosi kiva maa ja palvelukulttuuri toimii! Itselläni ei ollut ennakko-odotuksia suuntaan tai toiseen. Asuimme Malagan ydinkeskustassa paikallisten asuttamalla alueella, jälleen kerran AirBnb toimi loistavasti. Asuimme kolmisin ja kämpässä oli kolme makkaria, iso olkkari, hyvinvarustettu keittiö, parveke ja kaksi tilavaa kylpyhuonetta. Lisäksi vuokra-autollemme oli parkkipaikka talon alla olevassa parkkihallissa. Kyllä hotelliasumisen voittaa mennen tullen. Söimme pitkälti paikallisten käyttämissä ravintoloissa ja vältimme turistirysiä. Palvelu oli ystävällistä, asiantuntevaa ja ammattimaista. Asiaa kyllä edesauttoi se, että Outi ja Siiri puhuvat sujuvaa espanjaa. Siltikin kokonaisuus oli kyllä tosi hyvä! Kiertelimme autolla ranta- ja vuoristokyliä. Liikenne sujui hyvin, kylät ja rannat olivat siistejä. Maisema on huikean kaunis. Olen aiemmin ollut kirkkaasti etelän maista Kreikan kannattaja. Nyt nousi Espanja rinnalle, Italiasta puhumattakaan.

Jonkinasteinen muutos oli siirtyminen Malagan 18 asteen lämmöstä tähän pakkastalveen, sekä lumipyryyn. Nyt normaali arki on alkanut ja on taas kivasti suhinaa päällä. Ensi viikolla tuleekin Matkamessujen tiimoilta iso kansainvälinen lehdistöryhmä Råmossaan. Saadaan taas uusia kävijämaita mm. USA, Ruotsi (!) ja Arabiemiraatit. Eilen kun puski muutaman tunnin lumityöt niin tunsi, että kyllä tää on ihan mun juttu olla arjessa Porvoossa.

Seuraava blogi 24.1.2019

Hyvää vuotta 2019!

Jussi Jaakkima

Porvoo / Utsjoki