Raikkaita ajatuksia luonnossa kokoustaessa.

Miten metsä ja luonto voivat vaikuttaa onnistuneeseen kokouspäivään? Miksi ajatukset ja mieli ovat kirkkaampia toisenlaisessa ympäristössä kuin arjessa? Yksityisyyden tunne, rauha ja leppoisa tunnelma vaikuttavat kokouksiin kovin myönteisesti. Kun irtoaa arkisesta työstään sekä työpisteestään ja pääsee paikkaan, missä ei ole kiireen tunnetta, ajatukset tuntuvat väkisinkin raikkaammilta. Kun vielä tuntee siirtyvänsä aidosti pois kiireestä ja kulkee matkan täysin toisenlaiseen ympäristöön tuntuu, että hoksottimet ovat skarpimmillaan.

TalviRJussi1.jpg

Mistä tämä luonnon mukaantuoma positiivinen muutos kokouspäivään sitten oikein johtuu? Oikeaa tai yksiselitteistä vastausta ei varmaankaan ole olemassa. Faktaan perustuvaa tutkittua tietoa kuitenkin löytyy. Metsällä on rauhoittava vaikutus ihmiseen. Metsäkävelyä suositellaan stressaantuneille lääkärien toimesta. Hengitettävällä ilmalla on suuri vaikutus ajatuksenkulkuun. Tiedät tunteen huonoilmaisessa kokoustilassa kun havahdut, että ajatukset takkuavat ja haukotuttaa väkisin. Myös kokoustilan maisemalla on uskomaton merkitys. On eri asia katsella ulos katsoessaan aitoa ja oikeaa avaraa luontoa kuin vaikkapa kauppakeskuksen seinää.

Työskennellessäni aikanaan rahoitusalalla kokoustin ajoittain melkeinpä työkseni. Olin kokoustilojen ja kokouspaikkojen suurkuluttaja. Silloin opin pöydän toiselta puolelta, mitkä seikat edesauttavat onnistuneeseen kokoukseen. Jätän nyt kertomatta ne vähemmän mukavat kokemukset ja keskityn niihin, mitkä jäivät positiivisesti mieleen. Kivoja kokouspaikkoja olivat ne, missä homma toimi ja ei ollut häiriötekijöitä. Paikat, joissa meidät kohdattiin hymyillen ja, missä tuloomme oli valmistauduttu ja, missä käytiin välillä kysymässä “onhan kaikki hyvin?”

Muistan erityisen hyvin erään pääkaupunkiseudun golfkartanon, joka toimi vakkarikokouspaikkanamme suuremmissa kokouksissa. Henkilökunta otti meidät vastaan heti eteisessä hymyillen ja opasti meitä alusta pitäen. Kahvi oli aina tuoretta, vahvaa ja kuumaa. Kokoustilassa oli hedelmiä ja niitä kovia pieniä kokouskarkkeja. Ruoka oli terveellistä ja maittavaa, ja ruoan tarjoilu meni sutjakkaasti. WC-tilat olivat äärimmäisen siistejä ja muistan jopa yhden wc-taulun tekstin: “pelko ja vessahätä häiritsevät uuden oppimista”. Joulunaikaan saimme kaikki kokoustajat emännältä joululahjaksi tuoreet leivät. Käytimme tätä samaa kokouspaikkaa usein, koska tiesimme, että homma pelaa ja laatu on tasaista. Ei sen kummempaa ja ihmeellisempää.

Miten me Råmossa Lodgessa palvelemme kokoustavia vieraitamme? Ensinnäkin me valmistaudumme huolellisesti heidän tuloon. Soitamme etukäteen ja kyselemme tarpeita sekä erityistoiveita. Jos mahdollista, pyydämme varaajan jo etukäteen käymään ja tutustumaan tiloihimme sekä ympäristöön. Näemme paljon vaivaa mm. ruokatoiveiden suhteen ja satsaamme pieniin ja tärkeisiin yksityiskohtiin. Olemme vastassa vieraita jo ulkona ja lippusalossa liehuu vieraiden saapuessa Suomen lippu. Råmossan päärakennuksen tuvan suuren käsintehdyn pöydän ääressä olevat tuolit ovat mukavat istua, takaan sen. Takassa on tulet ja fläppitaulun tussit toimivat. Videotykki on laadukas ja sitä on myös helppo käyttää. Kokouskahvi on tietenkin tuoretta ja vahvaa. Kokouksen aikana on aina raikasta jäävettä saatavilla. Jos tarvetta on, meiltä saa vaikka villasukat jalkaan kokouspäivän ajaksi.

Päärakennuksemme on keskellä metsää ja ikkunoista avautuu näkymä omalle pienelle järvellemme. Kokoustaa voi myös ulkona esim. katetuilla terasseilla tai joillain nuotiopaikoistamme. Erityisesti suosittelemme ns. kokouskävelyitä, kumma miten asiat selkenevät ulkona liikkuen. Kysyessämme palautetta vierailtamme ovat merkittävimmiksi nousseet tunnelma, ilmapiiri ja oma rauha. Ei sen kummempaa.

Seuraava blogi 15.11.

Tervetuloa!

Jussi J.

Råmossa Lodge

isäntä

Kaikenlaista hommaa keskellä metsää.

Tässä on mainio parisen viikkoa takana ja päärakennuksen tuvassa on riittänyt porukkaa. Kaukaisimmat vieraat olivat Etelä-Koreasta, ensi kertaa Suomessa. Meidän tehtävänä oli tarjota luonto- ja saunakokemus heille. Onnistuttiin kyllä ihan kivasti. Erityisesti syksyisestä ja pimenevästä metsästä heidän itse poimimat suppilovahverot kruunasivat päivän. Käy katsomassa Råmossan Instagramista tunnelmat, näkyy myös etusivullamme alhaalla. Kova juttu oli myös rannan nuotipaikalla nokipannukahvit ja mustikkapiirakka. Luonnollisesti sauna oli päivän kohokohta. Illalla nauravat ja saunapuhtaat vieraat saivat tuvassamme ilolaisesta hirvestä tehtyä karjalanpaistia. Eräs vieraista tahtoi muuttaa Suomeen, sopiihan se!

Outilla oli vieraana jokin aika sitten pariisilainen toimittaja, alkuun Pellinki ja sitten tänne metsään. Julia ja Outi näkivät tienposkessa tänne tultaessa kaksi hirveä ja myöhemmin näkyivät taivaalla leiskuvat revontulet. Juliakin sai vahvaa kahvia, Outin tekemää sienipiirakkaa herkkutateista ja mustikkapiirakkaa. Jutun oppi ja juoni on siinä, että meille ehkä itsestäänselvät “normaalit” luontokokemukset riittävät vallan mainiosti ulkomaalaisille vieraille. Aitous, sydämellisyys, harkitut yksityiskohdat ja luontomme riittävät. Kahvin pitää olla tuoretta ja vahvaa. Kertakäyttöastioita ei pidä käyttää ja luonnollisesti ekologisuus, sekä kierrätys pitää hoitua aivan luonnostaan.

Muutoin ovat päivämme täyttäneet kotimaiset kokousryhmät. Näissäkin pätevät ihan samat lainalaisuudet; perinpohjainen valmistelu, yksityiskohdat ja hyvä ruoka ovat etusijalla. Ja tuoreet fläppitussit ja toimiva AV-projektori. Olen nyt tässä viime aikoina oppinut melkoisen hyvin myös tuon nuotiokahvin keittämisen. On muuten yksi mukavimmista hommista isännän aika laajassa toimenkuvassa.

Hirvestyskausi alkoi viime lauantaina ja meillä meni aloitusjahti tällä kertaa ihan putkeen. Nyt pitääkin mennä lahtivajaan paloittelemaan saalista pakastinkuntoon (meni muuten viisi tuntia). Saadaan sitten jatkossakin vieraillemme ilolalaista luomulihaa. Tällä kertaa paloittelussa menee kyllä tovi, onneksi saadaan iltapalaksi hiljalleen keitettyä hirvensydäntä vahvalla kahvilla.

Tämä lämpöaalto on raikas poikkeama normista. Hirvikärpäset kuolivat syyskuun pakkasissa ja ulkona voisi olla shortseissa. Kyllä kelpaa ulkoilla!

Jouluksi meillä on tarjolla mainio Metsän Pikku joulut, käyhän tsekkaamassa http://www.ramossa.fi/pikkujoulukokous. Käyhän varaamassa omasi!

Seuraava blogi 29.10.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki