Heinäkuu toukokuussa.

Kirjoitan tätä blogia rauhallisena sunnuntai-iltapäivänä 26 asteen helteessä. Taustalla laulurastas, mustarastas, peipponen ja pajulintu laulavat, sekä käki kukkuu. Luonto on samassa tilassa kuin yleensä heinäkuussa. Metsä ja kasvit kaipaavat vettä, on rutikuivaa. Onneksi meillä on pieni järvemme, johon eläimet pääsevät vilvoittelemaan ja juomaan. Uskon, että mustikkasato on valmis juhannuksena ja myös kylän Ilolan kartanon mansikkapellon mansikat poimittavissa. Linnustolle helle tekee pääosin hyvää, linut ehtivät tekemään useita poikueita. Kaksi lajia loistavat edelleen poissaolollaan, västäräkit ja tervepääskyt. Outoa.

Viime viikko oli yhtä tavaroiden roudaamista. Yhteistyökumppani Zum Beispiel tuli tutuksi. Joka päivä hain tai vein ruokaa ja astioita Porvoon keskustan ja Ilolan välillä. Niin ja välillä myös Tapiolaan ja Haukilahteen yo-juhliin. Jeeppi oli jälleen tehokkasti pakattu, välillä pelkääjän paikalla oli kasa isoja kylmälaukkuja juttukaverina. Palaute tämän viikon vierailta oli kyllä kivaa kuultavaa ja mukavinta oli huomata, että vieraat nauttivat kesäisestä luonnosta täysillä. Raahasin tuossa yhtenä päivänä fläbbitaulunkin rannalle, ei paha paikka pitää veden äärellä palaveria vieraillamme.

Nyt porukan määrä kesäksi taas lisääntyy kun kesälomalaiset ja kesäduunarit muuttavat asteittain sisään. Ja viikon päästä vietetään Outin kanssa ensimmäistä hääpäiväämme. Talon eläimet on helle hieman hyydyttänyt. Pian 10-vuotias cockerimme on onneksi taas parturoitu turkistaan, se virkistyy siitä samantien. Susi kissamme piehtaroi hiekassa, turkki taitaa vaihtua. Koska jyrsijöitä on nyt niin vähän, se keskittyy lempipuuhaansa leikkimään käärmeillä ja sisiliskoilla.

Helle, kuivuus ja satamattomuus tekevät pahaa pelloille. Vuosi sitten haasteena oli kylmyys ja märkyys, nyt tilanne on täysin toinen. Jollei pian sada voi tämän kesän sato jäädä tosi pieneksi. Ei millään haluaisi sitä kovia kokeneille maanviljelijöille.

Takana on kieltämättä melkoisen vilkas ja monipuolinen viikko. Hieno sellainen Outin tyttären lakkiaisineen ja Råmossan useine vierasryhmineen. Aamulla alkaa hirsimestarin kanssa valuhommat. Isännän tämän viikon toimenkuvaan on kuulunut mm. vessojenpesua, pyykkäämistä, kamojen roudaamista, opastamista, paperitöitä, hirsimestarin apumiehenä toimimista, tarjoilua, siivoamista, laskujen kirjoittelua ja yleismiehenä toimimista. Yksi tärkeimmsitä seikoista kun toimii maalla yrittäjänä on toimivat verkostot ja luotettavat yhteistyökumppanit. Se jos mikään on tullut todistettua  jokseenkin elintärkeäksi tälläkin viikolla.

Utsjoella on Tenojoen pinta laskenut jo nyt kesätasoon ja lohenkalastus paikallisilla alkanut. Ennakoidaan taas hyvää lohikesää, erityisesti noin 1.5 kiloisten lohi"tittien" osalta.

Seuraava blogi 18.6.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki