Ja saapuu juhannus.

Ankara kuivuus näkyy nyt jokapuolella luontoa. Pellot huutavat vettä, maanviljelijöillä on edessä ankarat ajat jollei sateita pian kuulu. Jo toinen huono satokausi peräkkäin. Osa pelloista ei ole edes itänyt vielä ja ensi kertaa olen kuullut viljapeltojen kastelusta. Kylän mansikkapeltoa on tasaisesti kasteltu ja Ilolan mansikkakausi on tänään alkanut. Käypä tilaamassa numerosta 045-512 64 664/Silja kauden ekat landemansikat. Ilolan Postimäen ulkoilmamuseo avautuu myös tällä viikolla, kiva paikka kertakaikkiaan. Kahvila, museo, tapahtumia ja muuta tosi nastaa. Kesäkukat vielä Postimäen kukasta. Kesä on kuulkaa siinä.

Metsässä kuivuus koettelee erityisesti kasvistoa. Osa koivuista on kuivumassa pystyyn ja purot ovat kuivuneet tyystin. Pihanurmikko on kellastunut, eipä tartte nurtsia pahasti leikata. Kasvimaa ihme kyllä osittain tuottaa ihan hyvin, erityisesti perunamaa. Äsken kesäduunaripojat kitki toisen kasvimaista ja kas; hyvin menestyneiden rikkaruohojen alta löytyi salaattia, tilliä ja valmiita retiisejä.

Viime viikolla meillä oli vieraina kaksi berliiniläistä opiskelijaa. Kun tenttasin palautetta tulivat esille rauha, aitous ja jävessä uivat nuijapäät. Siinäpä se pähkinänkuoressa. Ensi viikolla meille saapuu aito viiniexpertti jenkkitoimittaja, tarkemmin siitä myöhemmin.

Kesäduunarimme ovat uurastaneet helteistä huolimatta ja valmista on tullut. Ahkeria kavereita kertaikkiaan. Eipä ole tarvinnut olla perään katsomassa tai johtamassa. Hirsimestarin opastuksella tuli uusi "musta laavukin" valmiiksi. Ja halot on heitetty suojaan, sellaiset 20-30 heittokuutiota ruutikuivaa halkoa lensi neljässä tunnissa halkoliiteriin.

Juhannusviikko sujuu valmisteluissa, parissa neuvottelussa ja yhdessä haastettelussa. Lisäksi muutama ulkohomma pulkkaan jos vaikka sataa. Sade kyllä olisi nyt tarpeen.

Hyvää tulevaa Juhannusta ja keskikesää!

Seuraava blogi 12.7.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki