Kaislikossa kuhisee.

Olen viime päivät työskennellyt hirsimestarin kanssa rannassamme. Mainioita päiviä tarkkailla työn ohessa eläinten puuhia  järvellä ja kaislikoissa.  Aloitetaan vaikka telkistä, nyt on näet suurta draamaa ilmassa. Parhaimmillaan järvellä on ollut kaksi naaras ja neljä urostelkkää. Siitähän ei hyvää seuraa kun on liikaa kolleja läsnä. Vakiopariskuntien urokset ovat kovilla kun tunkeilijat yrittävät iskeä niiden puolisoita. Tunkeilevat nuoret urokset ovat sitkeitä ja vokottelevat naaraita parhaansa mukaan. Seurauksena on uuvuttavaa tappelua, taistelusukellusta ja hyökkäyksiä veden alta. Meteli ja räiske on kova ja tämä tapahtuu joka jumalan kevät. Olen laittanut rannalle nykyään kaksi telkänpönttöä, jostain syystä viime vuodet niissä kummassakaan ei ole onnistuttu pesimään.

Sitten on rupikonnien vuoro. Alkuun järvi näyttää näistä rumiluskonnista tyhjältä. Kun aurinko pääsee hieman lämmittämään rantavettä alkaa holtito haloo ja mekastus. Kymmenet ja taas kymmenet konnat aloittavat hommansa. Tulosta syntyy ja rannalle ilmestyy suuria sammakonkutulauttoja. Nyt kun vesi on laskenut jää osa mädistä väkisin kuivalle. Seuraavaksi on ns. normisammakoiden vuoro, niiden kutu ei kuitenkaan ole vielä alkanut. Ahvenen kutu on käynnissä ja katiskan sijainnin kanssa pitää olla tarkkana. Otan vain suurimmat sumppuun ja  päästän pienimmät kasvamaan.

Toissapäivänä näin kevään ensimmäisen kimalaisen ja sitruunaperhosen. Tänään kukkui käki ensi kertaa. Vielä puuttuu mm. västäräkit, ne ovat vähentyneet viime vuosina roimasti ja pääskyset. Teerien soidinta kuulee päivittäin, toivottavasti tänä vuonna pesintä onnistuu. Viime vuosi oli surkea kanalintujen poikastuoton osalta. Suurriistaa on metsissä yllin kyllin, erityisesti hirviä. Niiden jälkiä näkee päivittäin aivan tässä talon lähistölläkin. 

Nyt on se aika vuodesta jolloin on ihan sama mihin suuntaan katsoo, hommia kyllä löytyy. Rakennetaan uutta, korjataan vanhaa, paikkojen kuntoon laittamista, halkohommia ja kohta alkaa myös raivaussahaus. Ohessa markkinointia ja omaa kouluttautumista. Tänään menin ulos klo 07.30 ja tulin sisään kuuden pintaan. Tähän päivään on mahtunut halkojen alle tulevan alustan rakentamista, uuden ulkotakan muurauksen apupoikana olemista, haravointia, uuden painepesurin testaamista, rannan siivousta, nuotiopaikan siivousta ja tulevien tapahtumien yksityiskohtien hiomista. No joo, tippaakaan en valita, kropassa tuntee, että jotain on tullut tehtyä.

Huomenna istunkin Visit Finlandin tietoiskupäivässä Suomen pääkaupungissa. Ilokseni luin eilen uutisen, jossa sanottiin, että kokousten  power point esitykset bullet pointteineen ovat tulleet tiensä päähän. Oikea johtopäätös! Sen sijaan on  tulossa aitojen tarinoiden ja laadukkaiden kuvien/videoiden aika lisättynä lyhyillä muistioilla. Erinomaista; jessus sitä määrää PP esityksiä mitä olen ollut kuuntelemassa tai itse esitellyt. Kuinka moni niistä onkaan jäänyt mieleen?

Tämän kevään tekemisessä ja rakentamisessa ei ole samaa tarkkaa määräpäivää kuin vuosi sitten. Silloin menimme Outin kanssa naimisiin ja piti olla se rannan alttarikin valmis määräaikaan mennessä. Silloin paiskittiin hirsimestarin kanssa hommia välillä raekuurossa ja urakalla. Nyt voi pitää muuraamisen välissä tauon ja juoda ne perinteiset muurauskahvit.

Seuraava blogi ilmestyy 16.5.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki