Kun joutsen tapasi kurjen.

Joka kevät laulujoutsenpariskunta levähtää pienellä järvellämme. Joutsenet kuulee kauas, kun ne kailottavat suuriäänisesti kevään kunniaksi. Pari päivää sitten osui kurkipariskunta samaan aikaan järvemme rannalle. Siinä nämä kookkaat linnut katselivat uteliaina toisiaan ja päästivät kilpaa kovin erilaisia ääniään. Olimme hirsimestarin kanssa päärakennuksen edessä ja matkaa oli tapahtumapaikalle parisen sataa metriä. Meteli oli kyllä pirunmoinen!

Näissä isännän keväisissä ulkohommissa on se mainio puoli, että pystyy samaan aikaan kivasti tarkkailemaan alkukesän etenemistä. Ollaan hirsimestarin kanssa seurattu aitiopaikalta hanhien kevätmuuttoa, haarapääskyjen saapumista metsään, telkkien nahistelua, sammakoiden kutua ja lehtien nopeaa kasvua. Tässä ihan talon lähistöllä asustaa poikkeuksellisen rohkea metsäjänis. Katselin aamulla, että kuka kulkee ikkunan takana tietä pitkin. Jänis siinä käpytteli parin metrin päästä. Talomme metsässä on nyt virallisesti hyväksytty eläinten toimesta, hirvethän ovat jo pitkään ottaneet talon yläpuolisen rinteen lepopaikakseen.

Hommat etenevät hyvää vauhtia ja tänään saimme "kokoa, purkaa ja taas kokoa" nuotiosuojan kehikon valmiiksi. Alkukesästä se kuljetetaan traktorilla muiden rakennustarvikkeiden kanssa keskelle metsää. Siellä kesäduunarimme saavat sen rakentaa valmiiksi. Seinät muuten rakennetaan tuppeensahatusta laudasta. Huomenna sahataan hitomoisista kuusista pöllejä. Aikeena on pikkuhiljaa aloittaa "Råmossa" puutuotteiden koemarkkinointi. Tästä lisää kun tämäkin hanke etenee. Ja jos rakasta vaimoani Outia yhtään tunnen, niin hanke tulee etenemään sukkelaan ja saadaan kohta hirsimestarin kanssa käydä suunnittelemaan uutta varastoa. Mikäpäs siinä.

Viime aikojen helle on aiheuttanut sen, että tästä keväästä jäi yksi vuodenaika pitkälti pois. Siirryttiin suoraan alkukesään. Maa on ruutikuiva ja avotulta ei missään kannata tehdä. Tein tänään Norjan kansallispäivän kunniaksi reippaasti halkotöitä ja työ oli kuumaa ja pölyistä. No, nyt ukkonen jyrisee ja sain ison kasan todella kuivaa polttopuuta sateelta suojaan. Ensi talven polttopuut tehdään ensi viikolla järeimmällä mahdollisella traktorilla, sekä klapikoneella. Olen nyt oppinut sen, että otetaan ammattilainen asialle ja tehdään kerralla kunnon halot. Ja riittävästi. 

Kuumuus on tehnyt sen, että olen löytänyt kaksi (!) korvasientä ja väitän tuntevani parhaat paikat. Kuivaan aina korvasienet ja säilytän ne kannellisissa lasipurkeissa. Nyt täällä maalla on työntäyteisintä aikaa. Maanviljelivät kylvävät peltojaan, polttopuita tehdään ja taimia istutetaan. Joka puolella kuhisee, ihmiset ja eläimet puuhaavat. Itselläni alkaa ensi viikolla raivaussahaus, tavoitteena raivata tankillinen per päivä eli noin 1,5 tuntia raivausta. Näillä helteillä en metsään mene, saa keli hieman viilentyä ensin.

No niin. Täällä kun aamulla herää ei voi olla muuta kuin onnellinen ja tyytyväinen, että saa asua ja työskennellä maalla. Marraskuussa pimeässä ja räntäsateessa ei aina siltä kylläkään tunnu.

Pahoittelen, että blogi ilmestyi päivän myöhässä. Istuttiin eilen iltaa ammattivalokuvaajaystäväni kanssa ja jäi blogi kirjoittamatta. Oli sen verran paljon meille tärkeitä käsiteltäviä aiheita. Seuraava blogi ilmestyy viimeistään 4.6.

Lyhyesti vielä Utsjoen kuulumiset. Kevät on sielläkin ollut tosi lämmin ja Tenosta lähtivät jäät jo jokin päivä sitten. Näyttää, että Tenon kevättulvasta tulee lyhyt. Jos satut olemaan Utsjoella päin liikkeellä käypä katsastamassa Vallen lomakylän ravintola Deatnun uusi kattokyltti. Katolla on Tenolainen jokivene!

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki