Mikä on elämys?

Kun aikanaan pyörittelin Råmossan liikeideaa mietin usein, voiko perinteinen Suomalainen luontoelämys olla riittävän kiinnostava saamaan ihmisiä metsään. Pitäisikö elämys tulla mönkijöistä, maastoautoista tai extreme-radasta. Päätin pitää perusajatuksestani kiinni ja paaluttaa toimintamme ympäröivään luontoon, metsään. Onneksi näin. Uskon vahvasti aitouteen, konstailemattomuuteen ja rehellisyyteen. Sen päälle on helppoa rakentaa vieraillemme mahdollisuuksia kokea elämyksiä. Elämyksiä ei voi tyrkyttää tai tuputtaa. "Eikö ole hieno paikka ja kiva tunnelma?". Ei niin. Vieraiden pitää itse löytää itselleen sydäntä lähellä olevia elämyksiä.

Mitä meidän vieraamme ovat kokeneet elämyksinä. Tuoreen nuotiolla keitetyn pirun vahvan kahvin Muumimukista tarjottuna. Istumisen nuotion äärellä Utsjokelaisten porontaljojen päällä. Sienien keräämisen, marjojen poimimisen ja onkimisen. Kauniiden asioiden keräämistä luonnosta. Jäi mieleen eräs Ranskalainen matkanjärjestäjä, joka poimi laukkunsa täyteen keppejä. "Saanko todella ottaa näitä?". No saat. Saksalaiset rakastavat saunomista ja uimista. Italialaiset tykkäävät pilkkiä vaikkeivat saisi mitään. On jännää olla jäällä, veden päällä ja porata jäähän reikiä.  Elämys voi olla katiska, miten ne kalat pysyvät siellä. Keväisin tarjoan vieraille juuri kerättyä koivunmahlaa. 

Niin, aito Suomalainen luontoelämys kantaa ja pitkälle. Meillä kiinnitämme huomiota kestävään toimintaan. Mitä se tarkoittaa? Käytämme ekosähköä, emme käytä kertiksiä, lämmitämme pitkälti puilla päärakennusta ja kierrätämme mahdollisimman paljon. Yhteistyökumppanit tulevat läheltä ja työllistämme pitkälti Porvoolaisia. Uskon pitkän tähden kumppanuuksiin, joista vieraamme hyötyvät. 

Mitä metsässä tapahtuu näin sydäntalvella? Erämiehen kahdeksan vuodenaikaa mukaan kevättalvi alkaa noin 15 päivä helmikuuta eli ihan pian. Tykkään kunnon talvesta. Kun aamulla huomaa, että yöllä on taas satanut lunta. Kun jälleen saa tehdä kahden tunnin lumityöt. Kun kuulee myöhään illalla, että kylän luottomies tulee auraamaan oman tiemme rakennuksille. Kun lumi narskuu kenkien alla ja rutiinilla täyttää halkokorit. Ja varsinkin kirpeän pakkaspäivän valoisuus tuovat virtaa elämääni.

Sivumme muuten uudistuu näillä lumilla ja työ edistyy hyvin. Ensi viikolla on edessä kotiseutumatkailua mm. Pellinkiin ja Kotkaan, kun hiihtolomalaiset saapuvat tänne.

Seuraava blogi 28.2.2018

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki