Tunti valoa lisää.

Huomenna on päivä tasan tunnin pidempi kuin joulukuussa talvipäivänseisauksessa. Lisäksi tänään loppui Utsjoella kaamos ja päivän pituus on ylhäällä 39 minuuttia. Menemme siis lujaa kohti valoisampia aikoja. Valon lisäyksen huomaa erityisesti iltapäivällä. Ei mene kauaa kun helmipöllö ja huuhkaja aloittavat kevätpuuhat, sekä uroskettu reviirinsä ylläpidon haukahdellen.

Olen tämän tammikuun alun pyhittänyt pitkälti toisen romaanini Kohtaaminen Jäämeren rannalla kirjoittamiseen. Välinerikot ovat hieman haitanneet keskittymistä. Vuoden kahden ensimmäisen viikon aikana on hajonnut mm. tilalle tuleva pääsähkökaapeli (korjattu), astianpesukone (korjattu), autonovi (korjattu) ja kännykkä (korjattu). Autonovi hankaloitti jonkin verran ajoa kun ei mennyt lainkaan välillä kiinni. Ovea piti pitää toisella kädellä kiinni ja toisella kääntää rattia. Erityisesti vasemmalle käännyttäessä hieman haastavaa kun ovi meinaa aueta fysiikan lakien mukaan väkisin.

Torstaina on Messukeskuksessa Matkamessut 2018. Menee jo hieman "rutiinilla", "jo" neljännet messut minulle. Yhdet olivat ITB messut viime maaliskuussa Berliinissä. Pakko sanoa, että reilu viisikymppisenä kun aloittaa täysin toiselle alalla uran niin se pitää mielen kovin virkeänä. Lisäksi tämä matkailuala on himppasen verran eläväisempi kuin tuo entinen rahoitusala.

Ensi viikolla tulee käynnille ensimmäiset kiinalaiset, mielenkiintoista. On luvattu kunnolla lunta eli olosuhteiden pitäisi olla mukavan talviset. Jäätilanne on myös pikkuhiljaa hyvä ja naskalit kaulassa uskaltaa jo jäälle.

Vuoden ensimmäinen hakkuutyömaa on jo pitkällä ja onnistuin mukavasti saamaan jeeppini ojaan liukkaalla metsätiellä. Naapurin isäntä ja traktori korjasi ojasta jeepin ja miehen. Kun asuu maaseudulla kannattaa pitää hyvät välit naapureihin ja kyläläisiin. Täällä avuntarve voi tulla todella yllättäen ja nopeasti.

Keskitalven eläimistössä ei mitään uutta. Hirviä, peuroja, kauriita, kettuja, ilves, jäniksiä ja rusakoita. Linnuista mainittakoon närhi, kanahaukka, mustarastas, naakka, korppi tietenkin ja tiaiset. 

Nyt lämmitetään taloa takalla, kohta aloitetaan lumityöt, uusien www-sivujen työstämistä, markkinointia ja kirjan tekemistä. Perussettiä, eipä kummempaa.

Seuraava blogi 31.1.2018.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki