Ihan vaan normipäivä.

Siiri tsekkaa joutsenet.

Siiri tsekkaa joutsenet.

Tänä aamuna oli kylmä. Hyinen tuuli, ilma pakkasella ja kevyttä lunta sateli. Ei muuta kuin lenkille koiran kanssa. Koskaan ei harmita, että tulee taas lähdettyä ulos. Tällä kertaa kulki reitti rantaa pitkin ja tarkastettiin Siirin kanssa alkuun laulujoutsenet. Hyvin pärjäsivät ja tulivat uteliaina tervehtimään meitä, käyvät yhä rohkeammiksi. Kevään ensimmäinen käki kukkui ääni käheänä, en edes yrittänyt laskea kuinka monesti. Telkkäpari ui ja ihmettelivät koleaa aamua. Näyttää taas pesintä heikolta, vaikka olisi valinnanvaraa pöntöissä. Harmi homma.

Työn iloa!

Työn iloa!

Sitten linja auki Utsjoelle. Utsjoella on edelleen täysi talvi, vaikkakin kohta on jo yötön yö. Alkaa Norjan kansallispäivänä 17.5. Lunta on 68 senttiä, yöllä pakkasta ja järvien jääkansi ei riitä kairalla. Teräshanki tuntureilla, hyvä on siinä hiihtäjän hiihdella. Porot ovat pulassa, poromiesten heinä on loppunut kesken ja vasat ovat alttiina pedoille. Ovat helppo saalis tummina lunta vasten. Edellisen kerran on paikallisen vanhemman kaartin edustajan mukaan ollut vuonna 1968. Silloin lähtivät Tenosta jäät vasta 4.6. Jos lumet sulavat kerralla ja nopeasti tulee pohjoiseen ennätystulvat.

Aloitettiin tänään hirsimestarin kanssa ulkohommien tekeminen. Tänään valmistui uusi terassi rannalle, tulee kesän alussa juhlavaan käyttöön. Terassi on kyllä järeä,; ei huoju, eikä hutju. Huomenna rakennetaan pari penkkiä ja yksi sähkökaapin lautasuoja. Sitten silta puron yli. Puutavara tulee 100 %:sti omasta metsästä. No, ruuvit pitää ostaa Simolinilta.

Kylmä ilma viivyttää kasvien puhkeamista. Koivuissa on suuret silmut ja vihreä nurmikko käy puskemaan läpi. Nyt onkin ensi kevät kun on ylipäätään nurmikko talon edessä. Kiva katsoa kun rastaat etsivät matoja ja jänikset käyvät syömässä ruohoa. Vedenlämpö on jo kahdeksan astetta, lämpimämpi kuin ilma tänään. Kun jossain vaiheessa vihdoin sataa ja lämpenee tulee tapahtumaan metsässä nopean huikea muutos. Sen haluan nähdä! Olen kerännyt koivunmahlaa reilut viisi litraa, mainiota terveysjuomaa.

Muutenkin hommat etenevät sutjakkaasti. Viime viikolla korjattiin päätie talolle. Ensin lanaus, sitten kivien heittely metsään ja lopuksi viisi kuormaa mursketta tasaisesti pintaan. Tuli hyvä! Syksyllä vielä ojitusta ja pari uutta rumpua. Kesällä tienvarsien vesakoiden raivausta. Viikonloppuna laitettiin perunat maahan, samana päivänä kuin viime vuonna eli 6.5. Poika raivasi uusvanhan pottumaan rantaniitylle. Outilla on kokonaisvastuu vihannesmaasta, tarkka kartta istutuksista on taas tehty ja työtä jatketaan ensi viikonloppuna.  Uusin eilen kompostorin ja siirryttiin ympärivuotiseen kompostointiin.

Tilalla jatkuivat eilen harvennushakkuut ja korjuukone saapuu huomenna. Kävin illemmalla katsastamassa työmaan, siistiä ja ammattimaista työtä. Mainio korjuukeli. Voisin sanoa näin, että nyt tapahtuu metsässä usealla rintamalla. Hakkuutähteiden korjuukone lopetti viime viikolla, mätästyskone myös ja kohta alkaa taimien istutus. Perjantaina seuraava ryhmä kokoustamaan ja ensi viikolla saksalaisryhmä. Jep, ei tämä isännän homma yksitoikkoista ole.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki