Kevätkesä Ilolassa.

Naapurin pellot oraalla.

Naapurin pellot oraalla.

Kuin varkain vaihtui vuodenaika keväästä kevätkesään. Nyt on ruutikuivaa ja heleän vihreää. Koivuissa on muutaman sentin lehdet ja kuusenkerkät loistavat vaaleanvihreinä muuten tummissa kuusissa. Lehtikuuset ovat upeassa asussaan, pikkuhiljaa lempipuitani. Niitä istutetaan lisää tilalle lähiviikkoina. Kuivuus ja pitkälle toukokuulle jatkunut kylmyys ovat hidastaneet kasvien loistoa. Sammakot ovat nyt kuteneet ja myös hauki, sekä kohta ahvenkin. Valtavan kokoinen rantakäärme ottaa laiturilla aurinkokylpyjä lämpiminä päivinä, ehkä turhankin rohkea. Lammella on maho telkkä, muutama haapana ja kolme sinisorsaa. Millään ei ole poikasia.

Metson syömäpuu.

Metson syömäpuu.

Linnuista kaikki muut lajit ovat saapuneet, paitsi tervapääsky. Tyyninä iltoina kuuluu suuremmalta järveltä kuikan aavemainen huuto. Lintujen pesintäpuuhat ovat nyt kuumimmillaan. Erityisesti pidän pirteästä rantasipistä ja nousuvirtausten taitajista hiirihaukoista. Laulurastaiden upeaa laulantaa kuuluu nyt kaikkialta, yleistynyt kovasti viime vuosina. Juuri nyt kuulen kuovin huudon suolta.

Hakkuut päättyivät muutama päivä sitten ja nyt on vuorossa tukkirekkojen työ. Tiestö on kuiva ja hyvä ajaa. Muutenkin päärakennukselle johtava tie on nyt priima kunnossa. Kahteen kertaan lanattu ja viisi kuormaa sepeliä levitetty. Syksyllä lisätään muutama rumpu ja ojitetaan tien vierustaa. Halot ovat kuivanneet mainiosti laanipaikalla ja ovat kohta valmiita.

Nyt ovat häähippojen valmistelu kuumimmillaan ja Outin tekemät "to do" listat lyhenevät. Tuleekin täällä suurin koskaan järjestetty tilaisuus. Jonkinmoinen ponnistus logistisesti saada 60 - 70 henkilölle järjestettyä koko setti täällä metsän keskellä. Vieraat ja oma porukka asuvat viidessä eri paikassa. No, luottopelaajat ympärillä ja selkeä suunnitelma. Kaaso ja bestman ovat kovan tason ammattilaisia.

Reilu viikko sitten kävi taas saksalaisten matkanjärjestäjien ryhmä täällä. Nyt ei ollut lumimyrskyä, kuten vapun alla. Tällä kertaa sää suosi ja porukka viihtyi tosi hyvin. Osa kävi uimassa ja erityisesti vasta valutettu koivunmahla, sekä Georgin porokeitto maistuivat viimeiseen pisaraan. Elämyksemme ovat yksinkertaisia ja aitoja. Se on meidän vahvuutemme. Sain yhden parhaista palautteestani kaiken nähneeltä matkanjärjestäjältä: "Jussi was not trying to sell Råmossa Lodge. Jussi is Råmossa Lodge". Ei lisättävää.

Juuri nyt kissa makaa raatona sohvalla, koira kävi kuorsaamaan ja kurki huutaa rannassa. Olen viimeistä viikkoa yksin täällä ja itse asiassa viimeistä viikkoa poikamies. Näillä mennään ja pirun hyvältä tuntuu!

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

Helatorstain retki Pellinkiin. Loistava kyläkauppa keittolounaalla!

Helatorstain retki Pellinkiin. Loistava kyläkauppa keittolounaalla!