Vuodenaika vaihtui talvesta kevääseen.

Eräoppaamme Dani ja kaksi vierastamme ihailemassa suomalaista talvea, eikun kevättä.

Eräoppaamme Dani ja kaksi vierastamme ihailemassa suomalaista talvea, eikun kevättä.

On hienoa, miten kaksi lämmintä päivää voivat vaikuttaa kevään tuloon. Lauantaina meillä oli yhdentoista henkilön saksalaisryhmä paikalla, toimittajia ja bloggaajia. Alkuun kun olimme Porvoon vanhassa kaupungissa oli vain hyytävän kylmä ja väliin tihutti hieman lunta. Sitten pääsimme tänne ja taivas avasi lumiset porttinsa. Alkoi aivan mieletän lumisade ja tuuli yltyi. Lunta tuli lyhyessä ajassa sellaiset reippaat kymmenen senttiä. Muutama rohkea lähti maastoon laavulle, rantanuotiolle ja pitkospuille. Osa daameista meni saunaan ja paljuun. Ja ilo senkuin yltyi! Kuuma sauna, höyryävä palju ja Suomi100 kuoharia lasissa. Ainoa haaste oli pitää aikataulusta kiinni, pikkubussi sai odottaa pihamaalla. Olihan mielenkiintoinen kokemus kaikilla, ei voinut kuin nauraa!

Hienoa, että löytyy vielä avo-ojaa. Linnut tykkää.

Hienoa, että löytyy vielä avo-ojaa. Linnut tykkää.

Vapun jälkeen alkavat taas normaalit tohinat. Hirsimestarin kanssa on pieni tauko ulkotöissä, valmistakin on kyllä tullut. Iskin taas raivaussahan käyntiin ja raivasin tankillisen. Kiva kattoa kun vesaa kaatuu ja maisema avartuu. Kasvimaat on käännetty ja nyt saa vielä routa täysin sulaa. Sitten viikonloppuna istutetaan ja Outi saa taas piirtää tarkan karttansa istutuksista. Häähommat kuumimmillaan, tänään sovin kylän kukkakauppiaan kanssa amppelien vuokraamisesta hippoihin. Aika kätevää!

Illan valo.

Illan valo.

Nyt heräsi luonto. Ensimmäiset perhoset lentävät, sammakot tulevat rantaan kutemaan ja ahven kutee. Linnuilla on kova meno päällä, kahlaajat vallanneet rannat ja ojat. Pääskyset puuttuvat. taivaanvuohi saapui sunnuntaina, mielenkiintoinen ääni ja tuttu reitti talon editse. Kävin äsken mönkijällä tilakierroksella tarkastamassa paikat; näin mm. valkohäntäpeuran.

Ulkona riittää tekemistä ja sisällä käyn vain syömässä, sekä kahvilla. Ei vaan malta pysyä ulkoa poissa. Tänään oli kevään eka soutuni, hieman jäätä etelärannalla ja haapanapari järvellä. Olen ihmetellyt kun uusi hieno pönttöni ei kelpaa telkille. Tänään selvisi syy, lattia oli irronnut. No se on korjattu ja toivotaan parasta pesinnälle. Laulujoutsenet metelöivät iltaisin, ääni kuuluu kauas. 

Isännän toimenkuva senkuin laajenee. Ulkotöitä, vieraiden isännöintiä, ATK-hommeleita, markkinointia, koulutusta ja ainaista paikkojen kuntoon laittamista, sekä siivoamista. Fakta on nyt vaan se, että tälläisellä metsätilalla yhdistettynä matkailuun ja kokouksiin ei hommat lopu koskaan. Nyt katselen takkatulta, koira kuorsaa ja jää varmaan taas TV avaamatta. Saa nähdä kauan kestän hereillä. Huomenna mm. asiakastapaamisia, yksi pienoishelikopterikuvaus (siis ammattilainen kuvaamassa) ja yhdet kylän talkoot. Siinä välissä pitäisi saada raivattua yksi vesakko. Niin ja korvasienikausi on myöhässä. Nyt isäntä kuittaa ja laittaa automaattisen tietojenkäsittelylaitteen kiinni. Kiitos mielenkiinnosta ja hyvää yötä.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki