Kun jää alkoi sulaa.

Vihdoin sulaa vettä.

Vihdoin sulaa vettä.

Vielä aamulla pienen järvemme jääkansi vavahteli aavemaisesti pakkasyön jälkeen. Yöllä oli jäälle laskeutunut tuttu laulujoutsenpariskunta. Palaavat tänne tervehtimään meitä joka kevät, kunnes jatkavat matkaansa pohjoiseen pesimään. Ovat melko arkoja lintuja verrattuna kyhmyjoutseniin. Kovista yöpakkasista johtuen jäänlähtö tulee tapahtumaan normaalia myöhäisempään ajankohtaan.

Tänään kuitenkin jää alkoi päivällä sulaa kuin taikasanasta. Yhtäkkiä järven pohjoispuoli on vapaata vettä ja telkät saapuivat heti. Mistä ne tiesivät, että jää suli tänään? Nyt alkaa tapahtua, sillä järvellä on kolme urostelkkää ja yksi naaras. Kohta alkaa tuttu takaa-ajo, kun naaraan sulhanen yrittää ajaan kilpakosijat tiehensä. Sitä saan kohta seurata tästä paraatipaikasta, talostani metsässä. Ääni ja melske tulee olemaan kauhea.

Takatalvi on hidastanut lintujen muuttoa ja aamuisin kovinta ääntä pitävät lukuisat peipposet. Toki olen kuullut mm. teerien soidinta, sepelkyyhkyn kujerrusta ja laulurastaan taitavaa laulantaa. Kuovi huutelee, kurjet metelöivät ja hiirihaukat naukuvat. Metsän laaja äänimaailma on herännyt eloon. Olen aina tarkkaillut kevään etenemistä lintujen saapumisten kautta. Vielä puuttuu lukuisa määrä lajeja, erityisesti odotan tervapääskyjä, västäräkkejä ja taivaanvuohta. Taivaanvuohiuroksen iltalento talon yli ja kumiseva ääni kuuluvat vahvasti kesäiltoihini.

Nyt töitä riittää täällä maalla joka suunnalla. Maanviljelijät valmistautuvat toukotöihin ja halkohommat ovat kuumimmillaan. Myöhäinen kevät ja routainen maa hidastavat pelloille pääsyä. Itselläni tulee kivasti päivään pituutta ja sisälle ei valoisan aikaan malta kuin syömään. Aloitettiin hirsimestarin kanssa ulkotyöt. Tänään tuli valmiiksi Outille uusi tuunattu puutarhavaja, huomenna aloitetaan uusien portaiden teko. Sitten yksi silta puron ylitse, uusia nuotiopenkkejä, ulkopöytiä ja mitä kaikkea keksimmekään. Ollaan mestarin kanssa totuttu tähän yhteistyöhön, kevät ilman uuden rakentamista ei ole mitään. Niin ja kohta alkaa myös halkojenteko talvea varten, arvion mukaan sellainen 20 - 30 kiintokuutiota tulossa. Onneksi tämä tehdään luottomiehen toimesta konevoimin.

Juuri nyt sataa pitkästä aikaa ja on melkoinen puhuri. Kissa tuli viivana sisään ja koira nukkuu takkaa vasten. Taitaa jäädä jälleen TV avaamatta, saa jäädä taas ovien taakse häpeämään. Mietin tuossa päivällä tätä isännän viime päivien melkoisen laajaa toimenkuvaani: apumies, vesakonraivaaja, siivooja, maalari ja pikkasen paperinpyörittäjä.

Ensi viikolla vaihteeksi pari ryhmää tilalle. Erityisen mielenkiintoista on saada lehtimiehiä ja bloggaajia Saksasta tänne juuri vapun alla. No niin, isäntä juo nyt iltateensä ja yrittää pysyä kymmeneen saakka hereillä. Ja Utsjoella oli täysi talvi. Metrinen hanki ja aamuisin 20 astetta pakkasta Oli hieno reissu ja saatiin vihkisormus Inarin hopeasta. Tulee mieleenpainuva kevät!

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki