Tuulta, pakkasta ja jäätä.

Susi relaa porontaljalla.

Susi relaa porontaljalla.

Maanantaina illalla nousi kova myrsky. Tuuli iski suoraan järveltä taloon ja rajulla voimalla. Pihalla lentelivät tavarat iloisesti, tämä talo ei kuitenkaan helpolla vavahtele. Laitoin hyvissä ajoissa kännykät ja Macin latureihin, sekä otin kynttilät ja fikkarin esille. Yllättävän pitkään sähköt kestivät ennenkuin pimeni. Sähköt tulivat ja menivät, ei kuitenkaan pitkää katkosta. Kaupungissa kova tuuli tarkoittaa eri asiaa kuin maalla ja eritoten metsässä.

Kivoja värejä.

Kivoja värejä.

Sen takia pitää varautua katkoihin ennalta; kaasuhella toimii mainiosti ilman sähköäkin. Pitkän katkoksen tullen en haluisi olla taajamassa vaan maalla. Täällä kyllä pärjää, ei ole vaihtoehtoja. Aamulla tarkastettiin koiran kanssa vauriot ja ne oli yllättävän pienet. Puitakaan ei ollut pahemmin kaatunut, johtuu routaisesta maasta.

Vihreän eri sävyjä.

Vihreän eri sävyjä.

Pakkaset tulivat takaisin ja tänä aamuna oli taas melkein 10 astetta miinuksella. Tarkoittaa, että rannoiltaan jo hieman sulanut lampi pamahti uudelleen jäähän. Tuli rosoinen ja kivan näköinen jääkansi. Maaliskuun lopun väriskaala on mainio. Kynnetyn pellon vahvan ruskea ja musta. Väripilkkuna mustavalkoiset harakat. Jään kirkas sininen ja vihreä. Rantasuon voimakas vihreä. En tiedä miksi, mutta alkukevään värit ovat raastavan kauniita.

Tällä viikolla olen aloittanut vesakonraivauksen. Se on työtä, kuntoilua ja harrastusta. Samassa paketissa. Jälkeä syntyy ja kova pärinä käy. Kun yhden tankillisen sahaa tietää tehneensä jotain. Raivaus ei ole hätäisen laji, siinä pitää funtsia mitä puita säästää ja miten maastossa kulkee. Lopputuloksena on nyt rantaniityllä noin kuusi vuotta vanha komeasti kasvava mäntytaimikko vanhojen puiden lomassa.

Tällä viikolla on ollut mukavasti Råmossan markkinontia mm. Saksaan ja edelliset kaksi päivää kongressimessuilla Visit Porvoon toimesta. On kiva kuulla, että Råmossan esitteet meinasivat loppua kesken, onneksi sai toimitettua uunituoreita esitekortteja lisää. Kyselyitä nyt pukkaa ja välillä pitää jo myydä eioota alkukesään. Näin se menee, tie tähän tilanteeseen on kyllä ollut pitkä. On vaatinut pitkää pinnaa sanoisin. Jos muuten sinulla sattuu naapurustossa olemaan uudenkarhea Valtran traktori (mielellään tosi suuri) niin ilmoittele minulle. Tarjoan hyvästä vinkistä Delissä (www.zum.fi) lounaan. Kerron sitten miksi.

Seuraava blogi tuleekin ensi viikolla Utsjoelta. Tänne muuttaa talonvahti ja isäntä siirtyy vaihteeksi Suomen pohjoisimpaan kuntaan. Alkuun työhommia Vallella (www.holidayvillagevalle.fi) ja lopuksi Outin kanssa hiihdetään, lumikenkäillään ja lasketellaan. Utsjoella on metrinen hanki, pakkasta on ollut Teron blogin (www.luossa.fi) mukaan 26 astetta. En vaihda kesärenkaita vielä jeeppiin.

Jussi Jaakkima

Utsjoki / Ilola