Kevään varmoja merkkejä.

Ensimmäinen sula.

Ensimmäinen sula.

Ilolan ja Råmossan paikallisilmasto on edelleen talvinen. Parhaat kulkuvälineet metsässä ovat lumikengät, välillä askeltaa sammaleessa ja ajoittain lunta on rapiat 30 senttiä. Jyrkissä rinteissä saa nuoskalumen kanssa olla varovainen, lähtee helposti alta pois. Pienimuotoinen lumivyöryvaara.

Täällä ilma on puhdasta, sen todistaa naava.

Täällä ilma on puhdasta, sen todistaa naava.

Keväthavaintoja ovat mm. kiuru, töyhtöhyyppä, laulujoutsen, mustarastas (täällä metsässä eivät talvehdi) ja hiirihaukka. Tässä eräänä iltana uroskettu haukahteli tuossa lähimetsässä, hieman aavemainen ääni. Lammessa on perinteisessä paikassa ensimmäinen sula. Vieläkö hieman kasvaa tulevat siihen telkät. Sitten alkaa armottomat soidintouhut. Aamulla kuulin ensi kertaa teerien soitimen, hieno suhahteleva ääni.

Tässä ovat lumen alla tulevat aidantolpat.

Tässä ovat lumen alla tulevat aidantolpat.

Pikkuhiljaa alkavat kevättouhut täydellä teholla. Raivaussahaus lähimetsässä, kovaa hommaa muuten. Minulle riittää raivauksen työajaksi yksi tankillinen per päivä. Sitten pääsiäisen jälkeen polttopuuhommat. Lisäksi hirsimestarin kanssa tänään sovittiin kauden rakennustöistä, vedettiin rukseja yli osaan. Rannan tuunausta, kasvihuone, pari pöytää, penkkejä ja kaikenlaista. Kesäkuun häähipoissa pitää olla pääosin valmista. Ja jossain vaiheessa se eläinaitaus, pitää veistää 150 aidanpylvästä. Onneksi tulevat nuoret kesäduunilaiset apuun. 

Berliinin ITB messut poikivat nyt kyselyitä, tosi mielenkiintoisia hommia. Perheitä Itävallasta, liikemiehiä Saksasta ja traktorimiehiä keski-Euroopasta. Päälle Visit Finlandin keikat ja muut jo sovitut. Lisäksi nämä normihommat ja hallituspaikat. Tässä hommassa on parasta se, että pystyy itse pääosin säätelemään aikataulut ja voi itse valita yhteistyökumppaninsa. Vanhan duunin CMS ajanhallintajärjestelmää, jota pääosin muut täyttivät ei pahemmin ole suurta ikävää.

Hieman harmittaa, että uuden kirjan "Kohtaaminen Jäämeren rannalla" kirjoittaminen on nyt jäänyt. Ajatukseni on, että vielä tänä vuonna romaani on valmis. Juoni ja käänteet ovat jo päässäni, tulostusta vaille valmis!

No niin, tilanne on aika vakaa juuri nyt. Takassa tulet, koira kuorsaa ja Susi kissa painelee edestakaisin sisään ja ulos. Ihme, että antaa minun kirjoittaa tätä rauhassa. Yleensä kirjoittaa tässä tassuillaan mukana.

Utsjoella Vallen Lomakylässä on täysi vipinä päällä. Kevättalvi ja lunta reilu metrin verran. Turisteja keski-Euroopasta ja mm. kokousasiakkaita Norjasta. Ravintola Deatnu pyörii täysillä ja perjantaina loppuivat ensimmäisessä pitsaperjantaissa cokikset kesken! Myös hotelli Deatnu täynnä. On hienoa olla mukana tässä Suomen pohjoisimman kasvuyrityksen kasvussa. Menkäähän käymään, valokuvaaja Markku on juuri saapunut paikalle Utsjoelle. Tällä viikolla suosittelen Deatnussa ruokana Hannun erikoista kolmen ruokalajin ateriaa.

Jussi Jaakkima

Utsjoki / Ilola