Saksa on kiva maa ja Ilola loistava kylä.

Selkeä ja toimiva osasto

Selkeä ja toimiva osasto

En ole koskaan aiemmin käynyt Berliinissä, en ole osallistunut maailman suurimmille ITB matkamessuille ja en ole koskaan ollut messuilla työhommissa. Nyt olen. Olihan hieno, positiivisen työteliäs ja tapahtumarikas reissu olla Porvoon hattu päässä kertomassa alueestamme. Sen verran Berliinin ITB matkamessujen mittasuhteista, että ITB on 23 kertaa suurempi kuin Helsingin Messukeskus. Kun kiersimme perjantaina messualuetta, emme löytäneet osaa euroopasta lainkaan. Ne olivat vaan kadonneet jonnekin. Löydettiin kyllä Afrikka ja erityisesti Botswana. Aktiivisin osasto, hyvä meininki! Osastot olivat lievästi ilmaistuna erilaisia ja osa uskomattoman suureellisia (USA). Kolumbian osastolla oli esimerkiksi ammattinäyttelijät kertomasta maasta esitteiden ja tietokoneiden sijaan. Pohjoismaiset osastot olivat kyllä melkoisen asiallisia verrattuna moniin muihin maihin.

Kuvaukselliset puut.

Kuvaukselliset puut.

Berliini on älyttömän kokoinen, urbaani, rosoinen ja hyväsykkeinen kaupunki. Julkinen liikenne pelaa loistavasti ja takseissa saa kyllä pelätä henkensä puolesta. Kuskit ajavat lievästi sanottuna lujaa ja kertovat mielipiteensä avoimista ikkunoista muille kulkijoille. Mitä nähtiin Berliinistä työhommien lisäksi? Luonnollisesti checkpoint Charley, siinä missä kulki itä-Berliinin raja. Muutama loistava museo (ilmaisia!), hiton kivoja kahviloita, etnisiä rafloja ja sokerina pohjalla Kuubalaispaikka Auguststrassen tuntumassa. Melko eläväinen ravintola. Ja käveltiin iltaisin nähtävyyksiin ja kaupungin henkeen tutustuen.

Mitkä olivat saksalaisten odotukset Suomesta, Porvoosta ja luontomatkailusta? Meni pitkälti yksi yhteen mitä me tarjoamme Porvoossa ja täällä Råmossa Lodgessa juuri nyt. Yksityisyyttä, rauhaa, kiireettömyyttä, aitoja luontoelämyksiä ja maukasta, sekä terveellistä hyvää ruokaa. Kukaan ei kysynyt mitä maksaa, vaan mitä täällä voi kokea. Porvoolla on hyvä maine!

Kun tänään palasin suurkaupungista kotiin oli kontrasti melkoinen. Täällä on rauha, koti ja työ. Takkamuuri hohkaa taas lämpöään ja Siiri-koira pääsi kotiin, sekä talonvahti myös omaansa. Nyt alkaa arkiset hommat ja seuraavat vieraat tiistaina. Reissun paras anti oli ymmärrys siitä, mistä vieraamme saapuvat ja mitä he haluavat lomaltaan. Oli muuten messujen ja messuvieraiden kannalta peräti haastava tilanne, kun koko Berliinin lentokenttä suljettiin perjantaiksi. Aiheutti valtavan kaaoksen kymmenilletuhansille ihmisille.

Kevät on tullut metsään, siitä toisen kerran. Kiva olla kotona taas!

Jussi Jaakkima

Utsjoki / Ilola