Takkamuuri on taas lämmin.

Tänään tapahtui vahdinvaihto ja talonvahti pääsi omiin hommiinsa. Rakas vaimoni Outi kysyi mitä teen ensimmäiseksi kun pääsen takaisin kotiin. Vastaus on helppo, sytytän takkaan vahvat tulet. Miksi näin? Ensinnäkin takkatuli tuo näin talvisin kotoisuutta ja lisäksi takka levittää lämpöä taloon. Tänään on sisälämpötila noussut aamusta 7 astetta. Samalla napsautin  suuren tuvan lämmöt kokonaan pois, turhana. Puuta kyllä kuluu kiitettävästi, onneksi polttopuuta metsätilalla riittää. Ja nimenomaan sekapuuta. Nyt palaa päivän viimeinen pesällinen ja muuri hohkaa lämpöään. Kolme puukorillista kului, jatkossa menee vähemmän kun valtava kasa tiiliä on jo valmiiksi lämpimiä.

Olin taas reissunpäällä Utsjoella Vallen Lomakylässä. Taas monipuolinen reilu viikko takana. Hallitushommia, välillä kunnon pakkaset (-28 astetta), käyntejä SKS erämaatukikohdassa ja luntakin tuli. Kävin syömässä paikallisen ystäväni luona muutamaan otteeseen. Siinä talossa  puulla lämmityksestä on tehty taidetta. Lapintalon suurta takkamuuria lämmitti kolme tulipesää. Alhaalla saunan kiuas ja takka. Yläkerrassa leivinuuni. Mainiosti lämmittikin ja Utsjoella kullanarvoinen polttopuu tulee käytettyä varsin tehokkaasti.

Siitä leivinuunista muutama sana. Olen nyt syönyt tässä Utsjoen leivinuunissa haudutettua poronkäristystä, poropataa ja kokonaisia riekkoja. Olen matkani varrella syönyt jonkinverran riistaa ja poroa. Näitä Utsjoen leivinuunissa hitaasti haudutettuja herkkuja parempaa en ole aikoihin, jos koskaan maistanut. Poropataa syödessäni tein kylläkin pienen virheen pyytäessäni veistä. Veistä ei näet tarvita. Luullinen liha otetaan reilusti käteen ja syödään nauttien. Ei siinä veistä tarvita, paitsi tälläinen etelänmies ehkä. Katselin oppia nuoresta polvesta ja tein perässä. No, opinpahan tämänkin.

Vielä pari sanaa haudutetusta riistasta. Söimme eräänä iltana haudutettuja riekkoja (haulikolla ammuttuja), siis nimenomaan kokonaisina tehtyjä. Isäntämme ja kokkimme otti ruokapöydässä terävän veitsen ja leikkasi muitta mutkitta riekot paloiksi. Ne sitten hartaasti syötiin ja imeskeltiin syvän hiljaisuuden vallitessa. Mielestäni parhaita paloja olivat jalat ja siivet. Yleensähän katsotaan, että riekosta tulee syödä rintapalat eli täkät. Väärin. Tänäpäivänä valitettavasti karsastetaan "vaikeasti" tehtävää ruokaa eli kokonaisia kaloja tai lintuja. On helppo ostaa filettä tai pakkaukseen kuristettua maustettua helppotekoista viipalelihaa. Luojan kiitos, vielä löytyy paikkoja mistä saa aitoa ja luonnonmukaista ruokaa.  Tervetuloa Utsjoella Vallen Lomakylään ja Porvooseen Råmossa Lodgeen.

Olen viimeiset 12 päivää melko tehokkaasti pakannut, purkanut ja taas pakannut laukkujani. Tapanani on, että kun vaihdan kortteeria tavaraa on vähintään riittävästi ja se laitetaan heti paikoilleen. Luettava ei saa koskaan loppua ja TV pysyy pitkälti kiinni. Onneksi olen perinyt isäni Erkin unenlahjat; nukahdan heti riiippumatta paikasta. Yöjunan hytissä nukkumisessakin on omat niksinsä. Tärkeimmän voin jakaa, hyvät korvatulpat!

Nyt alkaa taas normiarki. Kokous- ja markkinointihommia, tienlaitojen raivuuta ja vielä yksi suuri asiakastapahtuma ennen joulua. Kiva olla taas kotona. Kun takkakin hohkaa, itseasiassa ihan pirun kuumana.

 

Seuraava blogi torstaina 21.12.2017

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki