Kun sade ei lakkaa.

Pahoitteluni arvon lukijat, että blogini tulee päivän myöhässä.

Kaupungissa asuttaessa sade aiheuttaa kovasti ongelmia. Aamulla pitää ottaa sateensuoja mukaan ja kengät voivat kastua. Se on tylsää. Työpaikalla aamukahvin ääressä on mukava jutustella, että miten sataa ja se kastelee vaatteet. Bussissa tai autossa ikkunatkin huurtuvat ikävästi. Sää on kiva puheenaihe, sateinenkin.

Maalla asuville onkin jatkuva kova sade toisentyyppinen juttu. Se haittaa ihmisten toimeentuloa. Myöhäinen kesä viivästytti viljasatoa. Kun vihdoin syksyn lämpöaalto tuli, oli osa viljasta oli edelleen kypsymätöntä. Sitä ei voi silloin puida ja korjata talteen. Ja sateet alkoivat uudelleen. Pelloille ei pääse vaikka mieli tekisi. Raskaat koneet uppoavat peltoihin ja vilja on läpimärkää. Mitä siitä seuraa? Maanviljelivät joutuvat jättämään osan sadostaan puimatta. Se jää pelloille mätänemään. Koneiden ja rakennusten lainat eivät ymmärä sadetta. Nyt on kolmas kova vuosi maanviljelijöille. Maaseudun lomittajia ei kohta enää tarvita. Tänä vuonna on ennätysmäärä tilallisia lopettanut. Heittäneet hanskat tiskiin. Jos joitain henkilöitä arvostan, niin maaseudulla asuvia maanviljelijöitä. On mukava tulla seutukunnalle, esim. tänne Ilolaan kun teiden varsilla avautuvat laajat ja hyvinhoidetut pellot. Vanha sanonta pitää hyvin paikkaansa, maaseutua ei voi tuoda.

Mitä sade merkitsee täällä metsä keskellä? Ensinnäkin pitää pukeutua kunnolla ja mennä ulos kelistä riippumatta. Aamulla tarkastin sademittarin, 33 mm vuorokaudessa. Ennätys. Tykkään kyllä  sadesäästä. Silloin on vaivatonta hengittää ja luonto on kuin pesty. Meillä purot tulvivat ja järvenpinta on ennätyskorkealla. Laituri on nyt kahluumatkan päästä rannasta, vene karkasi ja järvelle on ilmestynyt pari uutta saarta. Nouseva vesi on irroittanut irtomättäitä. Pieniä juttuja. Pääasia, että tilalle tulevan tien rummut vetävät valtavaa vesikuormaa. Jollei, lähtee tie alta ja siihen loppuu kiire. Ilolanjoki jo osittain tulvii ja aiheuttaa hankaluuksia. Kun joki tulvii; on muuten loistava elokuva.

Nyt on taas paikat tip top kunnossa. Huomenna tulee seuraava ryhmä ja onkin täällä kaksi päivää. Tosi hienoa, lupaavat sateenkin lakkaavan. Ulkopalju valuu ylitse, sade sitäkin täyttää.

Seuraava blogi on valmis 25.10. keskiviikkona, kirjoitin sen paksulla tussilla muistiin kalenteriin.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki