Utsjoki, ilma lämpeni 33 astetta 12 tunnissa.

Vallen Lomakylä Utsjoki, hotelli Deatnu.

Vallen Lomakylä Utsjoki, hotelli Deatnu.

Saavuin tänne Suomen ainoaan Saamalaisenemmistöiseen kuntaan tiistaina illansuussa. Pakkasta oli rapiat -30 astetta. Keskiviikkona aamusta oli lämpöä +3 astetta. Sanoisin, että melkoinen muutos. Lunta on ennätyspaljon tammikuuksi eli 74 senttiä. Kovimmat pyryt tulevat vasta maaliskuussa eli nyt on lunta reippaasti ja lisää tulee. Eilen oli aamupäivällä kova myrä ja mm. Nuorgamista tuleva bussi ei pystynyt ajamaan linjaansa. Posti kyllä kulki Lukkarin Ekin toimesta, ainoastaan Pulmankijärven tietä edes aurauskalusto ei pystynyt aluksi avaamaan. Melko harvinaista kylläkin. Markun Ford Ranger toimi pahassakin kelissä oivasti ja sillä vedettiin myös ojista kalustoa ylös.

Näkymä Tenolle lumikenkäretkeltä.

Näkymä Tenolle lumikenkäretkeltä.

Eilen oli sisätyöpäivä. Päivän päätteeksi menimme Vallen laavulle syömään alkuun tattikeittoa, pääruoaksi poronkäristystä ja jälkiruokana paikallista kotijuustoa paistettuna, sekä lakkojen kera. Ruokaseurana saksalais, kreikkalais-suomalaisjoukkue. Ei paha.

Tänään aamusta oli painava länsituuli. Alkuun käytiin katsastamassa uuden hotelli Deatnun huoneet, sisustuksesta vastaa luottopelaaja Inkku Porvoosta. Sitten kamojen vaihto ja maastoon. Moottorikelkkajälkiä pitkin Ellin polulle. Rivakka nousu ja tuuli oli kyllä tosi vahva. Mainio lenkki Tenojoen komeissa maastoissa.

Toimisto tänään, ravintola Deatnu.

Toimisto tänään, ravintola Deatnu.

Ravintola Deatnussa oli tänään tarjolla loistavaa lohilaatikkoa. Iskin toimiston ravintolan kulmaan ja sain tehtyä sisätyöt mukavissa maisemissa. Huominen puhe on nyt valmis ja huomenna onkin juhlapäivä; hotelli Deatnun avajaiset. Tervetuloa Vallen Lomakylään klo 14.30, tarjolla kakkukahvia!

Jussi Jaakkima

Utsjoki / Ilola