Syksy on ihmisen parasta aikaa!

Tulin toissapäivänä Utsjoelta, reissussa tuli vietettyä reilu viikko. Vaikka on tullut tietty rutiini pohjoisen reissuissa, eivät matkat ole koskaan mitenkään tylsiä. Eivät ikinä. Vaikka pisimmän välin Helsinki - Rovaniemi menin yöjunalla, tuli Jeepin trippimittariin matkaa rapiat 1.500 kilometriä. Mieleenjääneitä paikkoija olivat mm. Sodankylä (Nesteellä maittava lounas), Inari (Inarin Hopeassa moikkaamassa tuttuja), Utsjoki (tästä voisi kirjoittaa uuden kirjan), Pykeija (Trondin luona uudessa Bistrossa syömässä kuningasrapua), Levitunturi (ruotsinlaiva "Lapissa", en hetkeen mene uudelleen) ja Rovaniemi (vakkarihotelli City ja aika onneton keskusta).

Syksy oli ylhäällä pohjoisessa jo pitkällä. Aamulla kun heräilin Tenojoen rannalla sijaitsevassa mökissä oli keli jo pakkasen puolella. Luontokuvaaja Markku kuvasi päivät ja itse hoitelin työhommeleita Vallen Lomakylässä. Avaamme hotelli Deatnun 6.12., tervetuloa! käymään! Deatnu on Suomen pohjoisin korkean tason hirsihotelli ja saat taatusti maittavaa ruokaa ravintola Deatnussa. Voin kertoa, että on äärimmäisen antoisaa olla Suomen pohjoisimman kasvuyrityksen hallituksen puheenjohtaja. En vaihtaisi päivääkään pois; työtä, jolla on merkitystä. On hienoa olla mukana Vallen perheen kanssa rakentamassa Suomen pohjoisimpaan kuntaan (ainoa Saamalaisenemmistöinen kunta Suomessa) laadukasta ja aitoa matkailu-, sekä kokouskeskusta.

Joka kerta kun tulee takaisin alas etelään (Pasilaan!) on olo haikea. Onneksi siitä pääsee suht nopeasti ohitse ja samaan aikaan käyn suunnittelemaan seuraavaa reissuani. Pohjoisen syksy oli jo pitkällä ja erityisesti Jäämeren rannalla koki hyytävän syystuulen. Norjan Pykeija on paikka missä voisin asua. Pieni kylä Jäämeren kainalossa, meri kummallakin puolella kylää. Asukkaita noin 200 henkilöä, pääkielet norja ja suomi (!). Palveluita ovat mm. koulu, lastentarha, paloasema, bistro, kauppa , vanhainkoti, suomalainen sauna, pari vuokrattavaa huonetta, kirkko, terveysasema, posti/pankki (Bistron yhteydessä), matkailuauto alue ja satama. Menkää katsomaan, ette taatusti kadu. Seuraava kirjani "Kohtaaminen Jäämeren rannalla" kertoo Pykeijasta. Ennakkotilauksia otetaan vastaan.

Asuin nuorena poikana vuoden verran Floridassa. Siellä oli lämmin kevät, vielä kuumempi kesä, helteinen syksy ja leuto talvi. Niin, kyllä Suomen vuodenajat ovat ihan kivoja. Paitsi tammikuu, silloin on mielellään jossain muualla. Olin viime tammikuussa Utsjoella kaamosaikaan ja pakkasta oli parhaimmillaan -43 astetta. Luulen, että ensi vuoden tammikuussa en mene Utsjoelle. Vaikka sitä toisena koti/työpaikkana pidänkin. Vuoden 2015 tammikuun olin Atlantin rannalla, ei harmittanut yhtään. Tulihan kirjoitettua ensimmäinen kirjani "Yksi soutu, yksi elämä". 

Nyt on mukava istua tuvan takan ääressä ja katsoa pimenevään iltaan. Ensi viikolla on taas talotäynnä vieraita ja tilaisuuden valmistelut loppusuoralla. Takka rätisee ja koira kuorsaa. Näillä mennään!

Jussi Jaakkima

Ilola - Utsjoki