"Erakkoelämää" metsän keskellä.

Sipa ja Susi mukana kävelyllä.

Sipa ja Susi mukana kävelyllä.

"Miten sinä Jussi pärjäät yksinäsi siellä metsässä, eikö aika tule pitkäksi?". Niin, viime viikolla tilalla kävi laskujeni mukaan noin viisikymmentä ihmistä. Tällä viikolla varmaan rapiat nelisenkymmentä. Viikko sitten pihamaalla oli samanaikaan yli kymmenen autoa. Tyttäreni mukaan hän teki ennätysmäärän kahvia yhden päivän aikana. Vieraita on ollut laidasta laitaan ja perjantaina tuli ensimmäinen etelä-korelainen kylään. Hän markkinoi työkseen Suomea ja erityisesti luontoamme Etelä-Koreassa. Kiva oli saada hänet Porvooseen eräoppaamme Juhan saattelemana. Mieluisin ihmetyksen aihe olivat raikkaat metsämarjat. Epäilijöille tiedoksi, minä pärjään oikein mukavasti ja en ole pahemmin ehtinyt myöskään erakoitua. Myöskään aika ei ole tullut pitkäksi, ainakaan vielä.

Sipa säkkituolissa.

Sipa säkkituolissa.

Illat pimenevät nyt vauhdilla ja päärakennuksessa on alkanut puulämmityksen aika. Halkoja on vähintään riittävästi, kuten Veikko Huovisen hamsterit novellissa ikään. Takkamuuri hohkaa lämpöä ja sen päällä kuivuvat kivasti sienet. Omavaraistalous on Råmossan päivän teema. Sieniä, porkkanoita, persiljaa, marjoja, kalaa ja riistaa löytyy. Ja Susi kissa pitää huolen, etteivät jyrsijät pahasti hillu hirsitalossa. Hiiriä ja myyriä löytyy nyt ympäri pihaa, Susi ei enää jaksa syödä kaikkia.

Luonnossa syksy on nyt parhaimmillaan. Kylmät yöt ovat karkottaneet, onneksi, suuren osan hirvikärpäsistä. Ruska paranee päivä päivältä. Kurjet ovat aloittaneet muuton ja ensimmäiset suuret hanhiparvet lentävät ylitse. Tiltaltti edelleen laulaa, korpit raakkuvat ja hiirikaukat metelöivät. Nyt onkin poikkeuksellisen paljon haukkoja ja se näkyy erityisesti kyyhkyjen määrässä. Metsien hornetit eli kanahaukat metsästävät kuusikoissa. Riistasta mainittakoon uutena ilmiönä villisikalaumat, tekevät tuhoaan pelloilla. Tuontilaji idästä, kuten supikoirakin. 

Perjantaina tulee seuraava suurempi ryhmä viettämään työhyvinvointipäivää. Järjestelyt ovat loppusuoralla ja tiimi valmis. Aloitimme myös pikkujoulukokousten markkinoinnin.

Kohtaaminen Jäämeren rannalla. Kuva Pykeijasta 3.9.2016.

Kohtaaminen Jäämeren rannalla. Kuva Pykeijasta 3.9.2016.

Valokuvaaja Markku Liljan kuvittama kirjani Yksi soutu, yksi elämä on loppuunmyyty. Joitakin kappaleita voi vielä olla ravintola Deatnussa Utsjoella. Päätimme, ettemme ota uutta painosta, vaikkain tasaista kysyntää edelleen on. Jos sinulla on kirjamme, on se keräilyharvinaisuus. Uusi kirja "Kohtaaminen Jäämeren rannalla" ilmestyy vuonna 2017. Malttia.

Syksyisin terveisin,

Jussi Jaakkima

Ilola - Utsjoki