Lähiseutumatkailua, fillarit auton kyydissä.

Kaikki ruokatarpeet omasta takaa. Sienet metsästä. Salaatti, porkkanat, sipuli, kaikki omasta kasvimaasta.

Kaikki ruokatarpeet omasta takaa. Sienet metsästä. Salaatti, porkkanat, sipuli, kaikki omasta kasvimaasta.

Viimeiset kaksi viikkoa ollaan tutustuttu Outin kanssa lähiseutuun kesän 2016 konseptilla. Peräkoukkuun fillariteline kiinni ja Jopo, sekä Kronan Jeepin kyytiin ja menoksi. Aloitetaan Porvoosta. Jätä auto Jokikadulle parkkiin ja nosta fillarit alas. Alkuun fillaroi suuntaan etelä ja kohti Sikosaarta. Alue on tuiki asumatonta ruokolahtea, rannat on suojeltu monipuolisen vesilinnuston takia. Luontokokemuksen jälkeen polje Porvoon empire kaupunginosaan ja ihaile osittain jopa mahtipontisia taloja. Sitten polje Runeberginkatua pitkin vanhaan kaupunkiin. Pysähdy vanhan sillan kupeeseen Cafe Cellariin ja ota turkkilainen nelosveroluokan Efes-olut. Istu terassille ja nauti juoma hitaasti samalla tarkkaillen joen liikennettä. Sitten Jokirantaan ja fillaroi kohti terassiravintola Kivaa. Tilaa vaikka savulohisalaatti ja raikas juoma. Jos haluat Porvoon parhaan erikoiskahvin, pysähdy Porvoon Paahtimoon.

Fillarit kaatosateessa lipan alla Kivan terassilla.

Fillarit kaatosateessa lipan alla Kivan terassilla.

Loviisa. Aja auto vierasvenesataman parkkiin ja ota fillarit esiin. Vieressä on heti mainio Laivasillan ranta-alue. Kun haluat syödä hyvin mene Cafe Restaurant Saltbodaniin, ensimmäinen rakennus vasemmalla rantaanpäin mennessä. Hyvä vaihtoehto on ala carte listalta sienirisotto 15 euroa, tuoretta ja maukasta. Alueella on Jaana Kapari-Jattanin pitämä Karamaloo liike, siellä myydään Gambiasta ja Senegalista tuotuja vaatteita, huonekaluja ja muita käyttöesineitä. Hämmentävän aitoja ja persoonallisia tuotteita ja esim. tuolit on tehty afrikkalaisista kalaverkoista. Liike on auki elokuun loppuun saakka, omistaja palaa tällöin Afrikkaan talveksi. Pyöräile tosi nastan puistoalueen läpi katsomaan vanhaa linnoitusaluetta, missä sijaitsee bastionit Ungern ja Rosen. Ihmettelimme kylläkin tykkiaukkojen osittaista suuntausta mantereelle päin, vihollinen tullee useimmiten mereltä.  Suuntaa seuraavaksi kohti Loviisan ravirataa. Ravirata on retro ja aitoa 60-lukua! Ravirata-alueella on kaikki tarvittava, pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva ja sijaitsee aivan kaupungin kyljessä. Älä välttämättä mene torille, se on tosiasiassa melko tylsä ja apaattinen. Mene sen sijaan kahville Tuhannen Tuskan kahvilaan, samassa paikassa on kieltolain aikana tarjottu "kovaa teetä". Tilaa siis jääteetä ja itse tehtyä piirakkaa. Loviisa on rauhallinen, kaunis ja siisti kaupunki, jossa on erityisen hienoja pihapiirejä. Niin ja meinasi unohtua. Käy hautuumaalla, voimakkaan tunnelmallinen paikka ja valtavia lehtikuusia.

Tuttu juttu, tässä Pellingin lossissa.

Tuttu juttu, tässä Pellingin lossissa.

Pellinki. Alkuun aja lossiin ja nauti 6 minuutin laivamatkasta, ei tax freetä tai ravintolaa. Suuntaa kohti Benitas Cafeeta. Nauti kupponen ja voit pelata minigolfia. Alueella on suojaisa vierasvenesatama, kesätori ja siisti sauna. Suuntaa kohti Galleria Art Marinaa. Pihapiirissä on mm. Tertun taulugalleria, vanha veneveistämö, veneiden talvisäilytyspaikka ja klassisen upea saaristolaispihapiiri. Alueella asuva perhe oli Tove Janssonin sydänystäviä. Täällä Tove asui monet kesät ja mm. maalasi ensimmäiset hahmotelmat Muumi-peikosta. Täältä Tove ja Tuulikki lähtivät Klovharunin saareensa pienellä moottoriveneellään. Käsittämättömän hieno, koskettava ja tunnelmallinen paikka. Tapasimme voimakkaita saaristolaispersoonoita ja näimme paikkoja, jotka jättivät lähtemättömät jäljet. Oppaanamme oli mm. hieno 94-vuotias daami, joka oli Toven sydänystäviä. Huh huh. Jatka matkaasi Söderby-Bodenin täyden palvelun kyläkauppaan. Sielläkin meidät kutsuttiin paikallisen Toven tunteneen rouvan kotiin. Näimme aidon saaristolaistalon ja kuulimme tarinoita, sekä näimme valokuvia Tovesta. Lisäksi saimme nähdä valokuvakirjan japanilaisen naisen käynnistä Klovharunissa. Loppuun kävimme moikkaamassa kaveriamme Annikaa Havsön kurssikeskuksessa. Täysin kunnostettu ja merenrannalla oleva siisti kurssikeskus.

Puuvene vuodelta 1955, Pellinki.

Puuvene vuodelta 1955, Pellinki.

Toven tekemiä hahmotelmia ja mietelauseita. Pellinki.

Toven tekemiä hahmotelmia ja mietelauseita. Pellinki.

Suosittelen kotiseutumatkailua fillarin selässä. Näet ja koet paikat täysin eri tavalla fillarilla ajaen. Koriin evästä, juotavaa ja pyyhe, sekä simmarit.

Jussi Jaakkima

Ilola-Utsjoki