Maaseutua ei voi tuoda.

Kasvoin, asuin ja työskentelin aikanaan pääkaupunkiseudulla. Kosketus maaseutuun tuli pitkälti liikkuessani vapaa-ajalla täällä Ilolassa. Vuosina 2004 - 2008 työkentelin Päijät-Hämeessa ja sain vahvan kosketuksen siihen, miten elävä maaseutu on meille elintärkeä. Hienoimpia päiviä olivat silloin maatalousjohtaja Sepon kanssa tehdyt yhteiset maakuntapäivät. Kiertelimme kahdestaan mm. Kärkölässä, Orimattilassa, Heinolassa, Sysmässä, Hartolassa, Padasjoella, Hämeenkoskella, Kuhmoisissa ja Asikkalassa. Tapasin hienoja ja aitoja yrittäjiä. Vierailin navetassa, jossa oli lypsyrobotti, suursikalassa ja suurilla maatiloilla.

Muistan kerran Kärkölässä kun istuimme suureen tupaan aamukahville, pöydässä parhaat posliinikupit. Kysyin onko istumapaikoilla väliä. Fiksu isäntä tähän totesi, että ei pahasti, mutta tilan isäntä on istunut tässä pöydän päässä 250-vuotta. En istunut siihen. Kerran Padasjoella vierailimme todella kuumana hellepäivänä suurella viljatilalla. Isäntä kysyi halusimmeko nähdä vanhan navetan. En ollut enää kovinkaan innostunut, mutta Seppo järkevänä kaverina vinkkasi silmää ja sanoi, että ilman muuta. Menimme viileään entiseen kivinavettaan, missä maitohuoneesta oli tehty baari! Isäntä ohjasi meidät suuren baaritiskin ääreen istumaan ja tarjosi meille pitkistä jäähdytetyistä laseista jääkylmät oluet. Ja ne maistuivat pirun hyviltä! Se baaritiksi oli muuten tuotu paloina Kalastajatorpalta. Olivat purkaneet vanhan baarin ja isännän kaveri oli ollut vastuussa purusta. Soittanut isännälle ja kysynyt kelpaako hieman tukevampi tiski. Hyvä, että kelpasi!

Eilen sunnuntaina teimme Outin kanssa vanhalla skootterillani pienen retken Sikilään. Kiertelimme pitkin pikkuteitä ja näimme mm. lehmiä, hevosia, lampaita, sikoja, aaseja (!) ja kanoja. Ajelimme suurien peltoaukeiden lävitse, osa pelloista jo puituina. Juttelimme siitä, miten merkittävää on se, että maaseudulla asutaan ympärivuotisesti ja maata viljellään, sekä eläimiä kasvatetaan. Tänäpäivänä luonnollisesti omavaraisuus on kunniassa, mutta erityisesti arvostan avaraa maaseutumaisemaa. Nuo pellot olisivat ilman viljelyä läpipääsemättömiä vesakoita. Näin alkusyksyllä on hienoa kuulla naapurista työn ääniä. Täällä maalla se tarkoittaa leikkuupuimureiden ääntä. Juttelin juuri naapurin isännän kanssa ja suurin osa pelloista on nyt puitu. Hyvä niin. Osta ja syö kotimaista lähiruokaa. Siitä hyötyvät kaikki!

Jussi Jaakkima

Ilola - Utsjoki