Eläintarha olohuoneessa.

Etsi kuvasta kissa.

Etsi kuvasta kissa.

Korkeasaaren entinen intendentti Ilkka Koivisto kirjoitti aikanaan mainion kirjan Eläintarha olohuoneessamme. Ilkka asui Korkeasaaren keskellä vanhassa työsuhdepuutalossaan, talo näkyy heti lautalta tullessa hyvin. Työn etuihin kuului Korkeasaaren eläinten hoitaminen kotona ja välillä perheen olohuoneessa. Hoidokkeina oli mm. tiikerinpentu ja saukon poikanen. Koivistojen mäyräkoira Santtu oli välilä kovilla hoidokkien kanssa.

Lauma välillä ulkona.

Lauma välillä ulkona.

Tämä kirja on tullut tässä viime päivinä elävästi mieleeni tässä meidän tuvassamme. Tuossa takan vieressä koisivat cockeri Siiri koira ja Susi kissa vieretysten. Tässä jaloissa taasen nukkuu ja näykkäsee välillä jalasta kolmen kuukauden ikäinen 1.5 kiloinen Chihuahuan pentu Aapo. Alkuun hieman jännitti syökö Susi Aapon. Ei syönyt, vaan Aapo otti heti paikkansa lauman pomona. Pentu yrittää syödä kissan ruoat ja repii Siirin leluja ympäri kämppää, sekä yrittää päästä sohvalle. Välillä hepulin saadessaan varastaa wc-paperirullan ja kirmailee se suussaan ympäriinsä. Kaverilla on satakiloisen vapaaottelijan ego, onkin aikanaan jalostettu rottien tappamiseen. Yritti tänään purra eläinlääkäriä, joka tutki Aapon silmää. Paljon maailmaa ja eläimiä nähnyt eläinlääkäri joutui laittamaan pojan kuriin. Luulen kyllä, että Aapo pojan lähtö täältä on haikea, mutta samalla helpottava hetki. Juuri nyt Aapo laittaa itseään noin 10 kertaa painavampaa Siiriä kuriin.

Aapo relaa välillä. Huom! Varastanut kissan leikkihiiren ja Siirin lelun.

Aapo relaa välillä. Huom! Varastanut kissan leikkihiiren ja Siirin lelun.

Kesän jälkeen on yrittäjän normaali arki taas alkanut. Huoltoa, kunnossapitoa, markkinointia ja välillä hallitushommia. Tyttären kanssa valmistaudutaan maanantain ryhmän tulemiseen. Tämän kaiken kattavan toimenkuvan ehkä yksi haastavimmista on tämä atk-vastaavan homma. No, onnistuin kuitenkin ostamaan oikean välikappaleen, että saadaan vieraiden kannettava toimimaan tuvan videotykin kanssa. Tiesitkö, että tässä ei todellakaan ole yhteneväistä standardia ja vaihtoehtoja on ihan pirusti.

Ilolassa on minikokoinen leijona.

Ilolassa on minikokoinen leijona.

Mieliaiheeni on asiakaskohtaamisen laatu. Aihe, mikä ei koskaan vanhene ja on aina relevantti. Tänään taas todistin kahta täysin erilaista tapaa kohdata asiakkaan tarve. Menimme Aapo pennun kanssa hakemaan pennulle koiranruokaa. Luonnollisesti menimme vakioliikkeeseen, johon olen keskittänyt kaikki eläinruokien ja tarvikkeiden ostokseni viime vuosina. No, kuivaa penturuokaa ei ollut laisinkaan ja meille todettiin, että näin nyt vain on. Ei muuta kuin matka kohti toista lähellä sijaitsevaa liikettä, en ollut siellä koskaan käynyt. Liikkeenpitäjä tenttasi tarkkaan Aaposta oleellisen ja kysyi kuinka paljon tarvitsemme nappuloita. Loppujen lopuksi myi irtoruokaa meille pussillisen muutamaksi päiväksi ja otti tästä meiltä kokonaiset kaksi euroa. Päätin juuri, että vaihdamme samantien liikettä ja suosittelemme tätä muillekin. Mitä myyjä teki toisin? Etsi ratkaisua, kuunteli ja oli luova. Yksinkertaista ja selkeää. Ja sillä saa uusia asiakkaita. 

Jussi Jaakkima

Ilola - Utsjoki