Maalla ei ole mitään tekemistä.

Maaseutu asuinympäristönä poikkeaa jonkinverran niinsanotusta sivistyksestä ja kaupunkielämästä. Täällä naapurien kanssa kannattaa tulla toimeen ja osata laajalla skaalalla kaikenlaisia hommia. Välimatkat ovat kilometreissä; lähin kahvila (kesäisin) on 5 kilometrin päässä, baariin on 15 kilometria ja postilaatikolle kilometri. Kaupunkimatkat kannattaa suunnitella hyvin etukäteen ja varautua vaikka siihen, että kylätiellä on esim. hakerekka töissä. Silloin pitää osata rauhassa odottaa ja vältellä kiireen tuntua. Maalla voi turha kiirehtiminen loppua lyhyeen. Voi olla vaikka kaatunut tielle kuusi, siihen ei tööttäily pahasti auta.

Töihin mönkijällä, ei ruuhkaa.

Töihin mönkijällä, ei ruuhkaa.

Mitä tässä on sitten viime aikoina tullut puuhailtua? Ollaan omalla porukalla ja osittain hirsimestari Tuuren avustuksella korjattu laituri, viimeistelty pitkospuut, maalattu ja kunnostettu rantahuone, tehty puuhommia, huollettu paikkoja ja välillä otettu ulkomaalaisia vieraita vastaan. Käyty marjassa, sienessä ja kalassa. Tehty markkinointimateriaalia, päivitetty sivuja, neuvoteltu yhteistyökuvioista, tehty tarjouksia ja tavattu asiakkaita. Muutama lehtijuttukin julkaistu ja maanantaina tulee vaihteeksi toimittaja kylään. Käy vilkaisemassa yle.fi sivulta kotimaan uutisista A-studion Pasi Peiposen juttu Tenosta.

Kaikki omasta pihasta ja metsästä. Paitsi sitruuna.

Kaikki omasta pihasta ja metsästä. Paitsi sitruuna.

Voisi siis sanoa, että kyllä täällä maalla on jonkin verran tekemistä. Tässä meidän noin kymmenen savun pikkukylällä on pari lapsiperhettä, mikä on valtavan hienoa. Niillä lapsilla on melkoisen virikkeellistä elämää. Pihapiireissä on hevosia, poneja, koiria ja kissoja. Pelloilla ja metsissä on peuroja, hirviä, supikoiria, kettuja, kurkia ja kaikenlaisia taapertajia. Eläintarha on pihalla.

Kaksosvasat, valkohäntäpeuroja.

Kaksosvasat, valkohäntäpeuroja.

Loppuun varoitus ampiaisista. Varo niitä, tykkäävät mennä ulkona laseihin ja pulloihin! Ovat erityisen äkäisiä ja hyökkääviä tänä kesänä. Varaa lääkekaappiin kyypakkauksia ja antihistamiinia, sekä pakkaseen kylmäpakkauksia. Ensiapu pahaan puremaan on kylmää puremakohtaan, samantien lääkkeet ja tarvittaessa ensiapuun. Tätä on tässä treenattu tänä ampiaiskesänä, muuten hyvä Mauri Sariolan kirjoittama samanniminen romaani.

Tänään vietetään uusiolaumalla pienet rapuhipat, ilman kovaäänistä laulua ja Koskenkorvaa. Kyllä maalla on mukavaa.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki