Rovaniemi - Utsjoki, matkavinkit.

Pohdiskelun ja tuumailun jälkeen päätimme muuttaa Råmossan blogin sisältöä. Kokeilemme nyt teemalla Outin ja Jussin matkavinkkejä. Tämä on nyt ensimmäinen ja painottuu tänne pohjoiseen. Takana on SKS- ja työmatka Utsjoelle ja viime yön vietin täällä Inarin Kultahovissa. Kohta Jeepin keula suuntaa Rovaniemelle.

Mutta asiaan. Suosittelen yöjunaa Pasilasta, auton lastaus klo 18.00 ja juna lähtee ylös klo 19.00. Ole ajoissa paikalla, juna pyhähtyy vain pariksi minuutiksi. Sen jälkeen junamatkalle kokeneen vinkki. Varaa hyviä lehtiä mukaan ja suuntaa heti (!) ravintolavaunuun (ota suihkullinen hytti!). Paras paikka on portaiden vieressä oikealla, hallitset tilaa ja kukaan ei tule selän taakse. Sen jälkeen voit relata, ei mitään kiirettä 12 tuntiin. Ruoka suht jees, juomavalikoima kattava. Hanassa Karhun kolmosta. Rovaniemellä ulos tullessasi mene vasempaan, autovaunut tulevat nopeasti. Talvella lämmittelyhuone käytössä.

Talvella tankkaa arktista dieseliä Roissa, tammikuussa tämä oli erityisen tarpeen. Lämpötila laski näet 43 pakkasasteeseen. Sitten etsit kyltin Ivalo ja menoksi. Jos haluat pysähtyä Napapiirin rajalle, se on Roista pohjoiseen noin 10 kilometriä, turistikylän keskellä. Ihan jees paikka tehdä nopea kuvaussessio. Niin ja Roin kivoin hotelli on City Hotelli, ilmainen parkki ja loistava kuningasrapukeitto.

No niin, ajat siis kohti pohjoista ja varo poroja. Ne eivät ole järjenjättiläisiä ja voivat todellakin rynnätä tielle nopeasti. Kaverini suurikokoinen 4-veto lava-auto meinasi mennä lunastukseen poron päälle ajaessaan. Ota porovaroitukset tosissaan! Jos haluat jo alkumatkasta kahville, kiva paikka on noin 100 km pohjoiseen oleva Potkuriparkki. Piha täynnä potkukelkkoja, hyvä keitto, kiva emäntä. Vakio pysähdyspaikkani on Sodankylän Neste, ystävällinen omistaja ja siistit vessat. Päivällä lounas, hieman vaihteleva lohileivän taso.

Sitten taas kohti pohjoista ja varo niitä poroja! Next stop Saariselkä, suosttelen Kaunispään huippua. Remontti on kohta valmis, oikein hyvä salaattipöytä ja mahtavat maisemat. Itselleni paikka on pyhä, koska vaihdoimme siellä sormuksia huhtikuussa. Hyvin hoidettu matkamuistomyymälä. Jos yövyt Saariselällä, mene Panimoon. Auki 365 päivänä, retropaikka! Hyvä keitto ja loistava sauna. Panimossa on bingo ja karaoke. Sängyt vetää viimeisiä.

Sitten Ivaloon. Jos erävarusteiden tarvetta, pysähdy ennen keskustaa vasemmalle, Suutarin Sepon eräliikkeeseen. Paikka on klassikko, kaksi ystävällistä kanalintukoiraa pihapiirissä. Aina auki! Ivalon keskustassa on viimeinen apteekki, pankki ja iso ruokakauppa. Mene S-markettiin, samassa myös Alko. Alko on kuuluisa joustavasta palvelusta. Paras hotelli Kultahippu, ok lounas. Älä yövy jossei pakko, mene Inariin. Inarissa kaksi vaihtoehtoa, Kultahovi ja Hotelli Inari. Kummassakin puolensa, itse käytän Kultahovia tunnelman ja safkan takia.

Ja matka jatkuu, tarkkaile poroja! Kaamasen kylässä viimeiset palvelut ennen Utsjokea. Neljän tuulen tupa on viihtyisä ja kodikas, ota porokeitto. Paljon lintubongareita. Ja kohti Utsjokea. Kun olet Utsjoen rajalla, ole tarkkana. Kohta avautuu valtava näkymä Norjan Rastigaisaan saakka. Olet Suomen ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa. Tervetuloa! Ei palveluita, pitkiä suoria ja poroja.

Pysähdy Kevon luonnonsuojelualueen "portilla" ja Patonivan sillan kohdalla. Toistan, ei mitään palveluita 90 kilometriin ja ajottain GSM-kenttä huono ja radio ei oikein kuulu. Utsjoella olet perillä, kiire seis. Keskustassa kesäaikaan loistava Eräkontion eräliike, uutuutena lettukahvila. Rastigaisa pubi on klasikko, Vuokolle terkut. Luonnollisesti yövy Vallen Lomakylässä ja aterioi siellä ravintola Deatnussa, Aakelle ja Lillille terkut keittiöön. Lähimmät suuremmat kaupat Nuorgamissa, missä myös Alko. Mene Jäämeren rantaan Pykeijaan. Siitä toisen kerran lisää.

Kiitos!

Jussi Jaakkima

Utsjoki/Ilola