Mikä on ilman tai tuoksun hinta?

Olin vuosia sitten edellisen työnantajani jokavuotisessa pohjoismaisessa tilaisuudessa. Tilaisuus oli tuttuun tyyliin erinomaisesti järjestetty ja tällä kertaa Arlandan lentokentällä. Paikka ei ollut kovin persoonallinen tai mieltä ylentävä, mutta tärkeintä oli sisältö. Uusi pääjohtaja oli ensi kertaa isäntänä ja tunnelma oli mukavan rento. Erityisesti ja vahvasti jäi mieleeni norjalainen ylimmän johdon nainen, joka esitteli ideoitaan markkinoinnista. Eräs teemoista oli "What is the price of the air?". Raikkaassa mainoksessa raskaana oleva äiti suurine vatsoineen törmäili pieneksi jääneessä asunnossaan seiniin, mieheensä ja kaikkeen, mitä asunnossa ylipäätään oli. Lopussa tuleva äiti pääsi ilmavaan uuteen kotiin, jossa oli riittävästi tilaa. Mikä on ilman hinta?

Vasta-ajettu nurmikko tuoksuu.

Vasta-ajettu nurmikko tuoksuu.

Tämä tuli mieleeni äsken kun leikkasin ensi kertaa päärakennuksen edustan uuden nurmikon. Vastaleikatun nurmikon tuoksu on mielestäni kerta kaikkiaan hyvä. Väitän, että hajuaisti on ihmisen aivoissa se aisti, mikä tuo suurimpia muistoja menneestä. Minulle se tuo muistoja vanhempieni saaripaikan nurmenleikkuusta ja ylipäätään siitä, että saa jotain näkyvää aikaan. En osta tänne robottileikkaajaa, täällä nurmikko leikataan Briggs & Stratton ruohonleikkurilla.

Outin istuttamaa, kasvun ihme. Jälleen kerran.

Outin istuttamaa, kasvun ihme. Jälleen kerran.

Hirsimestari Tuure ja Råmossan porukka (tytär, poika ja minä) olemme rakentaneet taas uutta. Tuuren selkeällä opastuksella on syntynyt uusia penkkejä ja kunnostettu mm. paljua. Hirsimestarin ja minun yhteistyö on saumatonta. Työ kulkee selkeästi eteenpäin, laatu on hyvää ja minä opin koko ajan lisää. Korostan sanaa mestari, itse olen siis 52-vuotiaana oppilas. Ja ylpeä siitä. Lupasin tehdä Tuurelle "man caven" seinään ripustettavan työtodistuksen, yleisarvosana tulee olemaan kiitettävä.

Viisi metriä pitkä penkki, 100% omasta puusta.

Viisi metriä pitkä penkki, 100% omasta puusta.

Ensi viikolla tulee taas ryhmä tilalle läntisen yhteistyökumppanimme Seikkailulaakson kanssa. Julkistamme myös uuden yhteistyökumppanin idän suunnassa lähiaikoina, monipuolista kalastusta tarjolla. Juuri nyt kova tuuli koettelee talon seiniä ja sauna hiipuu saunomisen jälkeen. Markun ja minun kirjaprojekti on siirtynyt siihen vaiheeseen, että kolmannen painoksen kirjoista ei montaa ole jäljellä. Kysyntä yllätti meidät ja palaute on ollut rohkeaa. Kiitämme kirjan ostajia.

Utsjoelle on luvassa lunta, lohta on tullut Tenojoesta hienosti. Vallen Lomakylän ravintola Deattnun kesän avajaiset ovat perjantaina 10.6. (www.holidayvillagevalle.fi).  Tervetuloa!

Jussi Jaakkima

Iloal/Utsjoki