Hyvää juhannusta!

Nyt on vihreää ja vehreää. Kasvun rajuus näin keskikesällä aina yllättää. Huhtikuun lopussa istutettu uusi nurmikko on täysin valmis ja kasvimaat työntävät meille lähiruokaa. Perunat eivät vielä ole valmiita, eilen kokeiltiin ja ovat vasta peukalonpään kokoisia. Nyt saadaan juhannuspöytään salaatit, tillit, persiljat, raparperi, ruohosipuli ja yrtit omasta takaa. Hyvä näin!

Tämän pöydän ääreen mahtuu, taustalla uusi nurtsi.

Tämän pöydän ääreen mahtuu, taustalla uusi nurtsi.

Tänään alkaa laumamme vaiheittain kokoontumaan juhannuksen viettoon. Viimeisenä sotilas huomenna juhannusaattona. Sitten onkin kaikki pedit taas käytössä. Edessä on uskoakseni melkoisen elävä juhannus, pari eläintä vielä lisäksi. Tulee kovat tikka- ja mölkkykisat!

Lähiruokaa.

Lähiruokaa.

Olen viettänyt lapsuuteni kaikki juhannukset täällä Ilolassa. Koko suku kokoontui yhteen jonkun sukulaisen rantapaikkaan. Päivällä kokoonnuimme setäni Martin luokse, jossa tätini valmistivat karjalanpiirakoita, sekä karjalanpaistia leivinuunissa. Juhannuksen viettoon kuului perinteinen sauna, jumalaton kokko ja myöhemmin miehet pelasivat raminaa. Isäni Erkki valmisti juhannuksen erikoisensa eli rusinoita, pähkinöitä ja lakritsaa sekaisin. Nuoriso teki mitä päähänsä sai. Kiipesimme serkkujen kanssa kalliolla, hypittiin uimaan, sukellettiin ennätystä ja mitä nyt keksimmekään. Sain pikkupoikana ison tikun sormeeni. Mummoni Tyyne otti pojan viereensä ja kaivoi tikun pois Mora puukollaan. Ja matka jatkui taas.

Nyt on vielä rauha ja lähdetään keskustaan ostamaan Outin lähettämän tarkan listan mukaisia ruokia. Jämptiä hommaa. Viime viikko oli vilkas tapahtumien suhteen. Suuri yritysryhmä, talkoot ja päälle vielä pojan ja kavereiden lanit (suomeksi 48 tunnin pelihelvetti). 

Utsjoella on ollut kylmä ja raikas sää. Tenojoen vedenpinta on taas nousussa ja lohensaanti on ollut poikkeuksellisen hyvää. Erityisesti noin kymmenen kilon lohia on tullut mukavasti. Ravintola Deatnussa Vallen Lomakylässä on mukava katsoa lohestusta ja pyytää kokkia valmistamaan saaliin ateriaksi. Samalla voit ostaa kirjamme Yksi soutu, yksi elämä baaritiskiltä. Myös Saariselän Partioaitassa on kirjaamme saatavilla. Myyntivarastomme on nyt loppu, kaikki menivät. Kiitos ostajille! Lisää kirjoja saa kustantajaltamme Mediapinta Oy:stä suoraan.

Hyvää ja turvallista juhannusta!

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki