Niin se on miltä se näyttää.

Olen lukenut ja tutkinut paljon UKK:ta vuosien varrella. Lisäksi asiakaskohtaamisen laatu ja asiakaspalaute ovat lähellä sydäntäni. Olen jopa tehnyt UKK-aiheisen tietovisan erääseen yritystapahtumaan. Kekkosella oli mielestäni oivia ajatelmia sekä sanontoja. Otsikon sanonta "niin se on miltä se näyttää", tuli mieleeni tänään vahvasti. Meillä oli noin 30 hengen yritysryhmä tilalla, mihin olimme huolellisesti valmistautuneet. Uusia penkkejä on rakennettu, nurmikko kasvatettu, lippu salossa ja paikat tip top kunnossa. Kokoontumispaikoilla riittävä määrä virvokkeita ja tuoreita hedelmiä. Paljon yksityiskohtia pitää olla kunnossa, jotta vieraat saavat puitteet onnistuneelle tilaisuudelle. Asiakaspalaute on totuus eli se, mitä asiakas itse kertoo kokemuksestaan. Sitä ei voi muuksi muuttaa tai selittämällä parantaa. Ja tärkeintä: maine on sitä, mitä muut puhuvat meistä. Ei se, mitä me itse puhumme tai kerromme.

Muistan keväällä, kun annoimme Outin kanssa kihlajaisreissullamme eräässä pohjoisen hotellissa asiallista palautetta aamupalan nahistuneista kasviksista ja rikkinäisestä paahtimesta. Ennenkuin sain lausetta loppuun minulle kerrottiin, miten väärässä olen ja sen lisäksi, että asiakaspalaute pitää antaa pahviseen palautelaatikkoon ravintolasalissa. Seisoimme 8 metriä keittiöstä ja 15 metriä ravintolasalista. Aivan loistavan upea esimerkki siitä, miten palautteen vastaanotto on taitolaji. Tyttäreni nauroi syystä minulle kun ostin aivan liikaa mandariineja vieraillemme. Okei, niitä jäi reippaasti yli. Toisaalta olisi ollut kurjaa, jos olisimme saaneet palautetta, että hedelmät loppuivat kesken. Mandariinit ovat kuitenkin ihan jees makuisia ja tosi terveellisiä! Vaikka niitä kieltämättä pirusti jäikin yli.  

Lauantaina meillä on pitkospuutalkoot (saadaan syötettyä mandariineja porukalle) ja taas porukkaa tulee kuin pipoa. Laskin karkeasti, että tällä viikolla täällä on vieraillut tai tulee vierailemaan yhteensä noin 60 - 70 ihmistä. Minusta se on kyllä aika paljon, kun asuu tässä hirsitalossa keskellä synkkää metsää. Kesä on nyt reippaasti aikaansa edellä ja se näkyy erityisesti eläinten poikasten koossa. Suuri osa linnunpoikasista on jo lentokykyisiä ja varmaankin osa linnuista tekee nyt toisen poikueen.  Lammessa on suurikokoisia nuijapäitä tuhatmäärin. Jäniksiä on nyt myös paljon liikkeellä. Kuhinaa riittää. Niin ja Susi-kissamme vaan laihtuu, kun ei malta tulla sisään edes nukkumaan. Myyriä ei näy, ne on syöty.

Utsjoella on hieno lohestuskesä, johtuen lohen aikaisesta noususta Jäämereltä Tenoon. Hienoja saaliita, kertakaikkiaan. Ravintola Deattnun alku Vallen Lomakylässä on ollut lupaava, keittolounasta saa klo 12.00 lähtien ja myöhemmin ala cartea. Joenpuoleinen uusi terassi on myös valmis. Takaan, että yksi Suomen vaikuttavimmista näkymistä ruokailla ja nauttia vaikka lasillinen. Huom! Utsjoen uusi kylälehti on juuri ilmestynyt, voit katsoa myös netistä Kylätalo Giisan facebookista /utsjoengiisa. Siellä on mm. kerrottu, että kirjaani Yksi soutu, yksi elämä (kuvat Markku Lilja) voi ensi lauantaista eteenpäin ostaa ravintola Deattnusta. Kunhan Markku saa toimitettua kirjat perille, juna lähti näet juuri Tampereelta kohti pohjoista. Niin ja korotettu painoskin on nyt loppuunmyyty eli Markun kanssa emme voi toistaiseksi myydä suoraan kirjoja. Kirjan voi ostaa kuitenkin suoraan kustantajalta www.mediapinta.fi tai nettikirjakaupasta booky.fi. Tällä kertaa ei tapahtunut varastossa sitä fish ilmiötä eli first in and still here.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki