Kuhinaa lammella.

l

Pahoittelen lukijani, että on ollut taukoa blogissa. Tulin juuri Utsjoelta ja kevät on täällä metsässä kiireistä aikaa. Ei millään haluaisi olla yhtään ylimääräistä istumassa sisällä. Utsjoella mennessä oli kevättalvi ja lähtiessä kevät. Muutos oli huikea. Olen tehnyt monen monta reissua ylös, mutta tämä oli hienoin ja monipuolisin ikinä.

Lammella kuhisee. Sadat rupisammakot kutevat ja uiskentelevat jääkylmässä vedessä. Tulee mieleen, että missä ne lymyävät kesäisin? Silloin niitä ei näy. Ahven kutee ja katiska on täynnään pulskaa kalaa. Lisäksi telkkäpariskunta pitää soidinmenojaan. Näyttää taas siltä, että eivät jostain syystä pesi, vaikka on uusi ja hieno pönttö rantapuussa. Kumma homma. Vedenpinta on korkealla, kaksi puroa laskevat viimeisiä sulamisvesiään lampeen.

Linnuista kovinta meteliä pitävät nyt kurjet, metelöivät lähipelloilla kunnolla ja nauttivat olostaan. Eilen kuulin Myllykylänjärveltä ensi kertaa kuikan aavemaista huutoa, tästä on sinne linnuntietä matkaa parisen kilometriä. Lehtokurppa lentää lentoaa talon yläpuolelta iltaisin ja kurnuttaa. Käki kukkuu kuusikossa ja tiltaltti toistaa yksitoikkoista lauluaan. Vielä odottelen mm. västäräkkejä ja pääskyjä.

Pihatyöt ovat nyt valmiit, talon eteen perustettiin nurmikko. Samaan aikaan kasvimaiden multa vaihdettiin ja nyt aloitamme kevätkylvöt tulevina pyhinä. Lähiseudun maanviljelijät valmistelevat pelloille pääsyä. Vesakoiden raivaustyöt jatkuvat ja ensi viikolla saadaan järeää puutavaraa pitkospuiden tekoon. Myös parin vuoden halot, reilut kymmenen kiintokuutiota pitää saada ulos kasoihin kuivamaan toukokuun aikana. Tuntuu, että puuhaa on joka puolella. Tilan luottomies Tuure tuo uuden lehtikuusisen pihapöydän, pitää saada paikat kuntoon kevään ja kesän tilaisuuksia varten. Parhaimmillaan on 30 vierasta samaan aikaan paikalla. Onneksi tytär ja poika tulevat kesäksi hommiin.

Susi kissa metsästää nyt työkseen ja tulee välillä rättiväsyneenä sisään nukkumaan. Katselin eilen kun se leikitteli taas käärmeen kanssa. Kirjamme Yksi soutu, yksi elämä tulee pian painosta. Jännittävää kuulla lukijoiden kommentteja! Toinen painos otetaan pian, myynti on ollut odotettuakin kovempaa.

Vielä pari sanaa Utsjoesta ja pohjoisesta huhtikuussa. Minuun teki suuren vaikutuksen vuodenajan muutoksen valtava nopeus. Koimme Outin kanssa tunturien jäätävän tuulen, lumipyryn, vesisateen, Jäämeren tuoksun, kevätauringon kirkkauden, sulavat ladut, aamuisen laskettelun autiossa rinteessä ja lumikenkäilyn yöpakkasen jäljiltä.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki