Arktika muutto parhaimmillaan.

Nyt toukokuussa Suomenlahtea ja sen rantoja pitkin muuttaa satojatuhansia hanhia kohti Pohjoisen Jäämeren rantoja. Täällä arktika näkyy ja kuuluu. Talon ylitse lentää satojen lintujen auroja lännestä päin. Nyt kun kelit taas ovat poutaiset, ne lentävät korkealla. Niillä on vielä pitkä matka edessään. Metsän linnuilla on nyt pesimäpuuhat kiivaimmillaan, västäräkit edelleen puuttuvat. Kummallista kyllä ja ehkä jopa surullista. Nuijapäiden armeija lammessa on hämmentävä, niitä on paljon. Jos ottaa ämpärillisen vettä, on pelkästään siinä niitä piruja kymmeniä. Olen laittanut rantaa muutenkin kuntoon ja tänään lapioitiin rannasta kottikärryllinen maatunutta turvetta. Ja koira jäi kiinni mätien ahventen syömisestä, uskon että meni viesti perille. Cockerit syövät käytännössä melkein mitä vain, pitää antaa Siirille matolääkettä. Sekin on koirani herkkua, siis matolääke.

Tyttäreni aloitti kesähommat sunnuntaina. Ollaan saatu jo nyt paljon aikaan. Korjattu, siivottu ja laitettu paikkoja kuntoon. Lisäksi Visit Finlandilla nyt myynnissä Seikkailulaakson ja Råmossan yhteinen tuote, Nature by Senses. Käypä vilkaisemassa sivultamme kohdasta palvelut tuotekuvaus. Paljon on saanut tehdä töitä ja uskoa omaan tekemiseen, että päästiin tähän. Sivuston kehitystyö jatkuu, pidämme perusrakenteen ennallaan, mutta skarppaamme usealla osa-alueella.

Mikäli lauantaina eli ole kovaa tuulta, saamme ensimmäistä kertaa liikkuvaa kuvaa otettuna pienoishelikopterista. Lauantaista on tulossa varsin mielenkiintoinen päivä. Laskujeni mukaan noin viisitoista henkilöä tilalla aamupäivän. Saksalaisia ja yksi italialainen vieras tutustumassa Uudenmaan kohteisiin ja lisäksi oma tukijoukko. Ruokana Gerogen(www.zum.fi) tekemiä Ilolalaisesta hirvenlihasta tehtyjä hamppareita lisättynä kuusenkerkkäsalaatilla. Laitoimme tänään kolmeen koivuun mahlankeräimet, kausi on mahlan osalta kuitenkinjo ohitse.

Jostain syystä keväiset valoisat päivät menevät valtavalla vauhdilla eteenpäin. Tekemistä riittää joka puolella. Ensi viikolla tulee pitkospuutarpeet ja kohta tulee taas valtava kasa halkoja puuliiterin eteen. Tehtiin tyttären kanssa työlista kesäksi, siitä tuli pitkä. Onneksi poika tulee kesäkuussa apuun. En muista milloin on ollut näin kiva kevät. Paljon on tapahtunut omassa henkilökohtaisessa elämässäni, tosi suuria asioita ja vihdoin ovat lähteneet Råmossan hommat askel askelaalta eteenpäin. Ensi ja seuraavan viikonlopun aikana täällä käy viitisenkymmentä ihmistä. Ja arkena normijuttuja siinä välissä. Ei käy aika pitkäksi eikä tylsäksi. Aikanaan eräs tuttu oli huolissaan, että erakoidunko tänne. Vastaus on kielteinen, vaikkakin totta puhuen tammikuussa ei ovi kyllä tiuhaan käy.

Utsjoella alkoi tänään yötön yö. Suophajävren SKS tukikohdassa on voimakas remontti käynnissä. Tenojoen lohestus alkaa paikallisille 20.5. ja ei paikkakuntalaisille 1.6. Vallen Lomakylässä on vielä jonkin verran tilaa kesäksi, käy sivustolla www.holidayvillagevalle.fi

Seuraava blogin päivitys keskiviikkona 25.5. Tytär tuli juuri tallilta ratsastamasta kotiin, ajattelin mennä kymmeneltä nukkumaan.

Kevätkesän terveisin,

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki

ps. kirjan painosmäärää lisättiin, nyt noin kaksisataa kirjaa myyty. Näin se menee.