Kesän jälkeen on vaihteeksi tulossa kevät.

Reilu viikko on ollut Ilolassa kesä. Metsässä tämä tarkoittaa samalla äärimmäistä kuivuutta, nyt ei avotulta tulisi mieleenkään sytyttää. Uutta nurtsia saa kastella päivittäin, puhumattakaan kasvimaista ja erinäisestä määrästä yrtti- ja kukkaruukkuja.  Lammen pinta laskee ja vesi täyttyy nuijapäistä. Nyt olisi helppoa olla kala, ruokaa piisaa. Juuri äsken laskeutui lammelle laulujoutsenpariskunta. Muutoinkin pääosa lintulajeista on saapunut, viimeisimpänä haarapääskyt. Tosin tervapääskyjä en ole vielä nähnyt. Västäräkit ovat vähentyneet roimasti, lienevätkö jääneet eurooppalaisiin verkkoihin ja ansoihin. Asia, jota en kyllä ymmärrä. Niinsanotut eurooppalaiset sivistyskansat eli Ranska ja Italia edelleen pyytävät valtavia määriä pikkulintuja ruoaksi. Harmi, etteivät kaikki linnut voi talvehtia Suomessa.

Aamulla keli oli muuttunut ja lämpötila laskenut kymmenisen astetta. Tapani on aloittaa päivä koiran kanssa postilenkillä ja tänään kävin tervehtimässä naapurin vanhaa rouvaa. Hän oli jälleen muuttanut kesäksi Ilolaan. Rouvan tietämys kasvimaan hoidosta on parasta a-luokkaa. Opinpahan taas lisää mm. perunan istutuksesta. Tiesitkö, että siemenperunat kannattaa keväisin kääriä mullan kanssa sanomalehtiin ja laittaa vaikka parvekkeelle? Kun käärön avaa on sisällä terhakka perunantaimi, jonka voi suoraan istuttaa maahan. Multaan pitää sekoittaa hevosenlantaa(Ilolasta sitä löytyy!) ja hiekkaa. Maa pitää kastella lämpimällä(!) vedellä ja ei muuta kuin odottamaan, että varhais-Timot kasvavat. Kätevää, eikö totta. Eilen tein perinpohjaisen korvasienipaikkojen tarkastuksen ja sainkin puoli korillista tätä suurta herkkuani. Nyt nämä myrkyllisetsienet ovat uuninpankolla kuivumassa. Vaikka sienet kuivaa, keitän ne kuitenkin vielä varuiksi kolmeen kertaan ennen syömistä.

Tällä viikolla aloitan uuden hallitushommani eräässä Porvoon kaupungin tytäryhtiössä. Se on nyt kolmas hallituspaikkani, ehkä vielä yksi lisää ja riittää. En millään viitsisi enää palata samaan kiireen tuntuun kuin aikanaan pankkihommissa. Nordea oli minulle pitkäaikainen ja erinomainen työnantaja, erityisesti opin miten merkittävää on asiakaskohtaamisen laatu. Luin eilen Råmossan asiakkaiden antamaa palautetta ja minulle tuli olo, että olemme tässä onnistuneet. Sain eilen jälleen kortin eräältä japanilaiselta vieraalta, he olivat täällä vuosi sitten. Hän edelleen palaa niihin muistoihin, joita sai suomalaisesta luonnosta. Skottilaiset toimittajavieraat lähettivät kiitoksiaan. Näistä seikoista tietää, että me Råmossa Lodgen porukka olemme oikealla tiellä. Katsotaan mitä tuumaavat ensi viikolla tänne saapuvat saksalaiset matkanjärjestäjät. 

Istun tässä tuvan suuren pöydän ääressä ja katselen ulos. Alkukesän vihreys vangitsee katseen. Susi nukkuu sohvalla, ollut taas yön ulkona. Siiri tuhisee takan vieressä. Kun aikanaan tein päätökset tehdä muutokset omaan elämääni sanoi ystäväni viisaat sanat. "Jussi, käännä suuret kivet ensin. Sitten vasta pienet". Nyt on tullut aika keskittyä niihin pienempiin kiviin ja sen takia istutin eilen kolme uutta yrttiä ruukkuun. Minulla ei ole enää aavistustakaan mitä ne ovat, istutin ne ihan vaan Outin mieliksi.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki