Kevät rientää eteenpäin.

Viimeisen viikon aikana on kevät tullut kohisten tilalle. Linnuista peipot ovat vallanneet taas lähimetsät ja uroslinnut laulavat kuuluvaa keväistä reipasta lauluaan. Laululla on kaksi merkitystä. Ensinnäkin se houkuttelee naaraspeippoja ja kertoo toisille uroksille reviirin rajat. Selkeää hommaa. Kurjet tulivat viime viikolla, ne pesivät läheisen pellon ojan varressa ja käyvät lammen rannalla soitimella. Erityisesti iltaisin niiden ääni kuuluu valtavan kauas. Eilen laskeutui kaksi laulujoutsenta jäälle ja pariskunta käpytteli lammen pieneen sulaan uimaan. Nämä erämaiden linnut ovat todella arkoja, toisin kuin kyhmyjoutsenet. Oli hauska seurata kun ne lähtivät jäätä pitkin juosten lentoon, painavia lintuja! Hiirihaukat tulivat viikonloppuna ja kirkuvat taivaalla, sekä liitelevät. Hiirihaukkojen taito leijailla ilmassa on huikea. Eräänä iltana huuhkaja huhuili, sen ääni kuuluu myös kauas hiljaisessa illassa. Kiurut ovat saapuneet ja töyhtöhyypät parveilevat pelloilla. Odottelen västäräkkejä, niistähän jäi viime keväänä pääjoukko saapumatta Suomeen. Syynä oli muuttoaikaan sattunut kylmä sääjakso Suomessa.

Nisäkkäistä tuli mielenkiintoinen havainto. Pääsiäistä ennen asteli karhu Ilolaan. Se nähtiin meidän roskakatoksella ja Otso käyskenteli talojen vieritse naapuritilan pihamaan poikki. Kontio oli herännyt ennenaikaisesti talviuniltaan lumiseen maisemaan, ollut varmasti kova nälkä. Kävin seuraavat päivät lähimetsät lumikengillä kävellen lävitse jälkiä etsien, mutta karhu oli jatkanut matkaansa ruokaa etsimään. Nyt on tässä aivan talon läheisyydessä nähty Ilves kaksi kertaa, suden jäljet ja nyt viimeksi karhu. Ahma vielä puuttuu ja kaikki Suomen suurpedot olisi bongattu. Kettua, mäyrää ja supikoiraa ei lasketa mukaan. Hirvet ovat rohkaistuneet edelleen ja lähin jälki löytyi 15 metriä talon nurkasta. Nyt muuten paraikaa kuuluu kurkien kova meteli ulkoa.

Toissapäivänä oli kokousryhmä aamusta iltaan paikalla. Tilat toimivat hyvin ja keli oli mahtava. Palaute oli äärimmäisen mukavaa kuultavaa. Päivällä teimme ryhmän kanssa luontokävelyn kallion laelle ja rantaan. Uutena kevään havaintona oli sitruunaperhonen. Myös käärmeet ovat heränneet. Sen tiedän siitä, että kissa Susi kissa on tappanut kaksi kyytä ja syönyt niiden päät ja hännät pois.

Tilalla on ollut käynnissä hakkuut ja nyt on vielä puunajo käynnissä. Hakkuista suurin osa on kuusta ja osasta tehdään rakennuspuuksi järeää pitkospuulankkua. Kevättyöt ovat alkamassa eli halkohommat, kunnostustyöt ja pihan uusimista. Kohta lähden hirsimestarin pajaan katsomaan uuteen järeään ulkopöytään tarveainetta. Paikat pitää olla tip top kun toukokuussa tilalle saapuu saksalaisia matkajärjestäjiä ryhmä.

Kirjani Yksi soutu, yksi elämä julkistus lähenee. Ennakkokysyntä on ollut hyvää ja kohta suoraan myymämme erä on myyty. Laita viestiä, jos haluat tilata kirjan. Hinta 30 euroa + postikulut. Kirjan kuva-aineistoa(kuvat luontokuvaaja Markku Lilja) vielä lisättiin viime metreillä. 8.4. ilmestyy tuore Jaakkiman Sanomat, missä on Råmossan tilasta ja minusta juttu.

Nyt kävi aurinko paistamaan ja polttelee lähteä taas ulos. Utsjoella sataa räntää ja on korkeat hanget. Soittelin sinne juuri äsken.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki