Miksi tulla metsään vuoden pimeimpänä aikana?

Siiri laavulla.

Siiri laavulla.

Helsingin Slushissa nähtiin mitä ennakkoluulottomuus, kova työ ja korkean tason substanssi merkitsevät. Tuloksena loistavan palautteen saanut Slush tilaisuus ja jatko-osat järjestetään ympäri maailmaa. Slush eli loska ja marraskuinen pimeys eivät pahasti haitanneet tilaisuutta. Tervetulojulisteen slogan jää elämään omaa loistavaa eloaan: "Nobody in their right mind would come to Helsinki in november. Expect you, you badass. Welcome". Siitä on sanottu, että se on todennäköisesti paras koskaan tehty juliste turisteille ikinä. Ja teksti oli muuten erään vapaaehtoisen talkoolaisen tekemä. Monessa kielessä ei edes ole sanaa talkoot, meilläpä muuten on!

Siiri pitkospuilla.

Siiri pitkospuilla.

Mutta miksi tulla metsään, ei siis Messukeskuksen valoihin pimeänä talvipäivänä? Minäpä kerron. Olin eilen huono isäntä koiralleni, Siiri joutui olemaan pitkän päivän yksinään. Itse huitelin pääkaupunkiseudulla kraka heiluen (luit oikein, ei tapahdu usein). Tänään sitten olin kunnon isäntä. Heti aamusta mentiin vielä hämärässä tarkastamaan hakkuiden jäljiltä viimeiset puupinot. Oli hiton liukasta ja nauratti, kun luistelin nastakengillä ja sauvoilla pitkin jäistä tietä. Ei vauhti kuulkaa sokaissut. Päivän työhommelien jälkeen mentiin vielä koiran kanssa laavulle tarkastamaan tonttutilanne ja käveltiin lyhyt luontopolku. Susi kissa seurasi meitä hiljakseen.  Mietin siinä talsiessa, että miksi talvinen metsäkävely on niin rauhoittavaa. Edelleenkin, vaikka teen sitä päivittäin. Äänet kuuluvat selvästi. Kuulin korppien huudot jo kaukaa, ovat selkeäsanaisia lintuja. Jään vavahtelun ääni on hätkähdyttävää, erityisesti jos satut olemaan keskellä jäätä. Siis äänet ovat selkeitä ja kuuluvat kauas. Mitä muuta. Valo ja värit.  Valkoisen, vihreän, ruskean ja harmaan värejä on lukuisia. Ei mitään kirkasta, vain hailakoita, kuitenkin omalla tavallaan vahvoja sävyjä. Erityisen kaunis on se hetki kun aurinko sattuu matalalta värjäämään lumiset männyt keltaiseksi. Minulle se tuo aina heti silmänräpäyksessä muistoja Lapista. Tuoksut. Talvella on harvoja tuoksuja, toisaalta ne erottaa vahvasti. Tänään jäi erityisesti mieleen kuusista muodostuvan tukkipinon pihkan tuoksu. Se on voimakas! Myös nuotion ja savun tuoksu on huumaava talvisin. Talvella aistit kylmän, lumen ja jään. Tasapainoaisti on kovilla liukkauden takia.

Siiri laiturilla.

Siiri laiturilla.

Råmossa Lodgen tarjoamat palvelut tukeutuvat ympäröivään luontoon, aisteihin ja tarinoihin. Talvinen kävely eräoppaan kanssa luonnossa, rohkeat tulet rannalla, Utsjoen poronnahkojen kosketus istuimissa, kuuma Erkin glögi juomana ja Ilolan palvattua peuraa leivän päälle. Puulämmitteinen sauna, palju ja maittavaa ruokaa takkatulen ääressä. Mielestäni mainioita syitä tulla metsään vuoden pimeimpänä aikana, eikö totta?

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki