Kolmekymmentäkuusi minuuttia.

Väriä harmaudessa.

Väriä harmaudessa.

Niin monta minuuttia päivä vielä lyhenee. Aamusta enää 13 minuuttia ja illasta 23 minuuttia. Pimeys ja harmaus vaikuttavat meihin, osalla se masentaa ja vie puhdin. Olin viime tammikuussa Utsjoella kaamoksessa ja yli 40 asteen pakkasessa. Sanonpa, että illat olivat välillä tosi pitkiä. Lyhyt valoisanaika oli sinertävä ja ulkona näki hyvin puuhailla. Toki tuo pakkanen teki sen, että ei kovasti voinut hikoilla. Muistan, kun jouduin ottamaan rukkaset hetkeksi pois. Sormet jäätyivät heti. Viime päivinä on lumen sulaminen vienyt valoisuuden metsästä. Lämmön ja sateen vaikutus on nopea. Muutamassa päivässä lumet sulivat ja järvi tulvii. Metsässä paraikaa käynnissä olevat hakkuut hankaloituivat, koska jäätynyt maa suli. Nyt odotetaan sopivia pakkaskelejä, että saadaan korjuukone metsään. Ajattelin istuttaa hakkuaukkoon lehtikuusia, ne ovat mielestäni erityisen kauniita puita ja muuttavat maisemaa. Erityisesti syksyisin kun neulasiin tulee "ruska". Syksyisen metsän valopilkkuja.

Viime lauantain satoa.

Viime lauantain satoa.

Metsän eläimistö on nyt pikkuhiljaa lajistoltaan vähäisimmillään vuodessa. Valkohäntäpeurat vierailevat säännöllisesti ruokintapaikalla. Alkuillasta tulee emä kahden vasan kanssa. Myöhemmin tulee suurisarvinen ja komea pukki. Kiva katsoa riistakamerasta niiden touhuja. Muutoin nisäkkäitä näkyy nyt vähän, lähinnä jyrsijöitä ja oravia. Rusakoita havaitsee peltojen aukeilla, valkoiset metsäjänikset ovat nyt mustalla maalla visusti päivät piilossa. Linnuista eniten näkyy eri tiaisia, korppeja, naakkoja, närhiä, harakoita ja kylällä varpusia. Sunnuntaina meni vielä joutsenparvi kohti etelää, ovat myöhässä.

Vielä on muutama joulunajan tilaisuus tulossa, mutta ajatukset ovat jo pitkälti ensi vuodessa. Paljon tulee tapahtumaan sekä omassa elämässä, että täällä metsässä. Tammikuussa keskityn uuteen kirjaani "Kohtaaminen Jäämeren rannalla". En osaa näköjään kirjoittaa kuin tammikuussa.

Utsjoella Lomakylä Vallen hotellihanke on loppusuoralla ja ensimmäinen ryhmä saapuu joulukuun alussa. Mielenkintoinen projekti Suomen ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa. Tervetuloa käymään, ravintola Deatnu on auki päivittäin.

Jussi Jaakkima

Ilola - Utsjoki