Utsjoella täysi talvi ja Ravintola Teno on avattu.

Rajasilta Tenon ylitse.

Rajasilta Tenon ylitse.

Ilolassa on jälleen varamiehitys päällä ja talven lumityöt ovat alkaneet. Tulin tänne Utsjoelle lauantaina ja tavattiin Markun kanssa perinteen mukaisesti Rastigaisan aulassa. Näin kaamosaikaan ajomatka Rovaniemen juna-asemalta tänne Utsjoen keskustaan on pysähdyksineen noin 7 tuntia ja 500 kilometriä. Vakiopysähdykset ovat Sodankylän ja Saariselän Neste asemat, Suutari Sepon eräliike Inarissa, Ivalon S-market ja Neljän Tuulen tupa Kaamasessa(porokeitto). Matkalla oli osittain hiton liukasta ja jonkin verran poroja tien poskessa. Mielenkiintoinen tilanne oli Lihavakalajärvistä 40 kilometriä pohjoiseen, keskellä tietä kaksi suurta hirveä. Onneksi Jeepissä on tripla lisävalot, jotka valaisivat otukset ajoissa.

Pyhä tunturi Norjassa, Rastigaisa.

Pyhä tunturi Norjassa, Rastigaisa.

Sunnuntai-iltana menimme Markun kanssa syömään ensi kerran Ravintola Tenoon. Salissa oli lisäksemme viimeistä lomailtaansa Utsjoella viettämässä 14 saksalaista turistia. Jututin useimmat heistä ja palaute oli tyrmäävän positiivista. He olivat käyneet tunturijärvellä pilkillä, poroajelulla tunturissa, Jäämeren retkellä,  huskykoira safarilla, yöllisellä revontuliretkellä ja kodalla syömässä illallista. Tänään katsoin läpi kirjalliset palautteet, keskiarvo 4.7 asteikolla 5 - 1, viisi oli paras arvosana. Olemme onnistuneet Holiday Village Vallessa asiakaskohtaamisen laadun suhteen. Asiakkaat arvostavat erityisesti Vallen perheen ammattitaitoista otetta ja vahvaa paikallisuutta. On ilo olla mukana rakentamassa aitoja korkean palvelutason lomakohdetta Suomen pohjoisempaan kuntaan! Jos jokin Suomessa on kasvamassa, on se ulkomaalaisten matkailijoiden määrä. Illan kruunasi isännän Petterin ex tempore joiku esitys .

Ravintola Teno!

Ravintola Teno!

Nyt pakkanen kiristyy. Lähdin aamulla kahdeksan aikaan ajelemaan kohti Vallen Lomakylää ja Jeepin pakkasmittari näytti 27 astetta. Onneksi olen varautunut pakkasiin ja tankannut pohjoisen arctic diesel laatua, auto on varustettu kiinteällä akkulaturilla ja peitän viltillä konepellin kun lohkolämmitin on päällä. Pysyy lämmöt konepellin sisällä. Pohjoisen pakkasessa on pohjoisen niksit. Ostin muuten Suutari Sepolta Ivalosta puolalaiset saappaat, mitkä kestävät 60 astetta pakkasta. Ennuste lupaa tänne keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi jyrkkää pakkasta, voi olla lähempänä 40 astetta. Osataan sitä sitä Puolassakin valmistaa korkean tason huipputuotteita. Vai mitä?

Minun työni oli sytyttää takka.

Minun työni oli sytyttää takka.

Retki jatkuu täällä Utsjoella. Huomenna aloitamme Vallen hallituksen kokouksen heti aamusta ja siinä menee rattoisasti aamupäivä. Perjantaina on kuvauspäivä pakkasen lauhtuessa. Markku kuvaa mm. poroajelua, ravintolaa ja katsotaan jos näkyy revontulia. Lisäksi pitää tavata hieno paikallinen ystäväni Lukkarin Eki. Eki lähetti minulle jouluksi Jaakkima perhon, sillä onkin saatu 12 lohta Tenosta.

Ravintola Tenon baari.

Ravintola Tenon baari.

Kaamos täällä ylhäällä ei tarkoita, että päivällä olisi pimeää. Eilen kävimme Karigasniemellä ja ilma oli loistava. Kalastajan majatalon uusi hotelli avataan maaliskuussa.  Oli kova pakkanen, kirkasta ja tyyntä. Päivällä ei todellakaan ollut pimeää. Aurinko kuultaa taivaanrannan ja tunturien takaa. Se valaisee maiseman. Tammikuun 16 päivä aurinko nousee ensi kertaa yli horisontin.

Asumme taas tässä kylän keskustassa Nilla Tapiolan paritalon puolikkaassa. Mukava huoneisto ja palvelut kävelymatkan päässä. Kylätalo Giisa on tuossa tien toisella puolella, mainio kylän keskuspaikka. Illalla taidamme käydä Suomen toiseksi pohjoisimmassa baarissa eli Rastigaisassa katsomassa lätkämatsia. 

Pohjoisessa on hienoa olla myös tammikuussa, tervetuloa! Otahan yhteyttä.

Jussi Jaakkima

Utsjoki/Ilola