Nyt on talvi metsässä.

Susi kissa ei malta olla seuraamatta lumesta huolimatta.

Susi kissa ei malta olla seuraamatta lumesta huolimatta.

Palasin eilen Utsjoen reissultani ja päästin varamiehityksen kotiin.  Palkaksi toin tapani mukaan Utsjoen poroa. Talvi on totisesti saapunut tänne Ilolaan ja metsään. Ensimmäiseksi aloitin tuvan valtavan takan lämmityksen, nyt sen muuri hohkaa taas lämpöään. Lämpötila nousi muutamassa tunnissa kuudella asteella sisällä. Se kertoo varaavan takan lämpövoimasta ja takan lämpö onkin pehmeää. Täysin erilaista kuin sähköisten lämpöpattereiden tuottama kuiva lämpö. Puuta menee kiitettävästi, joka päivä pari korillista sekapuuta. Kuusta ja koivua, räiskettä kuusesta ja tiukkaa lämpöä koivusta. Jos lämmittää pelkällä koivulla takka lämpenee liian nopeasti kuumaksi, ainakin omasta mielestäni. Susi kissa ei pahasti näin lumella ulos mene. Paitsi jos sattuu olemaan ulkona kun menemme koiran kanssa rantaan, silloin se ei malta jäädä matkasta. Nostelee tassuja ja kipittää kauheaa vauhtia hangessa. Utsjoella muuten oli Vallen perheen valtavan karvapeitteen omaava kissa ulkona myös kovimmilla pakkasella. Pörröisin kissa mitä olen kuunaan nähnyt!

Suomen kaunein tie Utsjoen keskustasta Karigasniemeen, alhaalla Teno ja taustalla Rastigaisa Norjan puolella.

Suomen kaunein tie Utsjoen keskustasta Karigasniemeen, alhaalla Teno ja taustalla Rastigaisa Norjan puolella.

Nyt on tässä pöydällä muutaman viikon kuluttua tapahtuva vakioporukan perinteinen jänisjahti. Laskin karkeasti, että omaa porukkaa on saman verran kuin vieraita. Korkean tason metsäpäivään kuuluu useita eri palasia ja kiireen tuntua pitää välttää ankarasti. Tässä on saanut parin vuoden aikana luotua mainion verkoston ja ydinporukka on kasassa. Yksityiskohdat ja aitous ratkaisevat vieraiden korkean tyytyväisyyden. Nyt alkaa myös työ uusien nettisivujen avaamiseksi keväälle, kun visitporvoo.fi sivusto uusiutuu. Mielenkiintoinen projekti, johon onneksi löytyy lähipiiristä apua ja tukea. Käy katsomassa Utsjoen Vallen lomakylän uudet sivut, www.holidayvillagevalle.fi. Avasimme ne viime viikolla ja palaute on ollut lupaavaa. Kuuleman mukaan Pohjoisen Lapin paras sivusto!

Tänään kävin tapaamassa luottohenkilöitäni Porvoossa, suunnittelija Inkkua ja valokuvaaja Ismoa. Käytiin läpi Ravintola Tenoa(Inkku suunnitellut sisustuksen) ja Ismon kanssa tilattiin meille kattoon projektori. Kohta on tupa täysin valmis ja varustettu vastaanottamaan 12 - 14 henkilön kokousvieraita all inclusive palvelulla. Pakettiin kuuluu vaikkapa eräoppaan vetämä lumikenkäretki ja tulien iskeminen lumiseen maastoon. Kokouskahvit voi juoda porontaljojen päällä rannan nuotiopaikalla. Taatusti erilainen ja rauhallinen kokouspaikka! Ensi viikolla menen Matkamessuille pokkaamaan Laatutonni sertifikaatin. Råmossan toiminnasta löytyy nyt laatukäsikirja!

Kun näet tämän kyltin, tiedät olevasi tosi pohjoisessa!

Kun näet tämän kyltin, tiedät olevasi tosi pohjoisessa!

Vaikka käyn usein Utsjoella on etelään paluussa aina tiettyä haikeutta. Kun katsoo junan ikkunasta aamulla ulos ja näkee kyltit Järvenpää, Kerava, Tikkurila ja Pasila tietää lähestyvänsä "sivistystä". Ylöpäin mennessä odottaa malttamattoma Rovaniemen juna-asemaa ja 500 kilometrin ajoa Utsjoelle. Tällä kertaa reissuun toi erityispiirrettä kova pakkanen, eräänä aamuna mittari näytti 41 astetta. Mielestäni se on jo kylmää. Jeeppi lähti nöyrästi käyntiin ja kulki mallikkaasti kovassa pakkasessa. Lapissa on omat keinonsa autojen kanssa, niitä pikkuhiljaa tässä tulee opittua. Kun kovassa pakkasessa laitat lohkolämmittimen päälle, laita konepellin päälle paksu peitto. Pysyy lämpö pellin alla, toimii! Jalkoihin puolalaiset saappaat, 60 asteen pakkaskestävyys. Päähän karvareuhka ja hanskojen alle silkkikäsineet.

Ilola/Utsjoki

Jussi Jaakkima