Kurjet huutavat.

Heinäkuun lopun suurin muutos metsässä on syvä hiljaisuus. Laululinnut ovat lopettaneet laulamisensa, pesintä on ohitse ja metsä on hiljentynyt. Kurjet kuitenkin huutavat kauaskuuluvaa aavemaista huutoaan metsässä ja pelloilla. Niiden kirkas ja kova ääni kuuluu ympäri päivän, huutavat elämän ilosta varmaankin. Mitään varsinaista syytä ei näiden suurien lintujen huudoille ole, pesintä  on niilläkin jo ohitse. Riemuitsevat siitä, että saavat huutaa yksinään sydämensä kyllyydestä. Välillä tyyninä iltoina kuuluu läheiseltä suuremmalta järveltä myös kuikan yksinäinen huuto. Sukulaissieluja nämä uljaat linnut. Äsken lensi taasen matalalla talon edessä kaksi kurkea ohitseni, käyvät meille näyttäytymässä.

kasvimaa15.JPG

Päivät ovat täyttäneet monenlaiset askareet. Marjoja ja sieniä on poimittu ja kasvimaasta on nostettu satoa. Riistaa hoidetaan ja aloitimme ensimmäistä kertaa myös herneiden tarjoamisen kyyhkyille. Kokeiluna koetamme saada istutettua uutta fasaanikantaa peltoaukeille. Uudet riistapellot ovat onnistuneet erinomaisesti. Vieraita on käynyt ja tänään piipahtaa ystäväni luontovalokuvaaja Markku tilalla. Käymme illemmalla kolmisin katsastamassa myös Paahtimon terassin, Suomen paras Pub. Olen erittäin vahvasti puolueellinen näin sanoessani. Porvoon keskustassa on myös avattu uusi irkkupub Black Rose. Porvoon keskusta on täynnään turisteja, paljon risteilyvieraita Helsingistä.

Tilalle saapuu elokuussa saksalainen toimittaja tekemään meistä saksalaiseen lehteen artikkelia. Olemme valmistautuneet huolella ja nyt ovat arvossaan kielitaitoiset eräoppaamme. Elokuussa jatkuvat erinäiset rakennusprojektit ja valmistautuminen syksyn tilaisuuksiin. Nyt näyttää siltä, että valitsemamme linja panostaa korkeaan laatuun, vahvuuksiimme ja suomalaisiin luontokokemuksiin on oikea. Utsjoella ravintolahanke Vallen lomakylässä etenee vahvasti eteenpäin, tästä vielä lisää toiseen kertaan. Kirjani Yksi soutu, yksi elämä etenee myös. Harkitsemme kääntämistä myös saksan kielelle.

Råmossa kuittaa ja isäntä lähtee uimaan.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki