Kevätkesä on ihmisen parasta aikaa.

Ulkona pauhaa poikkeuksellisen voimakas puhuri, lämmintä on kuitenkin. Kevätkesän luonnon värit ovat vaikuttavat, nyt löytyy vihreälle vahvoja eri sävyjä. Toukokuun koleat säät vaikuttivat puihin siten, että mm. tammella on vasta aivan pienet lehdet. Lisäksi osa linnuista puuttuu täysin, tervapääskyjä olen nähnyt vain muutaman ja västäräkit ovat tosi vähissä. Suomen kylmyys aiheutti muuttolintujen osittaisen jäämisen erityisesti Viroon.  Teeret yhä hautovat, mikä voi olla hyväkin. Tänä kesänä tuskin yöpakkaset tuhoavat poikueita, kuten viime kesänä kävi. Luulen, että tulossa on aivan ennätysvuosi mustikoissa. Valtavia määriä kukintoja! Korvasieniä on jonkin verran, nyt ovat  kuivumassa takan päällä.

Rakennuspuun vetoa metsässä. Ei kannata pysähtyä ihmettelemään. Kuva Markku Lilja, mlphotic.com

Rakennuspuun vetoa metsässä. Ei kannata pysähtyä ihmettelemään. Kuva Markku Lilja, mlphotic.com

Tilalla lappaa tasaisesti porukkaa. Maanantaina oli tilalla nuorten miesten viiden henkilön ryhmä viettämässä toimintapäivää. Aamulla alkuun terveellinen aamupala ja päivän ohjelman läpikäynti. Ryhmä lähti eräopas Samin vetämänä hirvipolulle metsään. Olin Tuuren kanssa hirsilaavun työmaalla vastassa ja hirsimestari Tuure kertoi hirrenveistosta. Tämän jälkeen Tuure opasti miehille veitsenheiton salat, Tuure oli aikanaan saanut oppinsa kuuluisalta suomalaiselta veitsenheittäjältä. Tuure opasti huolella veitsenheiton tekniikan, sekä turvallisuusasiat ja siitä alkoi armoton veisten heittely. Veitset olivat Tuuren ja Samin käsin tekemät, raaka-aineena saksalainen laatuteräs. Laatuteräs oli kotoisin VW kuplan etujousipakasta. Suosimme täällä raaka-aineen kierrätystä! Tiukan kisan jälkeen miehet saivat valita noin 30 puukon kokoelmastani omasta mielestään parhaat retkipuukot. Lopputulos oli varsin vaihteleva, Samin intiaanipuukosta Pohjanmaan kaksoispuukkoihin. Tämän jälkeen syntymäpäiväsankari mönkijän perään ja rannalle. Rannalla nuoret miehet aloittivat vimmatun kalastuksen, tällä kertaa ei saalista. Tiukka tikkakisa, välipalaa ja miehet saunaan. Saunasta kipaisi ryhmä kylmään veteen(13 astetta) uimaan ja saunan jälkeen maistui lähiruoka. Ruoaksi valmistin 1.5 kilon painoisesta hirvenvasajauhelihasta hampurilaisia. Kaikki meni, ihan kaikki. Kokki kiittää ja kumartaa! Lopuksi vielä ilmakiväärikisa ja opastus turvallisuusteen aseen kanssa. Tiukan kisan voittaja sai tänään palkinnoksi tarjoamani lounaan Zumin Delissä Porvoon vanhassa kaupungissa. Hieno ja energinen päivä.

Sami, jaloissa Siiri, minä ja Tuure. Työmaalla!

Sami, jaloissa Siiri, minä ja Tuure. Työmaalla!

Eilen kävimme pojan kanssa Pernajanlahden rannalla tapaamassa kalastusopas Erik Herleviä. Saimme opastusta ammattimaisesta hauen viehekalastuksesta ja sovimme yhteistyön aloittamisesta. Tavoitteena on saada luonnosta kiinnostuneita ryhmiä Porvoon seudulle ja tarjota usean alan yrittäjän toimesta monipuolista pakettia yöpymisineen. Katsotaan. Välillä kävin Sannäsin kivääriradalla ampumassa hirvikiväärillä ja näyttämässä taulun osumia. Eilen tuli tilalle luontokuvaaja Markku ja teimme väkevän kuvaussuunnitelman kesäkuun tapaamiseen Utsjoella. Myös Utsjoen Vallen lomakylän yhteistoiminta harppoo eteenpäin. Tervetuloa tänä kesänä Tenon rannalla avattavaan kahvilaan lounaalle ja kahville! Ainutkertainen paikka, Teno on  30 metrin päässä, kahvilaan pääsee veneellä ja autolla.

Tänään mietin, että pitääkö täällä metsän keskellä olla yksin. Ei tarvitse. Pelkästään tällä viikolla mm. yksi vierasryhmä, Tuure ja Sami hirsilaavun työmaalla, poika tuli tiistaina, Markku eilen, hakkuumiehet metsässä ja huomenna saamme todellista naisenergiaa kun Outi ja Siiri, sekä Aino saapuvat tänne. Lauantaina haen parisataa käsin tehtyä pärettä Porvoon vanhalta kirkolta, ystäväni Juhani veisti ne minulle. On mukava tarjota vieraille päreen päältä vaikkapa savustettua ahventa. Kyllä kevätkesä on miehen parasta aikaa!

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki