Ja kohta saapuu juhannus.

Kylmä kevät teki sen, että luonto on nyt harvinaisen vehreä. Keskikesän syvä vihreä ei ole vielä saapunut, vihreys on edelleen elinvoimaista ja kirkasta. Vesi on kylmää ja kasvimaan kasvit vasta aluillaan. Nyt on kyllä poikkeuksellisen montaa kasvia ryytimaissa kasvamassa. Löytyy mm. Timo perunaa, punasipulia, raparperia, lipstikkaa(vanha monivuotinen perinnekasvi, sain tädiltä istukkaan), useita salaatteja, yrttejä(mm. basilikaa), ruohosipulia, retiisiä, tilliä, porkkanaa ja  chiliä(vanhimman tyttären alkuun kasvattamia). Parissa ruukussa on Outin kukkajuttuja, olen laittanut niihin törkeän yliannostuksen lannoitetta, ovat jo melkein puolen sentin korkuisia. Omavaraisuusaste nousee kohisten, suolaa ja kahvia pitää vielä ostaa kaupasta.

Ilolalaista tilataidetta.

Ilolalaista tilataidetta.

Porukan määrä hiljalleen kasvaa ja torstaina on taas kaikki vuoteet käytössä, kun koko lauma kokoontuu juhannuksen viettoon. Kuka mistäkin ja monin eri tavoin. Kimppakyydeillä, bussilla ja hakuja tehdään pitkin iltaa. Tavoitteena on istua suuren pöydän ääreen torstaina myöhään ja nauttia uusista perunoista, sekä tuoreesta kalasta. Perjantaina käydään viettämässä Outin kanssa osalla porukasta serkun luona perinteistä saaristojuhannusta ja lauantaina taas jatketaan täällä koko laumalla.

Nyt metsätyöt ovat käynnissä ja puuta kaadetaan, sekä ajetaan metsästä. Työn äänet kuuluvat tähän tupaan selvästi. Ylitiheästä metsiköstä tulee valoisa puistomainen metsä, joka kasvaa kohta kohisten. Eilen kävin katsastamassa uusimman riistapellon, mainiosti kasvaa. Huomenna alkaa metsän keskellä tulevan riistapellon kalkitus ja kylvö.

Ystäväni luontokuvaaja Markku(mlphotic.com) on Utsjoella kuvaamassa tulevaa kirjaamme Yksi soutu, yksi elämä. Markku on taas myynyt kirjaa oikein mukavasti. Utsjoella on vielä varhaiskesä tai myöhäinen kevät. Kaverini Eki(www.epeli.fi) on avannut Tenon lohikauden. Muistathan käydä Utsjoella käydessäsi Vallen Lomakylän(www.poronpurijat.fi) uudessa vasta avatussa kahvilassa Tenon rannalla.

Toivotan lukijoilleni erinomaista juhannusta, hienoa suomalaista keskikesän juhlaa!

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki