Utsjoella talvista, Ilolassa vehreää.

Viime lauantaina olin Utsjoen ystäväni Petteri Vallen 50-vuotispäivillä. Ensin pääjuhlissa Utsjoen erämajalla ja myöhemmin Tenojoen rannalla kotatulilla. Vahvan vaikuttava tilaisuus, jätti painavan muistijäljen. Päivällä tarjottiin poro-hirvikeittoa, sekä tunturien järvikalaa. Alkuun suolattua siikaa ja myöhemmin suolattua tunturirautua. Ruoka oli loistavan makuista, tuoretta, konstailematonta ja terveellistä. Tässä vanha oppi, älä tarjoa juhlissa liian montaa lajia vaan muutamaa selkeää ruokalajia. Illalla ja yöllä antimet olivat porukan mukaiset eli varsin miehiset. Osasimme kerrankin Markun kanssa hipsiä ajoissa kämpille, osa oli jäänyt hieman pidempään.

Alaköngäs, Tenojoki, kuva Markku Lilja, ml-photic.com

Alaköngäs, Tenojoki, kuva Markku Lilja, ml-photic.com

Utsjoella alkoi eilen paikallisten Tenojoen kalastuskausi, virta oli voimakas ja jäätä vielä rannoilla. Veneiden lasku voi tuottaa haasteita. Keli oli ylhäällä varsin talvinen, lunta satoi ja osa järvistä oli edelleen jäässä. Lisäksi sovimme nyt lopullisesti ja paiskasimme Petterin kanssa kättä, että ryhdyn Vallen perheen yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi. Selkeänä tavoitteena kehittää yhdessä Utsjoen luontomatkailua laadukkaaseen kasvuun erityisesti ulkomaisten asiakkaiden osalta.

Täällä Ilolassa ovat puiden lehdet jo suuret ja viimeisetkin muuttolinnut saapuneet. Eilen näin ensi kertaa pääskyjen verevän lennon läheisellä pellolla. Hanhien arktinen muutto on käynnissä, valtavia parvia menee talon ylitse. Laulujoutsenpariskunta käy syömässä Sannäsin puolella olevalla pellolla ja lentävät tänne välillä järvelle uimaan. Oli eilen hauska näky kun näin lintujen kaulojen pilkistävän pellosta ohi ajaessani, mitään muuta linnuista ei näkynyt. Ahvenen kutu on päättynyt, hauen kutu vielä jatkuu. Tapasin eilen uuden mielenkiintoisen tuttavuuden matkailualan koulutuksessa, kalastusopas Erik Herlevin Rönnäsistä.  Erittäin fiksusti suunnitellun oloinen palvelukonsepti.

Eilen kävi Uusimaan toimittaja haastattelemassa ja kuvaamassa, onneksi oli vielä aurinkoinen keli. Nyt sataa ja keli on kolea. Puuseppä on tekemässä muutamaa korjausta ja sovittiin uusista suihkuhuoneen penkeistä. Nyt alkoi taas arki, mitä se nyt sitten onkaan tässä isännän ja yrittäjän hommassa. Maanantaina alkavat hirsityöt laavulla ja mikäli sade lakkaa, jatkan metsä raivausta. Lisäksi vien uudet nuolukivet hirville ja tarkastan vakkari korvasienipaikat. Myös uutiskirje asiakkaille työn alla.

Kirjani Yksi soutu, yksi elämä käy olemaan loppusuoralla. Raadin palaute on ollut rohkaisevaa kuultavaa. Yksityiskohtia hiotaan ja kohta alkaa ystäväni luontokuvaaja Markun kanssa kustantajaneuvottelut. Tavoitteena on edelleen ensi joulun kirjamyyntiin pääseminen. Ennakkotilauksia on mukavasti, kiitos pitkälti Markun laajan kontaktipinnan. Lisäksi suoria jälleenmyyntipaikkoja pohjoisessa on jo sovittuna. Uusi kirja on jo ajatuksissa, se todennäköisesti kertoo hirvestyksestä ja erityisesti jahtijoukkueesta. Hirvenmetsästys on yksi tasa-arvoisin laji mitä tiedän, metsässä ihmiset kivääreineen ovat samalla asialla. Riippumatta taustasta, työstä tai asemasta.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki