Suomen kaunein tie, Utsjoen keskusta - Karigasniemi.

Suomen tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen teki Utsjokelaisen karvalakkilähetystön esityksen perusteella vuonna 1978 päätöksen Suomen kauneimman tien rakentamisesta. Tie valmistui vuonna 1983 ja Mauno Koivisto vihki tien. Ajoimme luontokuvaaja Markun kanssa tänään tien kovin vaihtelevissa olosuhteissa. Painava tuuli puhalsi luoteesta ja samalla tuiskusi vaakatasossa lunta. Kun pysähdyimme katsastamaan Norjan Rastigaisan komean tunturin oli se alkuun lumipilven peittämä. Pilvi repesi ja aurinko näyttäytyi, tallensimme Rastigaisan huolella.

Matkalla pysähdyimme usein, minä ajoin ja Markku kuvasi. Paikallistimme Suomen pohjoisimman maitotilan, Guttormin tilan. Valtavaa avaruutta maisemassa ja työteliäitä ihmisiä. Suuntasimme kohti Karigasniemen vireää kylää ja askelsimme Kalastajan majataloon lounaalle. Kalastajan majatalo on kuuluisa reippaasta ja selkeästä palvelustaan. Iloinen nuori nainen tarjoili meille porontaskuleikkeet, maittavaa Utsjoen ruokaa. Kävimme myös testaamassa 11.9.2014  avattua Alkoa, palvelu oli lämmintä ja kauppa oli siisti. Löysimme myös haluamaamme myyntiartikkelia Hartwall Original Long Drink Strong lonkeroa, 7,5 til-%.

Todistimme matkalla riekkojen soidinta. Hannu Hautalan ohjetta noudattaen sai Markku kuvattua komeat kesäpukuiset linnut. Älä siis nouse erämaassa koskaan pois autosta eläimiä kuvatessa, pysy sisätiloissa ja lähesty kohdetta varovasti. Mikäli nouset äkkinäisesti autosta, eläin pakenee heti. Peruutin huolella auton lintujen viereen ja Markku sai rauhassa napattua kuvat.

Urosriekko Tenojoen varrella. Kuva Markku Lilja, mlphotic.com

Urosriekko Tenojoen varrella. Kuva Markku Lilja, mlphotic.com

Nyt kutsuu sauna, Tenon vesi on nousussa.

Jussi Jaakkima

Utsjoki/Ilola