Metsä on täynnä elämää!

Kevät on tullut kohinalla metsään ja lammen jäät ovat viikossa sulaneet. Lammen rannalla ovat vierailleet tuttu kurkipariskunta ja kaksi joutsenta. Joutsenet ovat arkoja ja lähtevät räiskien pakoon niitä yhtään lähestyttäessä. Lisäksi lammella uivat muutama telkkä, lähinnä tapellen kahdesta pöntöstä. Yksi lammen telkistä on nimetty Nugetiksi. Se on melko kesy ja sen kaikki sisarukset söi eräs lammen suurista hauista. Nugetti jäi hyvin pienenä poikasena yksin, emon hylättyä sen ja lintu turvautui meihin rannalla oleviin ihmisiin. Ihme kyllä se jäi yksinään henkiin ja tulee nyt lammelle vuosittain pesimään. Sen tuntee siitä, että tämä rohkelikko tulee aivan rantaan tervehtimään ihmisiä. Myös sinisorsat uivat lammella, mutta ne eivät täällä jostain syystä koskaan pesi täällä. Ahventen kutuaika on käsillä ja sain aikamoisia vonkaleita Weke katiskalla puron läheltä.

Aamuisin ja iltaisin kuulee miten teeret pitävät soidintaan. Lisäksi läheiselle suuremmalle järvelle on taas tullut kuikka, sen ääni kuuluu tyyninä iltoina tänne metsään saakka. Huikea ääni. Myös järvi on vapaa jäistä ja serkkuni on saanut sieltä mukavan kokoisia kuhia verkolla. Kevään kirkkaus yllättää aina, päärakennuksen ilmansuunta on etelä-länsi, joten valoisuutta riittä aamusta iltaan. Pitää välillä pakottaa itsensä näin sisään ulkohommista, niitä näet nyt riittää. Viikko sitten aloitimme Tuuren ja Samin kanssa uuden hirsisen laavun rakentamisen erään näköalakallion päälle. Rakentaminen tapahtuu perinteitä noudattaen. Hirret kaadetaan paikan päältä ja kuoritaan käsin. Tarvittavat laudat on tilan puista sahattu ja kulmakivet on kaivettu lähimaastosta. Kattohuopa ja naulat ovat kaupasta. Mielenkiintoinen projekti taas käynnissä, "Samin laavusta" tulee vierasryhmien ja eräoppaiden tukikohta maastoon.

Käsin kuorittuja kalliomäntyjä.

Käsin kuorittuja kalliomäntyjä.

Perinteisesti minulla olisi nyt polttopuutyöt paraikaa käynnissä, nyt ne siirtyvät kesään hakkuiden jaksottumisen takia. Sen sijaan raivaan lähimaastoa raivaussahalla, nyt on mainio tehdä töitä, koska ei ole hyönteisiä. Ensi viikolla teen päätöksen pihatöistä eli perustanko pihamaalle ennen kesää luonnonniityn. Tästä saan konsultointia biologi ystävältäni Hilulta. Nurmikko ei oikein sovellu tänne metsään. Susi kissa on onnessaan keväästä ja lähiseudun jyrsijät saavat taas kyytiä. Käärmeet eivät vielä ole talon läheisyyteen rohjenneet, niiden onkin syytä pysyä kaukana Sudesta. Susi pitää myös lähiseudun käärmeet ruodussa. Pitkäkyntinen, fiksu ja nopea kissa.

Huomenna menen luennoimaan Hyvinkäälle Hyrian erä- ja luonto-opas opiskelijoille asiakaskohtaamisen laadusta yhdessä tilan pääeräoppaan Juhan kanssa. Mielenkiintoinen aihe, mitä olen vanhassa elämässäni Nordeassa opiskellut pitkään ja hartaasti. Se on lempiaiheeni ja väitän, että täällä asiakkaan laadukas kohtaaminen otetaan poikkeuksellisen vakavasti. Mukava lisä tämä opiskelijoiden koulutus tähän uuteen melkoisen laajaan toimenkuvaani. Olen kahden viikon sisällä mm. kirjoittanut kirjaani Utsjoella, valokuvannut kirjaan Kaldoaivin erämaassa, neuvotellut matkailuprojektista Pohjois Lapissa, hankkinut porontaljoja Råmossaan, kuorinut kalliomäntyjä, tehnyt yhteistarjouksen ulkokokkauskurssista Saksaan, naulannut lankkuja ja raivannut vesakkoa. Eiköhän tämä nyt yhdelle entiselle pankkimiehelle ja power pointtien esittäjälle piisaa.

Nyt laitan Macin kiinni ja otan kiikarit, sekä eläimet mukaani ja lähden rannalle tarkkailemaan lammen lintuja. Pitää vielä katsoa yksi tarjouspyyntö lävitse ja vastata siihen. Sitten kyllä häivyn ulos!

Keväisin terveisin,

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki