Onni löytyy läheltä.

Eräoppaamme Sami yöpyi toissayön tulilla Tuuren nuotiopaikalla. Samin mennessä illalla metsään oli kevät, aamulla oli taas talvi. Ammattitaitoinen eräopas ei paljoa yöpymiseen tarvitse. Viritetty kangas sateen suojaksi, paksu makuualusta estämässä kylmän maan hohkaamisen ja lämmin makuupussi. Sami kertoi, että nyt hän tietää missä pohjantähti loistaa ja voi kertoa kokemusperäisiä tarinoita vieraillemme yöpymisestä maastossa. Siihen Råmossan toiminta perustuu. Lujaan ammattitaitoon, tarinoihin luonnosta ja eläimistä, vahvaan henkiseen siteeseeni Ilolaan ja turvallisiin kokemuksiin suomalaisesta luonnosta. Emme tarjoa extreme elämyksiä, vaan tarjoamme täydestä sydämestämme mahdollisuutta rauhoittua hälinästä. Täällä metsässä ei ole kiireen tuntua, takaan sen. Luontokuvaaja Markku kuvasi eilen lumista maastoa ja toimintaa eräoppaan asentopaikalla. Lisäksi saimme Markun kanssa tehtyä lujan suunnitelman Yksi soutu, yksi elämä kirjan jatkotoimista.

saminlaavu.JPG

Lähdin äsken iltalenkille koiran ja kissan kanssa. Susi kissa seuraa minua kuin koira ja Siiri koira seuraa joka tapauksessa. Tein poikkeuksen perinteisestä polusta ja lähdimmekin talolta jyrkkää mäkeä suoraan ylös. Jälleen tein uusia löytöjä, aivan läheltä löytyy ikivanhoja katajia. Olenhan ne tästä nähnyt, nyt katsastin ne aivan läheltä. Katajat ovat kovin iäkkäitä, arvion niiden olevan reilut 200 vuotta vanhoja. Ne ovat nähneet paljon ja niihin ei kosketa. Saavat rauhassa jatkaa kallion koloissa kasvamistaan. Lisäksi läheltä löytyy ikivanhoja kantoja, joiden pinnassa on edelleen vanhan metsäpalon jäljet. Täällä seudulla on joskus ollut suurpalo, koska vastaavia kantoja löytyy useista paikoista metsästä. Koska kantojen pinta on hiiltynyt, ne eivät myöskään lahoa.

Mietin tänään aamulla tehdessäni rannassa puutöitä, että mitä onni on ja mistä se tulee. Pohdimme tätä myös viikonloppuna. Mitä onnellisuus oikein on ja mistä sitä löytää. Elämän aivan perinpohjaisia ja syviä kysymyksiä. Oletko sinä onnellinen, juuri nyt? Miksi? Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole. Olen itse päätynyt siihen, että oma onneni löytyy läheltä. Polku mitä etsit on allasi. Minulle onni on, että voin opiskella uuden ammatin ja tehdä työtä mitä itse haluan. Onni on sitä, että aamulla juo tuiman vahvaa kahvia ja katsoo huikaisevaa kevättalvista maisemaa. Onni on sitä, että on saanut raivattua raivaussahalla suunnittelemansa alueen ja istahtaa kannonnokkaan vesitauolle. Onni on saunoa kaverinsa kanssa ja puhua Utsjoesta, sekä suunnitella tulevia reissuja Lappiin. Onni on viikonlopun pitkät kävelylenkkimme ja mehutauko tädin, sekä sedän luona(itsetehtyä Ilolalaista marjamehua ja niitä kovia keksejä). Onni on istua iltaisin fyysisesti väsyneenä sohvalla, takkatulen ääni taustalla ja lukea tuoretta Maaseudun Tulevaisuuden metsänomistaja numeroa. Onni löytyy läheltä.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki