Kevään ääniä. The voices of the spring.

Koiran kanssa aamulenkillä ollessani kuuntelin tarkkaan mitä ääniä metsässä löytyy näin maaliskuun puolessa välissä. Maa on yöpakkasen jäljiltä jäässä ja suolla on helppoa kävellä. Niin, siis ensinnäkin kuuluu koiran tassuttelu mättäillä. Linnuista selkein muutos on mustarastaan huilumainen laulu, pidän siitä erityisen paljon. Palokärjillä on kevättouhut kuumimmillaan ja ne ajavat toisiaan takaa ympäriinsä. Lisäksi ne järjestelmällisesti tuhoavat alueen kantoja, säleet vain lentävät! Jääkansi vavahtelee ja pitää onttoa kuminaa, koirani Siiri kuuntelee sitä pää kenossa. Mitä muuta. Tiaisten tasainen laulu kuuluu aamusta iltaan ja muuttolintujen ääniä taivaalta. Eräoppaat olivat nähneet viime torstaina mehiläishaukan. On suuri ilo ottaa kevät vastaan täällä metsässä asuen, näkee omin silmin huikean muutoksen.

Metsän keskelle rakennettavan uuden riistapellon maanrakennustyöt alkavat pian. Lauantaina tie aurattiin riistapellon läheisyyteen ja kohta saadaan metsästyskaverini kaivinkone töihin. Metsässä on osittain edelleen luja hanki, parhaimmillaan lunta on  n. 30 senttiä. Hanki todellakin kantaa, sen päällä on "teräksinen" kansi. Lumikenkäilykausi on nyt ohitse. Viimeiset treenit käytiin sunnuntaina, Outi opasti ystäväänsä pihapiirissä. Tällä viikolla aloitan raivaussahahommat ja tavaoitteena on kaataa pihapiirin vesakoitunut lehtimetsä nurin. Pääsevät sitten havupuut kunnolla kasvuun. Raivaussahatyö on varsin konkreettista, siinä näkee saman tien työnsä tulokset. 

Kohta menen koutsaamaan yhtä kaveriani ajankäytön hallinnassa, siinä olen aika hyvä. Tiedän nimittäin erittäin vahvasti miltä tuntuu kun muut hallitsevat ajankäyttöäsi. Muistan vanhassa elämässäni kun numeroin päivän tapaamiset, oli varmaan tosi kivaa olla osapuolena päivän kuudennessa palaverissa. Niitä aikoja en kaipaa. Nyt viikot täyttävät tilan työt, uuden liiketoiminnan käynnistäminen, kirjan valmistelu ja Utsjoen hommat. Nöyrästi askel kerrallaan eteenpäin. Huomenna menen kertomaan tarinaani erääseen rotarien tilaisuuteen. Mukava kevät tulossa. Tätä kirjoitustyötä haittaa Susi kissa mikä haluaisi väkisin tulla Macin päälle makaamaan.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki

I was doing my morning walk with my dog Siiri around the Black Lake. The black bird has started to sing. The singing brings me excellent memories and good feeling. I remember when I was doing my final exam in Oxford UK in 1993. The final exam was in my professor´s house. While I was writing the answers of the history of European Union the black bird was singing "to me" in the garden. After that every time when I hear this beautiful whiste of black bird I remember this old house and garden in Oxford. I passed the exam.

The ice of the Black lake is still thick and hard. It was minus 6 this morning so it takes long time before the ice is gone. Typically the may first is the date when the swimming season starts here. The ice keeps deep voice when it winces. The voice is loud and you can hear it ecpecially in the morning.

Now we are ready to take the groups to the forest. Our forestguides have trained and hiked the moose track. We are ready to take you safely to the forest and show you the local nature! Welcome!

Jussi Jaakkima

Landowner, Råmossa Lodge