Metsä odottaa lunta.

Aamulla oli pakkasta rapiat 12 astetta, aurinko paistoi ja maassa hienoinen lumipeite. Kävin tutulla aamukävelyllä tarkastamassa paikat ja noutamassa lehden. Lampi on nyt kirkkaassa jäässä ja jäätynyt suo on helppo kävellä. Koiraa saa vahtia, ettei se juokse jäälle. Sen ensimmäinen kevät meinasi aikanaan jäädä viimeiseksi, kun Siiri putosi kevätjäihin. Viimeisillä voimillaan se kapusi ylös avannosta ja ei ole koskaan sen jälkeen veteen mennyt. Ei edes hirvenlihalla houkuttelemalla.

Metsä odottaa lumipeitettä ja kohta sitä onkin tulossa ennusteen mukaan. Lumi helpottaa monella tapaa metsän eläimiä. Suojaa kasveja pakkaselta, teeret pääsevät yöllä piiloon lumikieppeihin turvaan vihollisilta ja hiiret saavat suojan pöllön tarkalta katseelta. Tänään laitamme ruokintapaikkoihin heinää ja karkeaa suolaa. Porkkanoita menee tolkuttomasti peuroille. Pienikin lumimäärä tekee sen, että nyt tietää missä eläimet milloinkin kulkevat. Jälkiä on kiva seurata ja tiirailla. Toivottavasti taas lumen tultua näemme saukon jalanjälkiä ja mahalaskun uomia rannan töyräällä.

Joulu jäi taakse ja keräsin viimeiset tontut nurkista talteen. Kuusi lensi pihalle sunnuntaina. Joulu jouluna, nyt varaudutaan uuteen vuoteen. Toivotan lukijoilleni erinomaista Uutta Vuotta 2016, seuraa edelleen kirjoituksiani täältä Ilolasta ja Utsjoelta.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki